用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 初中生睇嘅中文書/劇
樓主: S-Kwok
go

初中生睇嘅中文書/劇   [複製鏈接]

MrBeast 發表於 20-4-20 14:32
冇問題咪冇問題,有問題又如何,有冇customer hotline? 真行貨還有代理,水就睇你好唔好運 ...

我覺得呢D電子產品有問題機會不大,如果有問題咪打去換機。之前網購遇到過一次電器有問題,要拎去門市換,係麻煩咗。不過概率唔高,從整體效率講,還是節省到時間。

little_yolky 發表於 20-4-19 21:41
我本詩經都有賞析,實在難。不過C6同阿大講得啱,應該先自己去感受,然後有興趣再找不同人觀點。尤其係現 ...

阿大每看一本書都會做這麼多工夫和思考嗎?     

b3410 發表於 20-4-20 16:14
我覺得呢D電子產品有問題機會不大,如果有問題咪打去換機。之前網購遇到過一次電器有問題,要 ...
我買時老闆千丁萬足叫我試清楚,ok 後我要求印張單,佢話冇保養ga wor, 我才明白水貨出門,恕不退換,以前我買水貨都有7日試,唔知呢個造法是否是e加行規。我都有在hktv 買野,不過若商店唔肯退換,唔知佢點處理

b3410 發表於 20-4-20 16:14
我覺得呢D電子產品有問題機會不大,如果有問題咪打去換機。之前網購遇到過一次電器有問題,要 ...

hktvmall其實好多係商舖放貨上去買,hktvmall係咪一定負責㗎?

S-Kwok 發表於 20-4-20 17:31
hktvmall其實好多係商舖放貨上去買,hktvmall係咪一定負責㗎?

我女部kindle係hktvmall買,都係第三方店舖,有一年保養,期間有問題,拎去荃灣佢地寫字樓整,最後佢話整唔到,俾返全套包裝佢換咗部新機。

asweetmom 發表於 20-4-20 16:22
阿大每看一本書都會做這麼多工夫和思考嗎?

佢鍾意果D就會,我叫佢睇果D就唔會

little_yolky 發表於 20-4-20 18:11
佢鍾意果D就會,我叫佢睇果D就唔會

你會控制一下小說類的數量嗎?

asweetmom 發表於 20-4-20 18:17
你會控制一下小說類的數量嗎?

咪就係想控制,然後suggest佢D散文囉。跟住就水過鴨背

little_yolky 發表於 20-4-20 18:20
咪就係想控制,然後suggest佢D散文囉。跟住就水過鴨背

上智校內是否要英語交談呢?

gigayan 發表於 20-4-20 18:04
我女部kindle係hktvmall買,都係第三方店舖,有一年保養,期間有問題,拎去荃灣佢地寫字樓整,最後佢話整 ...

要留意有水貨和所謂行貨之分,後者貴一點,通常hktv上都會寫明(eg 平衡入口、有冇保養⋯)。
我部水,做左paper weight 半年疫情用一個月左右,so far ok,慳番dd.

asweetmom 發表於 20-4-20 18:28
上智校內是否要英語交談呢?

校長響家長會時話係,但一直都無實施過!

回覆 MrBeast 的帖子

不同的商店有不同的做法。我會找一家至少接受7天退貨的商店(even water goods)。特別是如果是第一次買kindle

notcool 發表於 20-4-20 19:29
回覆 MrBeast 的帖子

不同的商店有不同的做法。我會找一家至少接受7天退貨的商店(even water goods)。特別 ...
本來我是在hktv order(唔記得有冇保), 點知被cut 單,然後price.com發現水貨平100,本以為有7日退,比左錢先知冇,不過其實环e加電子產品都reliable,著到冇大問題就收貨,仲有個盒開過一定睇到,見到個seal ok 先比$,risk acceptable

S-Kwok 發表於 20-4-20 17:31
唔知喎!暫時沒有遇到糾紛。

MrBeast 發表於 20-4-20 17:14
我買時老闆千丁萬足叫我試清楚,ok 後我要求印張單,佢話冇保養ga wor, 我才明白水貨出門,恕不退換,以前 ...
如果咁我一定唔買,因為on site我點會識check 機?佢話事啦。

b3410 發表於 20-4-20 20:02
如果咁我一定唔買,因為on site我點會識check 機?佢話事啦。

上utube 看開箱片就得,買之前一早set up amzon acc. 我試左5分鐘左右,老闆仔都好有耐性,等我試完先試才serve 其他客.
ps 其實若一早知係咁,我都未必會去那間買, 所以建議網友看清楚條款

回覆 S-Kwok 的帖子

我最近係Hktv mall買咗個抽濕機,送貨前間舖有whatsapp我。點知送來後,打開發現個插頭係爛的,影張相whatsapp佢,兩日就換個部新機。
算幾好。

MrBeast 發表於 20-4-20 19:04
要留意有水貨和所謂行貨之分,後者貴一點,通常hktv上都會寫明(eg 平衡入口、有冇保養⋯)。
我部水,做左 ...

係呀,如果有保養係會寫明,亦會寫明保養是由第三方店舖提供,會比水貨沒有保養貴少少,但安心很多。

Jane1983 發表於 20-4-20 20:17
回覆 S-Kwok 的帖子

我最近係Hktv mall買咗個抽濕機,送貨前間舖有whatsapp我。點知送來後,打開發現個插 ...

其實係咁嘅,朋友2月喺hktv買口罩,點知道一直都冇比貨,但錢已扣,到上1、2星期同我講開,佢仲screen shot 張invoice what's app我,然後某日零晨比佢發現張invoice被改/取消咗,最初對方唔認,後來朋友醒起佢what's app過我張invoice, 有証有據,先無得抵懶,本來hktv想將貨款變做tv money, 朋友當然唔制,要回返貨款,但好似要等一個月。事件亦已報上消委會。

當然,呢啲事件唔一定碰到,但我對hktv有保留

b3410    發表於 20-4-21 22:26

S-Kwok 發表於 20-4-20 23:12
其實係咁嘅,朋友2月喺hktv買口罩,點知道一直都冇比貨,但錢已扣,到上1、2星期同我講開,佢仲screen sho ...

咁離譜?真係要keep好單據。

呢d網上購物,方便係方便,如果賣方衰,就激都激死。
‹ 上一主題|下一主題