用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 元朗公立中學
go

元朗公立中學

有冇人可以分享下呢間

元中成績幾參差,作為一所津校英中,DSE竟然有三科主科合格率低於全港水平

Fanny_ma 發表於 20-4-15 07:55
元中成績幾參差,作為一所津校英中,DSE竟然有三科主科合格率低於全港水平 ...

band 1 生應填呢間在基朗之後? 讀半英中好過讀佢? 咁校風差唔差?

我都諗緊係咪填左基朗先填公立定直情唔填,因為佢地點都比較吊腳

佢地dse成績真係麻麻地, 地點唔方便, 但我見學生都係乖既, 又係英中, 而且學校係好多活動, 希望成績可以追返上黎, 等元朗區家長可以多個選擇

DSE成績係參差,主因好似話之前年代為配合教育局政策主動改咗中中,加上舊校長亦不太積極,所以公開成績每況愈下,但早幾年已經轉番英中,今年會係最後一年可以比學生報DSE選用中文考,新校長已講明明年除用中文上課之科目外,其他科目必須要以英文考DSE,新校長係積極實幹型,好有心搞好學校,而係學校處理反修例的事情亦好有方法,處理得宜。

Fanny_ma 發表於 20-4-15 07:55
元中成績幾參差,作為一所津校英中,DSE竟然有三科主科合格率低於全港水平 ...

公立學校係咁,差起上黎2c再落band 3都唔寄。

babyyiu 發表於 20-4-17 03:24
公立學校係咁,差起上黎2c再落band 3都唔寄。

係佢呢間有咁大上落,我見元朗區其他官立學校都唔係咁嘅。

sn0629 發表於 20-4-15 07:59
band 1 生應填呢間在基朗之後? 讀半英中好過讀佢? 咁校風差唔差?

基朗同元中有距離······

2019年 3322 | 22222 | 2+
-------------------------------------------
基朗 44.1% | 82.2% | 94.2%
-------------------------------------------
伊中中 38.2% | 83.2% | ---
公益社 --- | --- | 94%
裘錦秋 --- | --- | 93.6%
鄧兆棠 --- | --- | 93.4%
青年會 30% | 80% | 92%
鄧佩瓊 --- | --- | 91.1%
張煊昌 --- | --- | 90%
天官 --- | --- | 89.5%
元中 --- | --- | 85.6%* (*主科)

大抽獎派到這間中學

回覆 Fanny_ma 的帖子

呢間係官中