用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 2020-2021 九龍華仁書院交流區
樓主: hiromi.wong
go

2020-2021 九龍華仁書院交流區   [複製鏈接]

奥脫福 發表於 21-7-21 12:14
今早已出。
師姐,想請教中一、二好像所有科目也x100,中三是否中數x200,英文x300,其他科如電腦音樂宗教還會計在總成績嗎?thx

carmenlook 發表於 21-7-26 12:50
師姐,想請教中一、二好像所有科目也x100,中三是否中數x200,英文x300,其他科如電腦音樂宗教還會計在總成 ...

EClass 有出過

popochiny 發表於 21-7-26 23:46
EClass 有出過

唔該晒,呢個通告係咪中三先出,未見過咁,睇完好DD,我仔本身普通,有D科平時分(Coursework)又低.就算卷好D都被拖低咗,音樂,ERE 果D好唔得,擔心因此拖死哂

carmenlook 發表於 21-7-27 01:09
唔該晒,呢個通告係咪中三先出,未見過咁,睇完好DD,我仔本身普通,有D科平時分(Coursework)又低.就算卷 ...

唔係,我仔9月先升中三,我記得呢個表年年UT 出的Regulation for internal assessment 都有,在最後一頁

carmenlook    發表於 21-7-27 11:36

carmenlook 發表於 21-7-27 01:09
唔該晒,呢個通告係咪中三先出,未見過咁,睇完好DD,我仔本身普通,有D科平時分(Coursework)又低.就算卷好D都被拖低咗,音樂,ERE 果D好唔得,擔心因此拖死哂

音樂、ERE同VA唔會影響中四選科的優先次序,但會影響中四
能否讀多一個X(即第四個X)。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 21-7-28 09:47
我仔肯定冇咁叻,學校多唔多人會選修第四個X?

重複咗

請問你指的4X 是指M1/M2 定VA/music/ 學習經歷?因為我睇過去年選科的PowerPoint, 唔覺有提過最後的rank order 會計VA丶音樂和ERE。我仔呢三科都好一般,仲諗住中三可以半放棄

popochiny 發表於 21-7-28 13:25
請問你指的4X 是指M1/M2 定VA/music/ 學習經歷?因為我睇過去年選科的PowerPoint, 唔覺有提過最後的rank o ...
X2,我仔呢三科同埋個電腦直情係低分,拖死晒,睇完之前你個回覆見唔使計,我即刻俾佢睇,個衰仔仲話咁睇來中三大家對呢幾科會更Hea

popochiny 發表於 21-7-28 13:25
請問你指的4X 是指M1/M2 定VA/music/ 學習經歷?因為我睇過去年選科的PowerPoint, 唔覺有提過最後的rank o ...

三科選修科加音樂、宗教或VA,共4X。

(九華唔當M1/M2係一個X)

carmenlook 發表於 21-7-28 13:21
我仔肯定冇咁叻,學校多唔多人會選修第四個X?

數字唔清楚,不過舊年得中六有宗教同中四有VA(DSE)。

詳見下列報告第十頁。

反而音樂年年開,仲有得拍住女校同學星期六上課架!

https://secureservercdn.net/45.40.146.38/cjw.fc3.myftpupload.com/wp-content/uploads/2020/10/WYK-Annual-School-Report-2019-2020_FINAL.pdf

IYY    發表於 21-8-4 21:06

奥脫福 發表於 21-7-28 17:43
數字唔清楚,不過舊年得中六有宗教同中四有VA(DSE)。

詳見下列報告第十頁。

我地下學年中四會讀phy, chem, bio, M1 & music。今年briefing學校講咗唔開VA呢科,讀music會同協恩一齊上 非常期待!

Queenielam88 發表於 21-7-28 22:20
我地下學年中四會讀phy, chem, bio, M1 & music。今年briefing學校講咗唔開VA呢科,讀music會同協恩一齊上 ...

咁係咪入W班?其他班讀呢三料要上浮動班,個人覺得無咁好。

奥脫福 發表於 21-7-28 23:07
咁係咪入W班?其他班讀呢三料要上浮動班,個人覺得無咁好。

入唔到W班 佢成個中三要黎做晒music association啲嘢,考試前仲忙緊school annual concert,但見佢呢年真係學到好多課外嘅嘢,點都有得著嘅。中四要加倍努力讀番書先得!

popochiny 發表於 21-7-26 23:46
EClass 有出過
個表上面寫住for form 4,請問中二、三係咪用另一個weighting?

hiromi.wong 發表於 21-8-1 15:08
個表上面寫住for form 4,請問中二、三係咪用另一個weighting?

這個weighting 是中三升中四選科用,中一丶中二總分係計埋ERE丶VA丶music丶電腦,所有科weighting 一樣

popochiny 發表於 21-8-1 16:26
這個weighting 是中三升中四選科用,中一丶中二總分係計埋ERE丶VA丶music丶電腦,所有科weighting 一樣
...
明白了,謝謝。

順帶一問,有冇一班是可選Phy、Chem、Bio、M1、Music & 電腦?

hiromi.wong 發表於 21-8-2 14:42
順帶一問,有冇一班是可選Phy、Chem、Bio、M1、Music & 電腦?

冇。電腦只可在3個electives內選修,音樂視為第4個elective!我地都是在bio和電腦中作取捨。

Queenielam88 發表於 21-8-2 18:19

冇。電腦只可在3個electives內選修,音樂視為第4個elec ...

可以分享下今年果張選科表嗎?我果張成六年前恐怕都outdate哂喇。

PS:果陣內聯網仲有埋個Excel,可以八到好多野的!(見#388)

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2419838&extra=&page=20

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊