用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2016-2020年B1男校DSE成績對照 (Update: 2020-12-01) ...
樓主: hkpapa852
go

2016-2020年B1男校DSE成績對照 (Update: 2020-12-01)   [複製鏈接]

隨著通識科的調整,4年後選修科的成績會對整體表現有更大影響,到時可能變咗LSC一支獨秀,皇后反而要苦苦力追。

唔知到時會唔會多D學校俾學生修3X呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-12-3 08:54
隨著通識科的調整,4年後選修科的成績會對整體表現有更大影響,到時可能變咗LSC一支獨秀,皇后反而要苦苦力 ...
對比LSC, 取消LS,我覺得對聖言和英華更大影響 你睇兩間LS幾弱!

sunnymama2 發表於 20-12-3 09:06
對比LSC, 取消LS,我覺得對聖言和英華更大影響 你睇兩間LS幾弱!
應該講,男校看漲,女校看跌

王家爸爸    發表於 20-12-3 10:45

只不過係考試策略,要入神科,就儘量科科一分不蝕。
LS 屬于費時,又要語文能力要求高,考試技巧高科目,如果自問能力稍有不及,不如集中時間專攻某幾科。
如果變為不計分,學子會自動識走位。

隨著通識科的調整,4年後選修科的成績會對整體表現有更大影響,到時可能變咗LSC一支獨秀,皇后反而要苦苦力 ...
沒有了 LS 這條護城河,恐怕會吸引更多大陸學生去考DSE

我估你最唔like 既DB 跑出

小鹿揀學校 發表於 20-12-3 10:17

cafeva 發表於 20-12-3 10:21
我估你最唔like 既DB 跑出
我唔係唔like佢, 只係睇唔過眼D家長, 無視佢成績早已大不如前既現視而去貪戀佢既名氣
DBS要跑出, 恐怕要減少, 甚至放棄學界既投入.

或者DSE又改制

始終有一堆非讀書人, 成績好難突破限制
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

嘉多利山高層想放,班校友都未必制。話晒係多年食糊瓣數。又,佢地又的確比好多其他傳統名校更放手收唔專攻讀書嘅學生。

ucw 發表於 20-12-3 10:33
回覆 hkpapa852 的帖子

嘉多利山高層想放,班校友都未必制。話晒係多年食糊瓣數。又,佢地又的確比好多其 ...
XX年連霸呢D稱呼, 的確幾好聽既

小鹿揀學校 發表於 20-12-3 10:17
這個才是最根本徹底的XX價值體系

IloveJJ 發表於 20-12-3 11:12
更多大陸學生考DSE點解要恐怕?
點解咁多香港人去考IAL, IGCSE, IB又無恐怕?
...
中文阅读理解……

”断章取义“一词何解?

hkpapa852 發表於 20-12-3 10:25
我唔係唔like佢, 只係睇唔過眼D家長, 無視佢成績早已大不如前既現視而去貪戀佢既名氣
DBS要跑出, 恐怕要減 ...
我覺得間間學校有自己的特色比較好,如果全部搞學術,不如都改名叫衡水中學?畢竟每位同學都有自己的特質和喜好,成績的確重要,不過體藝也不應該放棄,睇下如何攞一個平衡。

而且DB收生太過集中於幾間小學,主要靠小學推薦。真係叻嘅,可能會棄DB而揀其他學校。而DB自己的面試過程,太過求其,感覺好懶,不思進取。如果可以好似HYS一樣,升中階段海選,以佢的名氣,全港範圍搵潛力股,應該都可以搶走一部分其他直資的學生。

b3410 發表於 20-12-3 11:21
我覺得間間學校有自己的特色比較好,如果全部搞學術,不如都改名叫衡水中學?畢竟每位同學都有自己的特質和 ...

如果年年用今年HYS海選既方式, 入錯貨既機會應該幾高

hkpapa852 發表於 20-12-3 11:24
如果年年用今年HYS海選既方式, 入錯貨既機會應該幾高
見多D,可以練出火眼金睛

b3410 發表於 20-12-3 11:27
見多D,可以練出火眼金睛
我估HYS 應該未得

medicine 發表於 20-12-3 11:14
中文阅读理解……

”断章取义“一词何解?
只是客觀的道出預見的將來DSE考試現象⋯⋯
有人硬要對號入座,玻璃心·,
這是今天香港的社會風氣,亦是今天香港的悲哀

如果內地學生想香港升學,一就讀國際學校,二就讀IB。
考DSE興趣不大吧。老實講,望長少少時間,以現時香港走勢,鬼有興趣讀你大灣區香港D大學咩。
‹ 上一主題|下一主題