用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

del  

del

G7ThinQ 發表於 20-4-15 14:31
睇過Hkpapa852 的帖,解釋得好清楚先派Band 1的理念
如果乙部係咁,大家意見如何?
1) 聖馬可

套票式選校,去到15先填B2,都唔使俾乜意見了,一係得,一係失~~~

回覆樓主:

回覆 G7ThinQ 的帖子
這樣填要好有勇氣先得

swytca 發表於 20-4-15 16:12
聽說上年有人這樣填寫,band1派去寶血嘛,夠位才這樣填

大機會唔係B1,若係套票式選校~~~

睇過Hkpapa852 的帖,解釋得好清楚先派Band 1的理念
1) 聖馬可
我認為盡填B1是正確的, 以下是另一家長對東區分析:

"我無港東升中人數,亦無統一B1位人數,只可以用hkpapa啲數據和舊年B1位去估估下~~~

今年~3225人升中,減去不明朗學生去向嘅華小,~3100升中,1/3B1係1033~~~

上年B1位~550,今年某些中學有加班情況,估~600個位,再加部份統一甲部嘅全港位,比例上會大部份被東區1仔生取走,就假設係~50個,即~~650個B1位,唔夠嘅亦應該可以入到衞理,劉永生,金文泰是旦一間~~~

如先前斷估,1030人升中,當中25%係自行離場,即只有750個B1生仲要大抽獎,起碼有~650個B1位已經近乎夠用~~~"

HK-EAST-PAPA 發表於 20-4-15 16:34
我認為盡填B1是正確的, 以下是另一家長對東區分析:

我都看過這篇分享,覺得很合道理,所以才這樣填(當然是要好大的勇氣)

mcl203 發表於 20-4-15 15:57
套票式選校,去俾乜意見了,一係得,一係失~~~

del

G7ThinQ 發表於 20-4-15 16:42
先多謝你的意見
但想問問甚麼是套票式選校

全選B1中學囉~~~

1) 聖馬可
G7ThinQ 發表於 20-4-15 16:41
我都看過這篇分享,覺得很合道理,所以才這樣填(當然是要好大的勇氣)
...
小朋友一定要是band 1學生(不是邊緣人)。放太受歡迎的band 1學校在乙2,乙3是浪費中獎的機會。
要把次受歡迎的band  1學校放在乙2或乙3。
萬一除機編號不理想,也能保住在band 1裏。

係喎,計漏咗港東兩間直/私小添,赤提和港同呢兩間小學都有呈分,但升中唔會行出街搶B1位,即係B1生派B1英中機會又大咗,似乎,夠晒了!

我也有小小疑問請教前輩,其實Band 1先派位,就算no.吾靚,派到最後無晒Band 1位,就派去Band 2, 咁又點會派到 Band 3, 不是Band 1 派完才到Band 2嗎?

請問樓主有幾肯定自己小朋友係band1? 校內名次只係參考, 間間學校band1率各有不同。
如果係band1邊緣人, 有機會因估錯band導致派彩結果慘烈。東區band1位夠, 但band2唔夠。萬一band2當band1填, 最後可能唔知派左去邊。

如100%肯定band1, 女仔咁填應該唔算博。上年band1位少左2班(只有張祝珊多一班), 競爭大左, 再加上華小第一年計入東區, 估錯band的情況可能比往年多。

如唔係好穩陣嘅邊緣人, 咁選校可能會大失預算。

hihihi 發表於 20-4-15 19:07
請問樓主有幾肯定自己小朋友係band1? 校內名次只係參考, 間間學校band1率各有不同。
如果係band1邊緣人, 有 ...

del

醒目開學勳章

mcl203 發表於 20-4-15 18:04
係喎,計漏咗港東兩間直/私小添,赤提和港同呢兩間小學都有呈分,但升中唔會行出街搶B1位,即係B1生派B1英 ...
赤提響南區喎

bobbob 發表於 20-4-15 20:06
赤提響南區喎

我都奇怪,成日見佢學界係港東比賽,岩岩睇返原來無港南呢區~~~

咁東區有2間私小,一間係蘇浙,另一間係乜呢?我都係估赤提~~~

canterlau 發表於 20-4-15 17:02
小朋友一定要是band 1學生(不是邊緣人)。放太受歡迎的band 1學校在乙2,乙3是浪費中獎的機會。
要把次受歡迎 ...
請問東區邊幾間算係次受歡迎b1中學?

Amanda-baba 發表於 20-4-15 21:43

庇利羅氏,張祝珊,中國婦女會,聖馬可,民生 。band one 生首選,DSE成績好。

Wistaria 發表於 20-4-15 23:17
庇利羅氏,張祝珊,中國婦女會,聖馬可,民生 。band one 生首選,DSE成績好。
...

粗略睇過,當中以張記,庇利羅氐,婦女會較好

Amanda-baba 發表於 20-4-15 21:43

嘉諾撒,筲官