用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行前老師話肯定band 1, 自行失落後,老師話最多揀兩間 ...
樓主: sunnymama2
go

自行前老師話肯定band 1, 自行失落後,老師話最多揀兩間band1   [複製鏈接]

sunnymama2 發表於 20-4-15 12:47
人數唔夠60人

個人認為,級人數有60人,級頭6好大機會屬B1學生。但,你為何仍然覺得侄女不是B1材料?!

chanti 發表於 20-4-15 14:39
葵青區我唔識, 只識九龍及港島一帶。

間b3A係咪一個band 3 生都無派過入去?
點會冇。。間3A算係呢區較好既b3

ho_yan2406 發表於 20-4-15 15:42
點會冇。。間3A算係呢區較好既b3

咁如果band 3 都入到呢間3A, 即band 2 隨機號碼最差個個學生放佢係乙三十都會入,咁band 2 仲乜要放呢間3A去第5、6保住個位?對不對?

mcl203 發表於 20-4-15 07:48

如果該區唔夠B1位,你又肯定自己係真B1生,隨機號碼又欠理想 ...
如果b1生連最熱門既b2校都入唔到..會有呢個可能性嗎?咁果間b2校咪即係全收b1生?

BABYPURPLE 發表於 20-4-15 16:13
如果b1生連最熱門既b2校都入唔到..會有呢個可能性嗎?咁果間b2校咪即係全收b1生? ...

你指唔夠B1位嘛!我用極端啲嘅例子去做假設,例如港島南區~

點會無機會,咪講咗撞框囉。即係唔少人都以呢間或呢幾間做B1以後嘅選擇~

一般人會將收B1生當B1中學,我直覺用DSE成績去分B1中學可靠啲~

mcl203 發表於 20-4-15 16:22
你指唔夠B1位嘛!我用極端啲嘅例子去做假設,例如港島南區~

點會無機會,咪講咗撞框囉。即係唔少人都以 ...
明白...但又好難知道該區b1生同b1學額既數目...如果b1生多出黎既數目係大於一間熱門b2既學額...就會再碌落次熱門b2..所以最終可能會派入b2b或以後既學校....係咪咁?

BABYPURPLE 發表於 20-4-15 16:29
明白...但又好難知道該區b1生同b1學額既數目...如果b1生多出黎既數目係大於一間熱門b2既學額...就會再碌落 ...

所以咪可以咁計吓囉:

1000個B1生
900個B1位
自己都接受嘅頭2間B2A中學,有140個位
最差咪即刻呢2間B2A中學是旦一間

但仲有一極端情況,1000個B1生中,有200個B1生早早縮手求穩陣,咪有200個B1生搶呢140個位,有60個入唔到~

mcl203 發表於 20-4-15 16:34

所以咪可以咁計吓囉:

咁請問如遇呢種極端情況,嗰800個B1生如果真係盡填所有B1中學,咁咪一定入到B1學校囉?反而嗰200個求穩陣嘅就反而可能連B2A都入唔到......唔知我有冇理解錯

所以結論是否B1生盡填B1學校博吓呢?

mcl203 發表於 20-4-15 16:34

所以咪可以咁計吓囉:
如果係呢個極端CASE,即係800個B1生去爭900個位...咁填晒B1學校反而有著數..

好煩

ak1020 發表於 20-4-15 17:09
咁請問如遇呢種極端情況,嗰800個B1生如果真係盡填所有B1中學,咁咪一定入到B1學校囉?反而嗰200個求穩陣 ...

第一段係岩嘅,我估~

第二段都係岩嘅,要心理上堅深信,我估~

免責聲明,咪又係早知無~~~

chanti 發表於 20-4-15 15:50
咁如果band 3 都入到呢間3A, 即band 2 隨機號碼最差個個學生放佢係乙三十都會入,咁band 2 仲乜要放呢間3A ...
我明白了,謝謝

sunnymama2 發表於 20-4-14 13:08
黃大仙區的band 1 位唔夠band 1 生。

侄女冇申請直資

band 1 位吾夠band 1 生, 最壞都係去band 2, 點解要一早放棄自己嘅權利
我做法會將所以band 1校(包括借位)放晒落去,然後先再排band 2。
不要忙記,任何情況下,band 1 生一定比 band 2生優先派位。

但一定要確定自己係band 1 生!吾係就

BABYPURPLE 發表於 20-4-15 16:13
如果b1生連最熱門既b2校都入唔到..會有呢個可能性嗎?咁果間b2校咪即係全收b1生? ...

南區同離島一定可以 Band 2 大熱校全收 Band 1。你望下離島區 Band 1 位,真係少到簡直絕望。

回覆 BABYPURPLE 的帖子

照道理好似係,但實際程況可以吾係!因為講到尾,無一間學校由官方發報係什麼band!如果有間學校突然出左個DSE狀元,甘可以由B3升去B1都得架!

maskedrider2158 發表於 20-4-16 10:47
回覆 BABYPURPLE 的帖子

照道理好似係,但實際程況可以吾係!因為講到尾,無一間學校由官方發報係什麼band ...

突然出左個DSE狀元,都唔會可以由B3升去B1架、係睇整體3322%、4+ %, 5+ % 吧so far 我記得屯門有間係由band 3 升上band 1, 不過都經過好多年時間既努力

lm251099 發表於 20-4-15 19:27
band 1 位吾夠band 1 生, 最壞都係去band 2, 點解要一早放棄自己嘅權利
我做法會將 ...

認同呀!我當年做法係乙1至乙5排得最審慎,以平衡取捨"心儀度和命中度"為原則排好頭5次序,由乙6起把未填嘅B1中學包括他區B1中學也填晒落表內,都填咗17間B1中學,最後以B2a熱校嘅"九真"、"培道"、"何官"設為三條""超級安全保險線""就可以收工。

‹ 上一主題|下一主題