用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 真心請教:黃笏南VS 匯基
go

真心請教:黃笏南VS 匯基

Band 1C 手上有自行2 offer

flowerbaby 發表於 20-4-14 11:09
Band 1C 男生手上有自行2 offer
相信學校估計banding保守左了, 自行有黃

笏南 offer + 這一刻有匯基offer 至少都係b1b

2間都好學校, 明白你難選擇了

應同樓上jm講嘅!小學低估了Band,估你應該最少都有B1b成績,另一間自行係邊間呀?

你的孩子對運動或音樂感興趣嗎?若有,"黃笏南"會是幾好選擇,又可以慳番筆學費。地點亦可以作為考慮方向。不過,如果係基督教家庭,我會建議"匯基"多DD。

回覆 tung0409 的帖子

是, 失落自1: 黃笏南, 手上自行2 offer, 匯基: Pending

flowerbaby 發表於 20-4-14 12:27

不是, 失落自1: 黃笏南, 手上是自行2 offer,  匯基: Pending

既然失落咗!咁?!為何問黃笏南與匯基揀邊間?!

flowerbaby 發表於 20-4-14 12:27

不是, 失落自1: 黃笏南, 手上是自行2 offer,  匯基: Pending
咁2個都唔係在你手上的東西, 都唔到你去choose, right?

你有自2, 但你唔講係邊間, 都唔知點俾意見你, 因黎緊16號後,

匯基相信會出新一批offer, 咁到時係自2 vs

匯基

YmOra 發表於 20-4-14 12:27
應同樓上jm講嘅!小學低估了Band,估你應該最少都有B1b成績,另一間自行係邊間呀?

你的孩子對 ...

黃笏南的校舍甚至比一些直資學校的硬件更好

tung0409 發表於 20-4-14 12:45
黃笏南的校舍甚至比一些直資學校的硬件更好

這點十分應同,我有啲jm們當"大專院校"校舍咁看待!如果成績不斷上升,他日一定係十分搶手之B1中學呢!

YmOra 發表於 20-4-14 12:48
這點十分應同,我有啲jm們當"大專院校"校舍咁看待!如果成績不斷上升,他日一定係十分搶手之B1 ...

自二黃笏南收左,但自一又收了。你咁樣講完搞到我心好似錯過咗好野一樣。不過其實我最終應該會決定去直資,但係都好似錯失左搶手之選
8月12曰出世 2.705kg,9月12日 4.44kg,11月13月6.48kg,12月13日 7.05kg. 2月13日 8.0kg.我係全人奶BB  

skwawa 發表於 20-4-14 16:39
自二黃笏南收左,但自一又收了。你咁樣講完搞到我心好似錯過咗好野一樣。不過其實我最終應該會決定去直資 ...

你小朋友好叻呀,恭喜!

自二黃笏南收左,但自一又收了。你咁樣講完搞到我心好似錯過咗好野一樣。不過其實我最終應該會決定去直資 ...
唯有你自己最清楚甚麼才適合自己孩子, 加上你孩子成績太好, 所以先咁多好學校都收啫

咁!你直資嗰間"適合"孩子成長就得囉!

你應該唔係1C,據我所知今年好多1A,甚至級頭,揀黃笏南都唔收!

介唔介意講自一係邊間?

gor_c_nine 發表於 20-4-14 18:44
介唔介意講自一係邊間?

聖馬可
8月12曰出世 2.705kg,9月12日 4.44kg,11月13月6.48kg,12月13日 7.05kg. 2月13日 8.0kg.我係全人奶BB  

我同你感覺一樣,明知會選直資,好像錯失左自行咁

gor_c_nine 發表於 20-4-14 18:55
我同你感覺一樣,明知會選直資,好像錯失左自行咁

爭扎了一段時間才決定的,其實唔捨得,但必須要決定

無話舍唔舍得嘅!只要深信孩子去到邊都能夠讀到書嘅話,咁就無理由只得一所中學適合吧!當年我係認為有五間中學適合女兒,只是e+哩間係最最最"適合"而矣!

其實樓主自二邊間?點解開個咁既post?點解要問黃芴南同匯基的比較?

jy0022 發表於 20-4-14 19:26
其實樓主自二邊間?點解開個咁既post?點解要問黃芴南同匯基的比較?
...

對不起!工作忙碌完,現在才有時間覆各位。小朋友自二是丘中,我明白現在兩間offer 都不存在,但是確實需要事前盤算一下。假切性匯基可以幸運得到offer的時候,是否應該放棄等待七月統一派位最後結果,自一黃笏南入讀機會呢?請錫教!