用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 2020-2021 九龍華仁書院交流區
樓主: hiromi.wong
go

2020-2021 九龍華仁書院交流區   [複製鏈接]

hiromi.wong 發表於 21-4-18 15:43
我仔現在中一,想請教一下,ERE和LL係咪都計100?Art, Music, PE, 普通話,電腦又計唔計?咁所有科目總比重 ...
普通話丶書法丶英國文學及PE不計分只分grade,其他11科各計100總分1100。

回覆樓主:

eclass已經出咗電子成績表,內裏有各科全級排名及總排名。

kkhon 發表於 21-4-18 17:23
sorry,我記錯左,原來只有中三先係英x300中x200數x200,中一及中二所有科都係計100,總分1100才對。嚇親你 ...
唔緊要,不過阿仔英文科考得比較差,我哋無諗過英文唔考grammar, tenses, preposition, vocabulary (英文書內生字),pronoun 之類,反而考listening a passage之後寫返裏面內容重點,阿仔話listening 講得好快,聽到都寫唔切,仲有唔識串啲英文字(不是課文內學過的生字)!我仔由中文小學升上黎,英文都係比較差啲,要叫阿仔勤力啲,睇多啲和聽多啲英文先得。謝謝你的解答!

kkhon 發表於 21-4-18 17:41
普通話丶書法丶英國文學及PE不計分只分grade,其他11科各計100總分1100。
吓,全部都係100?!唉,我個仔ERE和LL好低分得5x%,拉低哂個總分。

Queenielam88 發表於 21-4-18 18:16
eclass已經出咗電子成績表,內裏有各科全級排名及總排名。
我哋中一剛剛嗰個星期先對完卷,EClass好似未有排名。

hiromi.wong 發表於 21-4-18 23:32
我哋中一剛剛嗰個星期先對完卷,EClass好似未有排名。

係喎,等家長日攞成績表時老師會畀張有每科的average, median和最高分紙條你地,到時可知自己的位置。再者今次都係剛入學第一次考試,師弟們可慢慢摸索考試模式再加以改進,家長唔使太擔心。

cma02563 發表於 21-4-18 21:15
唔緊要,不過阿仔英文科考得比較差,我哋無諗過英文唔考grammar, tenses, preposition, vocabulary (英文書 ...

你唔講我都唔知原來係咁考,聽落又真係幾難喎。師弟努力呀!

Queenielam88 發表於 21-4-18 23:40
係喎,等家長日攞成績表時老師會畀張有每科的average, median和最高分紙條你地,到時可知自己的位置。再者 ...
係,模式真係同小學好唔同,特別是英文,直頭係會考模式,原本我都俾亞仔個分嚇親,但睇完佢份問題之後,想法完全改觀,見到佢寫到嘢出嚟已經叻過我當年好多了。

cma02563 發表於 21-4-18 21:15
唔緊要,不過阿仔英文科考得比較差,我哋無諗過英文唔考grammar, tenses, preposition, vocabulary (英文書 ...
第一次考不用太憂心,等阿仔摸索同適應考試模式,平日多閱讀多聽多講便會好過來,加油!

hiromi.wong 發表於 21-4-18 23:28
吓,全部都係100?!唉,我個仔ERE和LL好低分得5x%,拉低哂個總分。
加油

Queenielam88 發表於 21-4-18 23:44
你唔講我都唔知原來係咁考,聽落又真係幾難喎。師弟努力呀!
謝謝鼓勵!

kkhon 發表於 21-4-19 08:38
第一次考不用太憂心,等阿仔摸索同適應考試模式,平日多閱讀多聽多講便會好過來,加油! ...
謝謝鼓勵!

hiromi.wong 發表於 21-4-18 23:28
我仔都有幾科5x%, 但佢自我感覺良好,因佢覺得已高過passing rate 1x%。ICT仲要刚刚合格40%,英文差啲fail....
我最擔心係佢英文,其他閒科佢攞幾多分我反而無乜所謂……

回覆 hiromi.wong 的帖子

我阿仔呢兩科又係咁上下分數, 不過佢唔係主科, 攞到合格以上就算, 其他科ok

cma02563 發表於 21-4-19 09:31
我仔都有幾科5x%, 但佢自我感覺良好,因佢覺得已高過passing rate 1x%。ICT仲要刚刚合格40%,英文差啲fail. ...
ICT有計分咩?我個仔都冇話我知添。我個仔啲分數差異好大,5、6、7、8、9字頭都有,都唔知佢想點。

jacma2020 發表於 21-4-19 13:39
回覆 hiromi.wong 的帖子

我阿仔呢兩科又係咁上下分數, 不過佢唔係主科, 攞到合格以上就算, 其他科ok ...
原本我以為閒科比重會輕啲,合格就可以,但原來所有科目比重都一樣,咁就不能太放鬆了,你諗吓,數學計到CC吓,先可能攞多10分8分,ERE讀少啲,就冇咗幾十分了。

kkhon 發表於 21-4-19 08:57
加油
謝謝鼓勵聽說中三要入WY班,總分最少要有850分(11科總分為1100,即平均分要77左右),對嗎?

hiromi.wong 發表於 21-4-20 00:30
ICT有計分咩?我個仔都冇話我知添。我個仔啲分數差異好大,5、6、7、8、9字頭都有,都唔知佢想點。 ...
我唔知計唔計考試成績分,只知阿仔話老師上堂時派過卷,之後就收返,份卷50分滿分,阿仔20分,剛剛40%合格。

cma02563 發表於 21-4-20 12:40
我唔知計唔計考試成績分,只知阿仔話老師上堂時派過卷,之後就收返,份卷50分滿分,阿仔20分,剛剛40%合格 ...
謝謝你的資訊,等我今晚問吓亞仔有冇派過這張卷先。

hiromi.wong 發表於 21-4-20 00:58
謝謝鼓勵聽說中三要入WY班,總分最少要有850分(11科總分為1100,即平均分要77左右),對嗎?
...
850咁上下,不過每年學生的水平不同好難一槪而論,頭60名會平均分入WY班。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊