用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 今年第一年自行預先通知,直资抽飛會多了嗎? ...
樓主: kwchiu
go

今年第一年自行預先通知,直资抽飛會多了嗎?   [複製鏈接]

sandylaw617 發表於 20-4-20 13:58
其實是一個cycle,直資的位始終有人要, 一個抽飛,那個位就交俾備取生,備取生唔要,又交俾下一個備取生, ...

如果咁講,今年無報直資就好蝕底?
應該問︰以後無報直資就好蝕底?以後會更多人去報考直資?
但同樣發生更多人抽飛?

回覆 nillnill 的帖子

不要說是否蝕底,因為直資是要俾學費,
如果一心想讀免費學校,就不會跌入直資備取生之列,音樂椅點轉也🈚️你份

當出生率下降,成績優秀的又可提早入心儀官津,非神校直資真係開始要擔心下,可能返去以前,有$就可以讀私校的年代

回覆 有你最好 的帖子

同意, 我记得30年前, 成績唔好學生, band 3-4官津唔收, 最後, 那班學生有錢就讀私校, 唔入 "band 5" 官津
(當年是分5 band) 讀私校 是次一等

今天, 讀私校/直资已升lev 升band,

回覆樓主:

2013年商台節目youtube 直得一看及思考

kwchiu 發表於 20-4-21 10:01
2013年商台節目youtube 直得一看及思考

雷霆881

回覆 sandylaw617 的帖子

SPCC 今年4月出GA Offer, 咁 DGS 同其他直資 call waiting 都好正常。

官津學生可以用自行分配學位同直資爭學生,學生得益。直資雖然短期未必如過往享收生先機,但整個收生制度相對公平,對直資的批評甚至要求更大動作嘅聲音又細啲。咁又襟玩啲。

sandylaw617 發表於 20-4-21 09:52
回覆 有你最好 的帖子

同意, 我记得30年前, 成績唔好學生, band 3-4官津唔收, 最後, 那班學生有錢就讀私校 ...
但當年的私校初中是政府買位派去 !
不用交學費

ucw 發表於 20-4-21 10:11
回覆 sandylaw617 的帖子

SPCC 今年4月出GA Offer, 咁 DGS 同其他直資 call waiting 都好正常。

Spcc 3月尾出offer,好似同往年比遲左少少only

回覆 02413124 的帖子

我有一樣野唔太好明:常常說直資如HY 今年早了出 offer ,有jm 說是想招攬多些尖子。但其實這是effective 的方法嗎?一般最尖的,不是會等例如DGS, SPCC, 所以HY 早比 offer, 倒頭來囡也可能最心儀Spcc 然後到 HY 抽飛?

newmommy 發表於 20-4-21 12:47

我有一樣野唔太好明:常常說直資如HY 今年早了出 offer ,有jm 說是想招攬多些尖子 ...

我覺得hy case 最多係想同dgs爭。

02413124 發表於 20-4-21 12:52
我覺得hy case 最多係想同dgs爭。

boboT 發表於 20-4-15 20:59
如自行得到較心儀官津就放棄無咁心儀直資,這是大眾認為今年對直資最大打擊;但一些自行未上岸家長反而連抽 ...
我反而好同意呢位的觀點,因為我正正就係睇到,最叻嗰啲就手執兩個自行,然後其他唔係頂尖了的(但已好頭、甚至神私小考得幾好的),手執零個或自二,然後panic mode 去了直資唔抽飛(咁間直資當然要個勢頭好,大家先至會寧願保險、唔抽飛)。玩埋大抽奬先至知自己自一自二其實有冇waiting。心血少、玩唔起,就唔抽。
都唔知最大嘅贏家係邊個。
唔知明年係唔係咁玩法,細佬妹要留意。

回覆 newmommy 的帖子

SPCC 同 DBS / LSC / DG / HYS 有兩點不同

1. SPCC competitive advantage 係學術同音樂。其餘四間係要all-rounded。佢哋係港九唯四所有學界體育項目都派隊而所有分 Division 項目都係 Div.1 。其餘各類型不在話下。

2. SPCC係男女校。男仔弱語文而女仔弱數理嘅問題,喺佢咃程度較小。(因同一性別收最top 百幾人比收二百人,平均數實好啲)

所以SPCC 收人上可以集中睇成績而其餘四間唔係咁。當然,要追SPCC成績,就要先放棄多年嚟其他項目嘅優勢。未見其利先見其害,所以唔大機會改變。

是故 HYS 最主要競爭對手係同質性較強嘅 DGS。做第一女校係唔宣之於口(定已經喺早年中一talk 講過?) 嘅目標嚟。

提早收生除咗同 DGS 搶人(今年DGS係比以往稍遲),亦有預防自行收生搶佢嘅人嘅用意。

Deadline 到4月8日。

仲有官津自行放結果都或會有影響

boboT 發表於 20-4-15 20:59
如自行得到較心儀官津就放棄無咁心儀直資,這是大眾認為今年對直資最大打擊;但一些自行未上岸家長反而連抽 ...

直資一定有所損失,起碼會失去咗一批較優秀既學生。同埋多咗好多call waiting既admin work。

官津學校其實只有同少部份得益,因為個個都會集中報同系熱門個D,結果可能直資,自1同自2,收嚟收去可能都係個班人,最後可能只有少部份官津收多咗叻學生,其餘既反而大部份正取都無晒(或無咗比以往更多)

除咗頂尖個批學生,其餘學生基本上都係呢個安排既受害者,因為原本可能自行有位,俾叻人嚟搶位(可能你既自1係佢既自2)

最後可能係會自行後補入,但因為咩都唔知俾情勢嚇到入咗間唔係太心儀既直資。

就算無入直資繼續去抽獎,最終抽獎個Pool可能有機會較以往大咗,心理壓力亦只會比以往大。

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

今年幾乎全世界都跟RO 收人,自行學位歸邊效應會頗顯著。之後就難講啲。各學校自己計過數,應會differentiate 收生策略

ucw 發表於 20-4-21 13:33

Deadline 到4月8日。

我知,只是想補充出offer日期,俾出年做reference.
所以應該spcc 都係0抽飛。過往spcc 都係dgs 後出offer,如果過往dgs 4月冇call,今年有call 即多左因自行走?

ucw 發表於 20-4-21 13:39
回覆 hkpapa852 的帖子

今年幾乎全世界都跟RO 收人,自行學位歸邊效應會頗顯著。之後就難講啲。各學校自己 ...

聽講今年已有學校做左stat, 今年先堅持in

暫時知唔全靠ro都唔少

以ek 過去po 嚟睇,兩間都會有人抽飛。spcc 以往派offer,抽dgs飛嘅都唔係新鮮事。掉轉唔take spcc 嘅都有,雖然少啲。

雖則多人叫神校,倒也不必神化。
‹ 上一主題|下一主題