用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2016-2020年B1女校DSE成績對照 (Update: 2020-12-02) ...
樓主: hkpapa852
go

2016-2020年B1女校DSE成績對照 (Update: 2020-12-02)   [複製鏈接]

2019-2020年度B1女校DSE成績:

Ktfk    發表於 20-12-2 21:52
IYY    發表於 20-12-2 14:14
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章

回覆 hkpapa852 的帖子

雖然你唔多想再聽,但好明顯今年hys帶出咗好多,當然除咗升咗上神枱嘅dg

b3410    發表於 20-12-2 19:43

bobbob 發表於 20-12-2 14:28

雖然你唔多想再聽,但好明顯今年hys帶出咗好多,當然除咗升咗上神枱嘅dg ...
係呀!
今年HYS得確進步咗, 如無意外係全港DSE成績第三好既學校

不過我只係強調, 今年有進步既唔只佢一間

旅港, 可風由B1B中游升到接近B1A水平

SPC更加唔駛講

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-12-2 14:35
係呀!
今年HYS得確進步咗, 如無意外係全港DSE成績第三好既學校
如果唔計科LS, 係咪情況差不多?

cafeva 發表於 20-12-2 14:41
如果唔計科LS, 係咪情況差不多?

如果唔計LS, 3主科平均差不多, 只係HTC既4+, DGS既5+同YWGS既5+有明顯進步 (相差>2%)

男校更近乎全面有提升

cafeva    發表於 20-12-3 08:47

bobbob 發表於 20-12-2 14:28

雖然你唔多想再聽,但好明顯今年hys帶出咗好多,當然除咗升咗上神枱嘅dg ...
無可否認,中一招生,協恩係最徹底,連聯小都斷埋:雖然話協小大約有40個入到,依然有約140個外來分子,按這個比例,將來DSE成績只有進不會退。如果進一步減少聯小生而全部當外來擇優取錄,可想而知……

medicine 發表於 20-12-2 15:24
無可否認,中一招生,協恩係最徹底,連聯小都斷埋:雖然話協小大約有40個入到,依然有約140個外來分子,按 ...

今年考DSE嘅協恩女仲係未斷龍, 仲收緊80-90%協小架

協恩斷龍前最後嘅協小女現在還是中四

medicine 發表於 20-12-2 15:24
無可否認,中一招生,協恩係最徹底,連聯小都斷埋:雖然話協小大約有40個入到,依然有約140個外來分子,按 ...
點解講到好似壯士斷臂咁

b3410 發表於 20-12-2 19:45
點解講到好似壯士斷臂咁
制度的根本性優勢,未來的DSE成績只會更靚麗。即使短期内狀元未必有,但斷聯小的畢業生5+,4+卻會靚爆鏡……進入良性循環:B1A生慕名而來……將來態勢,應該係協恩執牛耳……

medicine 發表於 20-12-3 00:57
制度的根本性優勢,未來的DSE成績只會更靚麗。即使短期内狀元未必有,但斷聯小的畢業生5+,4+卻會靚爆鏡… ...

之前都無留意,BPS竟然係兩科要狂背書既科完勝3大女直

hkpapa852 發表於 20-12-3 08:16
bio 同中史?

hkpapa852 發表於 20-12-3 08:16
原因?有分析過嗎?

medicine 發表於 20-12-3 08:24
原因?有分析過嗎?
都係剛剛留意到咋!

仲以為bio 係mss 強項

medicine 發表於 20-12-3 00:57
制度的根本性優勢,未來的DSE成績只會更靚麗。即使短期内狀元未必有,但斷聯小的畢業生5+,4+卻會靚爆鏡… ...
超過DGS還是有難度啩

cafeva 發表於 20-12-3 08:29
仲以為bio 係mss 強項
MSS近幾年無人提供佢既5+成績,無法比較
不過佢Bio既4+真係好高下

b3410 發表於 20-12-3 08:40
超過DGS還是有難度啩
要超越DGS,恐怕要全面放棄學界比賽先有機會

b3410 發表於 20-12-3 08:40
超過DGS還是有難度啩
DG當時是一枝獨秀,單是慕名而來的插班都可以提高唔少%。
而制度上,沒聯小卻是最徹底的……假使不在體藝上以求站穩某個位置,而只追求學術,撼低DG(個人認爲至少5+4+兩項)真無難度(狀元,卻需少少時間,遲早有)。

hkpapa852 發表於 20-12-3 08:49
要超越DGS,恐怕要全面放棄學界比賽先有機會
沒錯
‹ 上一主題|下一主題