用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 今日打去直資培基抽飛,學校拒絕「退飛」,可以嗎? ...
go

今日打去直資培基抽飛,學校拒絕「退飛」,可以嗎?   [複製鏈接]

剛剛打去沙田直資培基抽飛,學校話不會喺16/4之前退回「學生資料表」,只可以在電話口頭登記退出,叫我們完全不需要到學校登記,
遲些會有職員聯絡我們取回。

我非常擔心因為口頭電話完全沒有記錄,如果之後不肯退回怎麼辦?
因為之前已簽了承諾書
   12    0    0    1

chaned12 發表於 20-4-15 10:17
剛剛打去沙田直資培基抽飛,學校話不會喺16/4之前退回「學生資料表」,只可以在電話口頭登記退出,叫我們完 ...

快快打電話去學位分配組度問下先

教育局學位分配組
地址:九龍觀塘偉業街223號宏利金融中心2樓2室
電話:2832 7740, 2832 7700
辦公時間:星期一至五上午8時30分至下午1時及下午2時至6時

咁都得?

回覆 chaned12 的帖子

吓, 咁如果另一間直資收, 但前一間又冇講實幾時可以退回學生資料表, 咁又點算好呢?
又唔係今日打來即日要取回, 都明白學校要d 時間去處理< 但講唔實幾時能取回又的確好令家長擔心呢
如果係要自行offer 個d仲驚..

我自行放榜嗰日打比培基抽飛,佢話起碼要等三個工作天先可以拎,叫我留底資料等職員覆,所以我係每日打比佢問status直到佢confirm幾時比到我

你個case最好打去問edb度問下

小B, 你要乖乖咁喺媽咪肚裡面, 我地就快可以一齊睇奧運喇

chaned12 發表於 20-4-15 10:17
剛剛打去沙田直資培基抽飛,學校話不會喺16/4之前退回「學生資料表」,只可以在電話口頭登記退出,叫我們完 ...

找"教育局"幫助,如果中學唔合作教育局講明會協助取回承諾書和學生資料表。口頭承諾不可信,估計你都沒有錄音,咩保障都無唔得的。快找教育局吧!

知道,即刻打

08Baby08 發表於 20-4-15 10:47
我自行放榜嗰日打比培基抽飛,佢話起碼要等三個工作天先可以拎,叫我留底資料等職員覆,所以我係每日打比佢 ...
咁請問最後培基幾時退回給你?

EDB 嗰邊話忙緊轉頭先覆
係我冇錄音啊&#128557;&#128557;

而家好驚呀

回覆 chanti 的帖子

謝謝你啲資料,無限感激&#128591;&#128591;

tung0409 發表於 20-4-15 10:53
咁請問最後培基幾時退回給你?

尋日拎返

chaned12 發表於 20-4-15 10:54

希望EDB 快覆,否則下午再打去,分秒必爭!

08Baby08 發表於 20-4-15 10:58
尋日拎返
即打電話去個日計,扣晒紅假後,要4個工作天才能取回

醒目開學勳章 王國長老

08Baby08 發表於 20-4-15 10:58
尋日拎返
可唔可以俾資料作日後參考, thx

抽飛成功或遇到問題集中帖
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

係咪指定程序?咁如果咁啱有另一間直資收,咪交唔出「學生資料表」?

tung0409 發表於 20-4-15 11:09
即打電話去個日計,扣晒紅假後,要4個工作天才能取回

係呀,所以我都好心急,每日打比佢哋問

chaned12 發表於 20-4-15 11:17
係咪指定程序?咁如果咁啱有另一間直資收,咪交唔出「學生資料表」?
暫時好似係這一間學校既程序最耐囉,我朋友去福中取回,好順利,一日搞掂

chaned12 發表於 20-4-15 10:54

建議你從電話錄音中用盡辦法連接不同咨詢項目,只要有人接聽就問你的真正問題,我估計教育局會明白你的緊急,會把線路接駁至相關部門。努力加油呀!

醒目開學勳章 王國長老

08Baby08 發表於 20-4-15 10:47
我自行放榜嗰日打比培基抽飛,佢話起碼要等三個工作天先可以拎,叫我留底資料等職員覆,所以我係每日打比佢 ...
樓主今日通知, 以你所講起碼要等三個工作天, 真係 16 Apr 前係拎唔到..............
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

chaned12 發表於 20-4-15 11:17
以成功拎返學生資料表既會員所講, 學校起碼三個工作天後先會俾得返你, 即係下星期一先有機會拎返

你交學生資料表前有無 scan copy, 有既同新個間直資報定案, 話原先學校未退到學生資料表, 先交 copy, 收到後即補回, 睇下新校接唔接受

‹ 上一主題|下一主題