用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 抽飛成功或遇到問題集中帖 (可以 PM 我報料) ...
go

抽飛成功或遇到問題集中帖 (可以 PM 我報料) [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

今年第一年提早公布自行收生, 已有直資 offer 既家長可以選擇抽飛, 想集中資料, 等來屆既家長可以參考

抽飛直資:
要求家長提供資料:
學校退回文件:
過程順利:是 / 否
原因:
其他:

家長真係遇到問題, 儘快打電話去學位分配組查詢

教育局學位分配組
地址:九龍觀塘偉業街223號宏利金融中心2樓2室
電話:2832 7740, 2832 7700
辦公時間:星期一至五上午8時30分至下午1時及下午2時至6時

抽飛成功或遇到問題集中帖 (可以PM 我報料)

2018/20 自行公布後選擇結果 - 自行/直資 (可以 PM 我報料)

13    0    0    0
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

LM
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

LM

醒目開學勳章 王國長老

今日打去直資培基抽飛,學校拒絕即時退「飛」,可以嗎?

剛剛打去沙田直資培基抽飛,學校話不會喺16/4之前退回「學生資料表」,只可以在電話口頭登記退出,叫我們完全不需要到學校登記,
遲些會有職員聯絡我們取回。

我非常擔心因為口頭電話完全沒有記錄,如果之後不肯退回怎麼辦?
因為之前已簽了承諾書

醒目開學勳章 王國長老

大家抽飛有冇遇到問題

大家有冇遇到抽飛時,學校唔退家長承諾書,只係退小六資料表
(我其實係一月份抽飛直資轉直資,學校話家長承諾書係學校文件,唔退,我要求係承諾書上橫咗斜缐同寫上取消兩字,簽咗退學位文件,只攞走小六資料表)咁樣仲有冇問題??

2月抽飛去另一直資,學校有比返承諾書我

抽飛直資:培基
要求家長提供資料:電話留底學生資料再等職員回覆,取文件時帶回註冊時嘅收據
學校退回文件:小六學生資料表、家長承諾書
過程順利:是
其他:職員説最少要等3個工作天,第一日打電話去話會有職員覆我幾時可以拎,但收唔到電話,第二日再打去問,半個鐘左右就覆返幾時可以拎返文件

miriam  THX  發表於 20-4-15 11:34

小B, 你要乖乖咁喺媽咪肚裡面, 我地就快可以一齊睇奧運喇

抽飛直資:顏寶鈴

要求家長提供資料:電話說出註冊費收據編號、學生姓名、註冊時登記的家長電話號碼

原因:15分鐘完成

其他:最少預留兩個工作天才可到校取回文件。交回學校發出的註冊證明信件,到校時需填表說明取消註冊原因。建議由註冊的家長到校,因為要核對家長承諾書的家長姓名及身分證

miriam  thx  發表於 20-4-15 23:52

更新資料,我係之前直資抽飛學校唔退承諾書家長,經過呢幾日大家抽飛所講,都成功退晒所有資料,所以我尋日致電教育局講返我個問題,教育局回覆我學校係(必須)退回(小六資料表、家長承諾書),叫我再打電話去中學要求退回,如果仍然不退,再致電給教育局他們處理,於是再打去中學要求退回,但仍然話不退,我再話呢個電話係教育局叫我打,如果唔退就會讓教育局處理退回,之後就叫我等等,就話其實係可以退,只要家長堅持要退,學校會退,今日去到終于退回家長承諾書。

醒目開學勳章 王國長老

CM.MUN 發表於 20-4-16 11:27
更新資料,我係之前直資抽飛學校唔退承諾書家長,經過呢幾日大家抽飛所講,都成功退晒所有資料,所以我尋日 ...

我都收到 PM 有會員致電教局後, 由教局跟進退家長承諾書問題, 最後係成功拎返

相信個間學校唔會再留難家長唔退家長承諾書

NPL just take the student record form n parent’s undertaking letter

miriam    發表於 20-4-16 12:45

抽飛直資:王錦輝
要求家長提供資料:電話核對資料
學校退回文件:學生資料表
原因:
其他:冇退回家長承諾書,問左報讀嘅直資話冇退返都冇咩問題,就系驚佢地唔記得又交資料卑教育局導致誤會,唔會影響報讀嘅。

c.ronaldoz 發表於 20-4-16 12:41
NPL just take the student record form n parent’s undertaking letter
樓主去了哪一間??

今日去顏保玲取回學生註冊證但無取回家長承諾書, 會否有問題, 學校會否交了家長承諾書去教育局?

醒目開學勳章 王國長老

Lsfjoey 發表於 21-3-23 17:47
今日去顏保玲取回學生註冊證但無取回家長承諾書, 會否有問題, 學校會否交了家長承諾書去教育局? ...
無問題, 最終教局都係睇張學生註冊證為準

抽飛直資:福中
要求家長提供資料:電話留底學生資料,取文件時帶回註冊時嘅收據
其他:即日通知都得
‹ 上一主題|下一主題