用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 初中生睇嘅中文書/劇
樓主: S-Kwok
go

初中生睇嘅中文書/劇   [複製鏈接]

S-Kwok 發表於 20-4-20 23:12
其實係咁嘅,朋友2月喺hktv買口罩,點知道一直都冇比貨,但錢已扣,到上1、2星期同我講開,佢仲screen sho ...
個名都講得好清楚:mall, 交易有問題就要找商家交涉,所以通常我都會google 下間店先order。
平台來說反而tb 真的做得不錯,首先買家收到貨滿意先會付$到賣家,so far 有什麼問題都可以和店小二resolve 到,解決唔到亦有tb hotline 直接對話。

S-Kwok 發表於 20-4-20 23:12
其實係咁嘅,朋友2月喺hktv買口罩,點知道一直都冇比貨,但錢已扣,到上1、2星期同我講開,佢仲screen sho ...

你fd咁慘既?我都試過2月買部清新機,點知俾完錢就話無貨,佢哋自動俾返錢通知我。

little_yolky 發表於 20-4-21 09:15
你fd咁慘既?我都試過2月買部清新機,點知俾完錢就話無貨,佢哋自動俾返錢通知我。
...

好彩佢有screenshot張invoice, 咪死無對證。

MrBeast 發表於 20-4-21 07:50
個名都講得好清楚:mall, 交易有問題就要找商家交涉,所以通常我都會google 下間店先order。
平台來說反而t ...

呢個真係淘寶好好多!

回覆樓主:

IloveJJ 發表於 20-4-21 09:45
呢類購物平台,我覺得淘寶>Gmarket>Amazon, Amazon只有佢自己直營既我先買,HKTV我未信得過,無幫襯過。 ...

講起Amazon, 我自己有一個親身不愉快經歷-比商店盜用account ,所以依家除咗喺Amazon買書,我無再喺Amazon買嘢。

IloveJJ 發表於 20-4-21 10:39
係咪第三方商店?

其實我對歐美台灣日本好多銷售質素都唔信任,例如:响Harrods 買手袋,竟然先扣數,再 ...

台灣我只試過喺博客來買書,如果所有書有倉存,其實都好快,3日到屋企,但如果有缺貨,通常會等貨齊先出貨。

Gmarket 出貨堅快

回覆 MrBeast 的帖子

我也是從price.com購買的。需要仔細閱讀其詳細信息。我發現第一家商店說沒有7天退貨。因此,找到另一家稍微貴一點的商店。在whatsapp中問他們,他們說7天退貨.
需要花時間做一些研究。否則,直接去大店買。

IloveJJ 發表於 20-4-21 09:45
呢類購物平台,我覺得淘寶>Gmarket>Amazon, Amazon只有佢自己直營既我先買,HKTV我未信得過,無幫襯過。 ...
之前看過一報導話"shipped by amazon"有漏洞,有問題退貨亦麻煩。hktv 買行貨 應不會有大問題

MrBeast 發表於 20-4-21 07:50
平台來說反而t ...

TB 店小二很nice,退款問題都容易解決。有次有一個小二幫我解決退款問題後,係旺旺和我傾計,話自己就快嚟香港旅行,有咩景點嘢食推介俾佢

b3410    發表於 20-4-21 22:38

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 20-4-21 13:20
之前看過一報導話"shipped by amazon"有漏洞,有問題退貨亦麻煩。hktv 買行貨 應不會有大問題 ...
kindle hk無行貨(除非響amazon intl買),都係賣家自己做保養

bobbob 發表於 20-4-21 14:50
kindle hk無行貨(除非響amazon intl買),都係賣家自己做保養
是的。其實我是想說在hktv 買任何真行貨應該問題不大。至於shipped by amazon, 有話其實d貨未必一定來自amazon 自營

gigayan 發表於 20-4-21 14:43
TB 店小二很nice,退款問題都容易解決。有次有一個小二幫我解決退款問題後,係旺旺和我傾計,話自己就快嚟 ...
我也有類似experience

IloveJJ 發表於 20-4-20 10:00
未呀!而家睇

大個仔,有時間睇多D散文好。唔同文體既散文。上堂好少叫你寫小說,平時有時間睇多D唔同文體,儲儲埋埋,作起上嚟至有斤兜。

阿女近排篇描寫文作得唔錯,佢停課時間多D。作文前睇咗幾篇朱自清、杏林子等等既散文,學下人哋點描寫,先開始作,真係好D既。

IloveJJ 發表於 20-4-21 22:02
佢ok架!咩書都睇,佢之前都有睇過杏林子呀!

睇多D唔同作家既好,唔同風格丫嘛。杏林子記敘文多。仲要作描寫文、說明文、議論文、抒情文等等。

依家無咗中國文學讀,要自己執生。

IloveJJ 發表於 20-4-21 22:11
無咗中國文學讀?你指你學校?
我成日唔知有咩書好喎!你推介啲吧!剛俾咗曹文軒嗰幾本佢揀,還有什麼?
...

吓?你學校有得讀咁好?!

曹文軒唔係唔好,不過佢係小說寫得好。我個年代文學睇雞精喔。我擅長寫抒情文,所以我鍾意D作家你阿仔未必鍾意,我鍾意朱自清、徐志摩、三毛、郁達夫、杏林子。

另外,魯迅、冰心、矛盾、蕭紅等等好多文學大家都好好,不過我唔鍾意啫。你睇下有無D雞精文學書一本有好多作家既,等佢睇下大概鍾意邊D。
‹ 上一主題|下一主題