用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培正K2參加小一大抽獎
go

培正K2參加小一大抽獎 [複製鏈接]

我有個問題想問, 我細仔係細b 10月出世, 如果佢順利跟大仔入到培正, 佢可唔可以喺k2嘅時候參加小一大抽獎, 如果有好offer就轉校, 如果冇就留喺培正上k3升小學。 咁樣得唔得嘅呢?

參加大抽獎 = give up P1 學位係只喺k3?
   0    0    0    0

點解唔想上培小嘅?

回覆 triceramum 的帖子

想有多個機會, 去啲津校或者政府學校。 唔使錢交學費

stanleymak2006 發表於 20-4-17 15:47

想有多個機會, 去啲津校或者政府學校。 唔使錢交學費。 ...

但培中成績好好喎,唔後悔?
第時呈分未必升得返band 1a, 雖然培小呈分唔輕鬆,但總比普通津校好啦

大抽獎想抽沙田呂明才, 如果其他都唔會考慮。 因為近屋企。

回覆 stanleymak2006 的帖子

只不過想睇下有冇機會參加下大抽獎?

stanleymak2006 發表於 20-4-17 16:12
回覆 stanleymak2006 的帖子

只不過想睇下有冇機會參加下大抽獎?

我記得係培小收左你,你又accept就唔可以抽獎

K3 當然就唔可以參加大抽獎啦!但如果我早一年K2去大抽奬呢?

stanleymak2006 發表於 20-4-17 17:21

K3 當然就唔可以參加大抽獎啦!但如果我早一年K2去大抽奬呢? ...

抱歉我誤會左,咁我唔知啦

經政府派位要夠年齡先有資格... 早一年應該無咩可能~

如果你係以10月超大b身份入培正K1,咁K2可以適齡細b身份參加大抽獎,但要清楚有咩風險。

回覆 NNbaby 的帖子

我係驚培正嘅制度唔知點計, 我怕只要我申請過大抽獎佢就唔收我返小一咁就大鑊。

回覆 akakaka 的帖子

如果我以超大b身份入學, 我就k2嘅時候可以適齡名學生申請大抽獎, 最怕去到到k3嘅時候話我k2參加過大抽獎唔畀我升培小就大件事。
沙田呂明才如果要計分就一定係入唔到, 我又唔係舊生, 又唔係阿哥阿姐喺度讀。 但就算唔係適齡都好我最多放棄那個十分, 但唔影響大抽獎嘅效果。
又倒返轉頭諗如果我阿B以細b身份入咗培正, 讀緊小一嘅時候可唔可以參加返大抽獎呢?

回覆樓主:

可以,但係一生只能抽一次,學校無俾form你,你自己去搞

當然以K2入小學的銜接,就你自己去解決。K3無得抽,又萬一無培小offer(just in case)的風險就自行衡量

stanleymak2006 發表於 20-4-17 19:17
回覆 NNbaby 的帖子

我係驚培正嘅制度唔知點計, 我怕只要我申請過大抽獎佢就唔收我返小一咁就大鑊。 ...

尼樣嘢真係學校先知,所以話要自行衡量風險。同埋到時小學部唔收你,你係唔會知死因,
「讀緊小一嘅時候可唔可以參加返大抽獎」—》答案係唔可以

triceramum 發表於 20-4-17 15:50
但培中成績好好喎,唔後悔?
第時呈分未必升得返band 1a, 雖然培小呈分唔輕鬆,但總比普通津校好啦
...

培正同沙呂相約同屬B1A
2019年培升讀三大%較高

2019年文憑試 (校刊 p.42)
中文5+/3+/2+ 35.5% 89.0% 99.4%
英文5+/3+/2+ 34.3% 98.3% 100%
數學5+/3+/2+ 47.7% 95.9% 100%
通識5+/3+/2+ 36.6% 98.8% 100%
主科5+/3+/2+ 38.5% 95.5% 99.85%
3322: ≥87.3%

畢業生出路 (校刊 p.42)
港大 36
中大 31
科大 17
理大 13
城大 13
浸大 6
嶺大 2
教大 2
公大 2
本地大學 122 (70.93%)
其他 9 (5.23%)
海外升學 23 (13.37%)
學位課程 154 (89.53%)
副學士/高級文憑/基礎課程/其他 18
總數: 172人 (100.00%)

三大 84 (48.84%)
八大 120 (69.77%)

培正校刊第54卷第一期 (318MB)
ftp://210.176.23.187/School%20Journal/54_1_31MAR2020/Journal54_1.pdf
‹ 上一主題|下一主題