用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中學派位填表一問
go

中學派位填表一問 [複製鏈接]

請問各位家長,我幫我個囡揀咗兩間Band  2b學校自行分配學位都冇收到,我諗我個女應該係Ben 2 C嘅成績,請問我應唔應該繼續填番呢2間band 2 b 學校,定係退下來填Band 2c 的學校呢?
   1    0    0    0

回覆 nickytsang13 的帖子

成績1st CBCB2nd BBBB

回覆樓主:

確定是b2 pool不用一定選b2c。都係b2 pool抽獎

nickytsang13 發表於 20-4-16 20:08
請問各位家長,我幫我個囡揀咗兩間Band  2b學校自行分配學位都冇收到,我諗我個女應該係Ben 2 C嘅成績,請 ...

不建議選擇B2c中學,因為你囡囡是有進步的,加上原先已經揀左兩所自行都係B2b中學,估你哋並非亂揀,囡囡一定也喜歡其中起碼一所中學才選為自行,其實自行位十分少,而且一所被認為B2b中學响自行階段務必先取錄一些比自己Banding高DD的學生先,唔夠分之下唯有寄望大抽獎入,你話你估女兒應該係B2c成績,聽語氣好似係因為落空自行兩B2b中學而大受打擊,如果係咁就更加唔贊成你選擇B2c中學,個人認為B2a或B2b學生係可以揀番B2a或B2b中學就讀,而B2c學生則可以揀B2a或B2b或B2c中學,無論揀高少少或更高都無問題,只要B2b或B2c學生"努力讀書",追番小學時攞咗去玩的""時間"",係有機會追得番上去B2a或B1成績的。努力加油!

代朋友問:1呈AACC  2呈AACB 是什麼band?

回覆 Yca1112 的帖子

睇校內排名估算吧~

回覆 0030 的帖子

學校無排名次

甘我估band2

Yca1112 發表於 20-4-16 23:23
代朋友問:1呈AACC  2呈AACB 是什麼band?
直接問老師

回覆 carven1977 的帖子

問過老師好大慨估計b1c-2A仲要唔多肯定!

Yca1112 發表於 20-4-17 11:51
回覆 carven1977 的帖子

問過老師好大慨估計b1c-2A仲要唔多肯定!
咁答法好難填喎.....
我地學校就講明1-70幾 band 1, 80 band2......
學校建議band 2生最多都係博一間band 1,其他請填哂band 2 學校
你冇confirm band1定2,我諗乙3開始要保險D

回覆 YmOra 的帖子

多謝多謝見意,因為班主任開頭話佢係Band B學生,後來見佢自行分配學位派唔到打電話同我傾偈又話佢係band3A成績,所以搞到我頭都大埋,謝謝你意見呀!

有呀!開頭話去B2 B是B2 C學生,見佢自行分配收唔到又話佢係3A,所以搞到我都好混淆

回覆 LOKLOK89 的帖子

唔應該揀返頭三間係Band 2 B,之後再揀Band2 C?

回覆樓主:

很難講,隨機號碼抽籤次序。所以都唔知幾時落b2c的

呈分試可能係今年既關健.我問過我囡佢同同學比既分數如果1比2有進步,自行收了.相反第二次比第一次呈分差就失落.乙一寫返你想入個間應該可一試.學生如果有進步即係對知識有所增加.咁邊間學校都鐘意,相反就算B1既呈分試退步咁即係跟不上...要比心機啦....

nickytsang13 發表於 20-4-18 14:05

多謝多謝見意,因為班主任開頭話佢係Band B學生,後來見佢自行分配學位派唔到打電話同 ...

若然如老師咁講,咪仲差過你話B2c之估算?!老師信得過嗎?

要記住抽奬不會再分 abc, Band一就一、Band二就二,所以要睇埋該學校在區內有幾多個位

newmommy 發表於 20-4-21 16:15

要記住抽奬不會再分 abc, Band一就一、Band二就二,所以要睇埋該學校在區內有幾多個位 ...

說的對。這裏所說嘅abc,只是方便溝通,係以小學評估學生的頭中尾來更肯定學生响大抽獎時所屬之"組別"。謝謝你的解釋。

nickytsang13 發表於 20-4-18 14:06

有呀!開頭話去B2 B是B2 C學生,見佢自行分配收唔到又話佢係3A,所以搞到我都好混淆 ...

個老師感覺好不負責任喎
‹ 上一主題|下一主題