用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 CCKG vs SC
go

CCKG vs SC

如題,大家會點揀?
CCkg學生除咗去DB DGS,通常會去邊d小學?有冇人會考得好差?
請問有冇cckg用家可以係呢方面分享?Thanks!

回覆 EdithCc 的帖子

聽聞今年cckg 啲學生考小成績麻麻,冇以往咁多人升dgjs 嗰啲

回覆 cxmonster 的帖子

真係架🤔咁嗰啲學生最後去左邊度?

EdithCc 發表於 20-4-14 15:13
如題,大家會點揀?
CCkg學生除咗去DB DGS,通常會去邊d小學?有冇人會考得好差?
請問有冇cckg用家可以係 ...

1. 如果係亮麗的話一定會show in public ! 唔show 的話就危危乎d
2. 官網睇到K3 仲有位for 插班
你哋自己考慮清楚吧

回覆 吹水媽媽 的帖子

但係以前亮麗都冇show in public, 所謂好唔好其實都係聽人講

回覆樓主:

一cckg 一個寶山,其實都係因為外面人對佢哋冇乜資訊所以神化咗。其實派得好嘅,絕對絕對係因為父母backgroup 、connection同發功,千祈唔好諗住單靠學校嘅品牌,就會有好多好嘅直私爭住收。如果n無,基本上cckg同sc係冇分別,兩間亦唔會有特別嘅優勢!

shevachevy    發表於 20-4-17 15:09
a_c2612    發表於 20-4-14 23:48

吹水媽媽 發表於 20-4-14 21:44
1. 如果係亮麗的話一定會show in public ! 唔show 的話就危危乎d
2. 官網睇到K3 仲有位for 插班
你哋自己 ...

唔show即係危?你既名真係無改錯。

今年的情況,間間學校都有人退學,你估SC有無?何況仲有啲人會升讀國際小學。記得以前CCKG的waiting list是有效至K3,有位直接call。上年係有效至12月,所以有位需要再報名面試。都係果句話,你估SC有無?

女拔今年收生風格大變,的確少左,但這種變化並非針對CCKG。男拔保持around 50%(非官方數據,家長之間道聽途說)

至於樓主問題,SC都係一間好好的學校,點揀都係開心的煩惱。但再好學校都不能保證所有學生都拿到心儀offer,CCKG也不能!千祈唔好誤會人地見到CCKG四隻字就直接錄取,雖然我都想不妨諗下有無其他考慮因素喇

Bighamster 發表於 20-4-15 00:17

唔show即係危?你既名真係無改錯。
50%入DBS 一定無,因為曾經聽Mrs fielding 講過。我記得佢講過入女拔人數係高過男拔

cckg好多男拔女拔blueblood

fairycatcher 發表於 20-4-15 09:15
50%入DBS 一定無,因為曾經聽Mrs fielding 講過。我記得佢講過入女拔人數係高過男拔 ...

係!Mrs Fielding年代女拔係高過男拔好多。

我講緊今年,從家長group得知今年男拔入左40-50%之間,具體數字唔講喇

Bighamster 發表於 20-4-15 09:28

我講緊今年,從家長group得知今年男拔入左40-50%之間,具體數 ...
啊,因為你話保持50%,所以以為你講緊往年都係50% :)

fairycatcher 發表於 20-4-15 09:31
啊,因為你話保持50%,所以以為你講緊往年都係50% :)

往年我無深究過,但印象中都有十幾二十個,同埋女就真係勁過仔。今年聽講女拔畫風大變

Bighamster 發表於 20-4-15 09:34
往年我無深究過,但印象中都有十幾二十個,同埋女就真係勁過仔。今年聽講女拔畫風大變
...
八卦一問,知唔知cckg小朋友除咗男,女拔。仲有冇其他top直資學校Offer呢?

hariet909 發表於 20-4-15 09:28
cckg好多男拔女拔blueblood

係!所以唔駛神化學校,我地N無好大壓力架

單純從學校來睇,CCKg活動教學,純英文語境,硬件設施完美,家長友善,已經好夠令我鍾意。SC都係,兩間又都夠晒fame ,唔駛太掙扎

fairycatcher 發表於 20-4-15 09:37
八卦一問,知唔知cckg小朋友除咗男,女拔。仲有冇其他top直資學校Offer呢?

暫時群組里只討論過but but,知道有人入Coed,其他無聽人提

神幼 vs 名幼

無論dB or DG ,即使今年收少咗,似乎無其他幼稚園個percentage 比CCKG 高。除非樓主目標唔係拔萃....

我講緊今年,從家長group得知今年男拔入左40-50%之間,具體數 ...

隨机問过有YW 和 CKY

請問50% 係所有cckg k3 男生, 有一半入DB

回覆 Bighamster 的帖子

多謝你嘅意見,好中肯。我第一個考慮都係小朋友轉環境適唔適應,以你嘅經驗,小朋友整體是否容易適應?你覺得學校老師如何?我都係N無人士,亦都唔係一定要DGDB,有當然好啦,其實我係怕如果冇,考慮到小朋友有乜嘢去向,心裏面都可以有個底。如果可以都想聽吓你意見,謝謝!