用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2016-2020年B1男校DSE成績對照 (Update: 2020-12-01) ...
樓主: hkpapa852
go

2016-2020年B1男校DSE成績對照 (Update: 2020-12-01)   [複製鏈接]

b3410 發表於 20-12-3 21:18
所以可以話DBS係愛心學校,關照自己親生仔

係呀!呢啲愛心學校好少

bbc2018 發表於 20-12-3 17:20
其實主因係DB收曬自己小學部學生
HYS差哋那批唔收

不過協小係津,大部分抽入,dbps都叫做簡過
又唔可以直接比較

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 20-12-3 08:54
隨著通識科的調整,4年後選修科的成績會對整體表現有更大影響,到時可能變咗LSC一支獨秀,皇后反而要苦苦力 ...
我見qc同lsc嘅通識成績差不多,點解調整通識科會令呢2間學校有相反影響?

IloveJJ 發表於 20-12-3 23:15
唔知點解,香港而家咩都可以陰謀論,咩都要扯上大陸!

改革通識科,改為只分合格唔合格,一直以來都好多 ...
有好多香港人仍抱著高(國內)人一等嘅思維。以為佢地仲好似幾十年前咁,個個都好仰望香港。實情係香港對好多國內人(尤其比較有能力嗰批)嚟講已經毫不吸引。曾經跟過個上海人老細,淨係佢屋企個露台都可以開幾台麻雀。公司想叫佢嚟香港坐陣佢都唔制。

ok3 發表於 20-12-7 11:42
有好多香港人仍抱著高(國內)人一等嘅思維。以為佢地仲好似幾十年前咁,個個都好仰望香港。實情係香港對好 ...

如果你仲停留喺呢個諗法的話, 你都幾離地, 香港人真正膽心既唔係呢樣...

Sosiusiu 發表於 20-12-7 12:12
如果你仲停留喺呢個諗法的話, 你都幾離地, 香港人真正膽心既唔係呢樣...
係我表達得唔好定你理解能力有問題? 我個例子只係想講香港對好多內地人嚟講已冇乜吸引力. 幾時有提過香港人擔心啲乜?

hkpapa852 發表於 20-12-1 12:58
2019-2020年度B1男校DSE成績:
樓主, 請問有沒有 update 版本 ??
感激 !

樓主如果有時間不如整下各校中四選科资料?最好女校先

hkpapa852 發表於 20-12-3 10:25
我唔係唔like佢, 只係睇唔過眼D家長, 無視佢成績早已大不如前既現視而去貪戀佢既名氣
DBS要跑出, 恐怕要減 ...
DBS似乎成績達4率都低過其他男校

2020年本地男校DSE成績統計:

b3410    發表於 20-12-14 14:07
IYY    發表於 20-12-14 12:34
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-12-14 12:03
DBS個成續,相比其他男校,無論4+、5+、5*+都不理想呀

黃大力 發表於 20-12-14 12:33
DBS個成續,相比其他男校,無論4+、5+、5*+都不理想呀
咁又唔係
DBS既4+係不如一眾B1B男校, 但5+/5*+係比B1B男校好, 直迫B1A男校

所以, DBS既學生真係做到 "讀書還讀書, 遊戲還遊戲"
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Yanamami 發表於 20-12-3 19:20
其实你可以好似我咁,有时时运高睇唔到的~
以前以為"EK+簡體"都唔方啱傾, 搞錯左

hkpapa852 發表於 20-12-14 12:48
咁又唔係
DBS既4+係不如一眾B1B男校, 但5+/5*+係比B1B男校好, 直迫B1A男校
"讀書還讀書, 遊戲還遊戲"           

hkpapa852 發表於 20-12-14 12:48
咁又唔係
5+佢32.33%,5*+17.59

相比1A男校,都算「迫近」嘅,不過應該叻仔去晒IB

hkpapa852 發表於 20-12-14 12:03
反而期待update篇首那段非常簡潔而精警的導論

magtam0520 發表於 20-12-14 12:57
反而期待update篇首那段非常簡潔而精警的導論

對對對
雙華有冇改評級
英華有冇貼近名聲
皇后冇通識會唔會繼續跳水
喇叭會唔會一支獨大
......

• 雙華(九華和港華)仍然苦苦掙扎,但恐怕力有不逮(尤其係小島上那一間)。
  • 地區名校(聖言)曾有突破,可惜無以為繼。
  • 若瑟於DSE初期曾超越兄弟,但光輝維持了兩三年便只能重新跟隨在兄弟後方。
  • 保羅大破大立,多年前倒下後近年漸有起色,目前力足挑戰官津三雄。
  • 拔萃變了拔尖,目前只有尖子數字能挑戰官津雙雄,整體成績甚至遠不及地區名校。
  • 英華因子之名而名聲大噪,但成績仍未能和名聲成正比。
  • 皇帝雖比皇后和喇沙早出超級狀元,可惜整體成績,仍未能重回80/90年代高峰。
  • 喇沙早年失足於中文科,近年重整旗鼓,越戰越勇,與皇后鼎足而立,更有超越之勢。
  • 皇后自公開試轉制以後,一直保持成功,年年出狀元更是無人能及,奈何人生總有高低起伏,2017年成就第一間男校3322率達90%,整體5+只遜於SPCC和DGS後,翌年成績便如高台跳水。雖然於2019年有所回升,但整體成績仍未能回復多年前的水平(只有尖子成績仍可保持)。

黃大力 發表於 20-12-14 13:03
對對對
雙華有冇改評級
英華有冇貼近名聲

我唔係風水佬或者收錢點人既專家,無經濟壓力要年年出新書

‹ 上一主題|下一主題