用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2016-2020年B1女校DSE成績對照 (Update: 2020-12-02) ...
樓主: hkpapa852
go

2016-2020年B1女校DSE成績對照 (Update: 2020-12-02)   [複製鏈接]

1998Ruby1998 發表於 20-4-17 15:08
18 年唔見有喔?3322、2223、三大 就有。

喺ssgc網頁click academic HKDSE, 裏面有2019年 level 5 or above嘅成績

leavemealone 發表於 20-4-17 15:23
喺ssgc網頁click academic HKDSE, 裏面有2019年 level 5 or above嘅成績

我搵緊 18 年嘛!可惜 18 年乜都冇,16 年都冇。呢度睇 4 年,有 2 年冇非 3322 嘅數據,好難同其他女校比較。

1998Ruby1998 發表於 20-4-17 15:29
我搵緊 18 年嘛!可惜 18 年乜都冇,16 年都冇。呢度睇 4 年,有 2 年冇非 3322 嘅數據,好難同其他女校比 ...

噢!誤會了,sorry!謝謝

hkpapa852 發表於 20-4-17 09:58
參考MCS既平均計算方式,整咗個表係 #6

謝謝!
咁睇MCS成績又的確好好,而且見到其他家長分享,選科方面都比較自由組合,績優股

hkpapa852 發表於 20-4-17 09:58
參考MCS既平均計算方式,整咗個表係 #6

攻破埋MCS嘅數據,勁!

回覆 goodmama2003 的帖子

好多間名校都有串嘅學生。
DGS會係眾矢之的,或與其廣泛逐鹿,牙齒印多有關。

當然,每年啲主要競爭對手到派offer嘅moment,就會特別多呢類批評。無他,貶他揚己是也。

goodmama2003    發表於 20-4-19 20:57

回覆 hkpapa852 的帖子

你邊?

回覆樓主:

我囡地區普通小學小五級頭,她喜歡stmary及MCS,因為啲女仔好乖,直資會試下DGS及HY,其實上面呢啲學校全部一等一學校恐怕面試機會都不知有沒有?

回覆 dvdyea 的帖子

先咗唔得,好過唔試而後悔嘅。

dvdyea 發表於 20-4-28 23:25
我囡地區普通小學小五級頭,她喜歡stmary及MCS,因為啲女仔好乖,直資會試下DGS及HY,其實上面呢啲學校全部 ...
DG太少位,最難,而且最好有體藝或特長傍身。其他幾間,如果級頭,我覺得都還是頗有機會。

回覆 dvdyea 的帖子

直資冇限報幾多間,試左先諗,見識下都好。自行方面如果 keep 到一直級頭,係絕對可以自行 MCS 同 St Mary's,冇改變的話 MCS 係 all in,St Mary's 就揀人 in,但佢冇明確揀人準則。
讀普通小學要留意下英語程度能唔能夠同其他女女接近。呢啲中學都有唔少係叻女去 in,例如德望、三私一直,佢哋英文都玩得兩野,有自信又主動。普通小學嘅話有時候學校英文口語冇咁流利,去到面試 group in 有機會畀呢班女女嚇親導致表現冇咁好。另外單靠成績未必夠用,佢哋大把 Band 1A 女女揀,除左面試表現,你都需要有其他野令學校對你有加分拋離其他學生,例如體育、音樂(體育隊、樂團補血)。

如果理科的話邊幾閒教得好D?

hkpapa852 發表於 20-4-15 12:49
香港大部份女校,秉承咗中國女仕既優良傳統,就係唔會太暴露,所以 DSE 成績既資料無咁多嘢睇到。

深水埗地區名校,數學嘅功課和操練,足以令佢地成績咁驚人

gigayan 發表於 20-4-29 12:57
深水埗地區名校,數學嘅功課和操練,足以令佢地成績咁驚人

就算操都要操得起先得家嘛!

唔係人人都操得起嫁!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

SSGC SPPCS 係咪吾入頭十強?

hkpapa852 發表於 20-4-15 12:49
香港大部份女校,秉承咗中國女仕既優良傳統,就係唔會太暴露,所以 DSE 成績既資料無咁多嘢睇到。
好傳神!
老實講, 大概是有盲區吧, 到現在我也不知修女學校有什麼能令到同學成績好...

hkpapa852 發表於 20-4-29 17:16
就算操都要操得起先得家嘛!

唔係人人都操得起嫁!

入到去嘅,基本個個數底唔差,學校長假嘅數學功課量和老師對呢科嘅關注到都強勁,如果繼續年年係咁,我個數感差嘅小孩我都唔使擔心太多。反而我好奇嘅係英文科,校名都用「英文」掛帥,但關注到確實較低,有點擔心學校課程keep住4就算......

gigayan 發表於 20-5-2 01:32
入到去嘅,基本個個數底唔差,學校長假嘅數學功課量和老師對呢科嘅關注到都強勁,如果繼續年年係咁,我個 ...
4, No way.....你女師姐**㗎~

Yanamami 發表於 20-5-2 07:14
4, No way.....你女師姐**㗎~

KTS學生只跟住學校行,應付到學校要求,小六畢業英文唔失禮。

宜家上到中學,我覺得學校提供到拎4嘅環境,如自己想5+就要靠自己。

這是我覺得嘅分別.....希望只係初入學嘅感覺,嚟緊每一年英文科關注力度都會重返。

‹ 上一主題|下一主題