用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 今年第一年自行預先通知,直资抽飛會多了嗎? ...
樓主: kwchiu
go

今年第一年自行預先通知,直资抽飛會多了嗎?   [複製鏈接]

kyy 發表於 20-4-23 23:08

K 校會有那麼多人放棄/放自二嗎?

而我估不到S是什麼

K校好多人放自二,自一多數是C校;以去年級十內計,有四人inK校,
不過當中有三人自一是C校,而最後亦是入C校。

(舊年玩攬炒,有三十幾人自行C校。。。最後入左七個)

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 20-4-23 23:17
K校好多人放自二,自一多數是C校;以去年級十內計,有四人inK校,
不過當中有三人自一是C校,而最 ...

希望真的有奇蹟出現放榜見到C校的名字

回覆 hkpapa852 的帖子

以B1生來說, 其實註冊左SPCC, 四女直, 3男直那批學生, 他們放釋放出來的自行正取生學位數量也不少, 而且這批位應該大部份也是TOP官津, 以這方向看, 其實備取生機會應該也不少.  TOP 官津自行正取生真正會入讀的學生數量比例可能50%也沒有...

奥脫福 發表於 20-4-23 19:21
除左入唔到面試名單(包括二面)可以斷定自行玩完之外,其他人不能排除
自行尚有機會補中的可能性。
我都好 ??? C 男校在港島區
不是K & Q 嗎?? ?
S男校又是什麼 ??

subb 發表於 20-4-24 10:44
我都好 ??? C 男校在港島區
不是K & Q 嗎?? ?
S男校又是什麼 ??

妳還不知是那兩間嗎?
油尖旺和中西區天主教男校
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-4-24 10:48
妳還不知是那兩間嗎?
油尖旺和中西區天主教男校
因上頁未睇透C字..又來過S..所以一頭 C & S

subb 發表於 20-4-24 11:03
因上頁未睇透C字..又來過S..所以一頭 C & S

求其抽中校名中一個英文字啫(雖然都係簡稱中第三個英文字母)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

奥脫福 發表於 20-4-23 23:17
不過當中有三人自一是C校,而最 ...

EDB咁樣公布真的製造另一些問題

回覆 tautaub 的帖子

相信有SPCC offer, 等於hold 一個直资offer(因為同時只得一張form) 和 2 個自行offer,即是有120 直资(1A)offer released, 和240 官津(band 1A/B) released, 如果是備取生頭5名好稳陣升lev 正取

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 20-4-24 11:11
求其抽中校名中一個英文字啫(雖然都係簡稱中第三個英文字母)
求其都抽個unique啲啦,有個J又唔抽

kyy 發表於 20-4-24 11:20

EDB咁樣公布真的製造另一些問題

攪清楚,依家應該係學校自己公佈,EDB乜野都無做過。

我覺得最理想的做法應該係EDB綜合左各官津校上報的自行結果,同埋直資
的收生結果,再由EDB出首階段結果,之後才開始大抽獎的程序!
可惜要班
官做多咁多野,成事的指數恐怕接近零。

bobbob 發表於 20-4-24 12:22
求其都抽個unique啲啦,有個J又唔抽

敏感詞,盡量少用。。。

醒目開學勳章

奥脫福 發表於 20-4-24 12:42
敏感詞,盡量少用。。。
你自己心邪啫

奥脫福 發表於 20-4-24 12:42
敏感詞,盡量少用。。。
幾好吖,加埋變咗第三間名校個簡稱。
唔通用YJ,變咗毅進好咩!

hkpapa852 發表於 20-4-23 18:21
但問題係,對自行失敗既家長嚟講,壓力可能係幾何級數上升。
YES, 識人級頭, 自行兩間不收, 真係不停自責係咪心頭高害左小朋友? 嚇到乙一唔敢博, 會填返聯中(1B-C)

奥脫福 發表於 20-4-24 12:40
攪清楚,依家應該係學校自己公佈,EDB乜野都無做過。

係,你啱,EDB基本上係乜都冇做。佢肯做一步,就好好多

tautaub 發表於 20-4-24 10:41
回覆 hkpapa852 的帖子

以B1生來說, 其實註冊左SPCC, 四女直, 3男直那批學生, 他們放釋放出來的自行正取生 ...

請教下係邊三男直?

kyy 發表於 20-4-24 13:49
請教下係邊三男直?

Yw,dbs,spc?

lovegirlslove 發表於 20-4-24 13:33
YES, 識人級頭, 自行兩間不收, 真係不停自責係咪心頭高害左小朋友? 嚇到乙一唔敢博, 會填返聯中(1B-C)
個人認爲,對新安排受影響較大的津校,該係被廣汎睇好的女津。

該區每年人數算少,即係POOL唔夠大,最重要,該區有好幾所女小都係直屬。自行縂共得30%,失望一定佔大多數。在以前,填自行一同甲一乙一部相同,照博的不在少數。如今自行失敗被打窒而改變策略有直選直變保守不在少數。即係POOL再變細,本區大抽獎都未能盡攬區内兵器,僅僅凴自行個30%難以撼動女名校之DSE排位。當然,自行的吸引力係強左。

02413124 發表於 20-4-24 13:59
Yw,dbs,spc?

DBS 一定
Spc 近2年勁左

YW 我冇了解過,而家咁勁架?
‹ 上一主題|下一主題