用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行前老師話肯定band 1, 自行失落後,老師話最多揀兩間 ...
樓主: sunnymama2
go

自行前老師話肯定band 1, 自行失落後,老師話最多揀兩間band1   [複製鏈接]

chanti 發表於 20-4-15 00:07
題外話, 咁B2 是否一樣盡填所有可選既B2中學先再填B3中學?
係,因為點都係B2學生派位優先過B3學生
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-4-15 00:13
係,因為點都係B2學生派位優先過B3學生

謝謝

hkpapa852 發表於 20-4-15 00:04

我一向都係叫各區B1同生盡填所有可選既B1中學先再填B2中學。

乙三填B2?!佢老師其實係同自己Set保險線。。。

我還是果句:呢刻自行未得唔代表失落自行。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

我一向都係叫各區B1同生盡填所有可選既B1中學先再填B2中學。
咁請問hkpapa...即使該區唔夠B1位...都可儘填B1中學嗎?

chanti 發表於 20-4-15 00:07
題外話, 咁B2 是否一樣盡填所有可選既B2中學先再填B3中學?
我班主任叫我填完大熱B2就到次熱..其實10間只可填3,4間,跟住就要填B3....因為將D大熱填埋落去都唔會抽到喎

個問題就喺呢度!

自行前,都有問過老師,咁肯定band 1是否盡填band 1 學校, 老師話係!

自行放榜後,老師突然改口話唔好填咁多band 1, 令我懷疑老師是否知道好多學生自行失敗高估左banding, 所以叫侄女唔好填band 1。

一直我都唔信侄女band 1,定係其實band 1 都唔算叻? 但我又冇經驗,我對學校的老師的說話都半信半疑。

BABYPURPLE 發表於 20-4-15 01:23
咁請問hkpapa...即使該區唔夠B1位...都可儘填B1中學嗎?

如果該區唔夠B1位,你又肯定自己係真B1生,隨機號碼又欠理想,又出現嚴重撞匡問題(即係大量人排近似組合),出現嘅結果係你大機會派B2,亦比較熱門嘅B2中學亦派完,要派去啲次/三熱B2中學。數字上,相信無邊個區B1+2嘅學位唔夠派晒本區真B1生~

ho_yan2406 發表於 20-4-15 01:32
我班主任叫我填完大熱B2就到次熱..其實10間只可填3,4間,跟住就要填B3....因為將D大熱填埋落去都唔會抽到喎
...

又係既, 不過有d 會填埋跨區b2 才b3.

sunnymama2 發表於 20-4-15 06:55
個問題就喺呢度!

自行前,都有問過老師,咁肯定band 1是否盡填band 1 學校, 老師話係!

你老師話級十內入到唔錯嘅學校,其實係咪band 1 校呢?全級幾人,如估計佢得15% 即級幾?

sunnymama2 發表於 20-4-14 13:08
黃大仙區的band 1 位唔夠band 1 生。

侄女冇申請直資

黃大仙女生b1位足夠,除非不考慮女校。

黃大仙女仔冇咩大問題,男仔就麻煩啲。

個問題就喺呢度!

X仁今年小六一級幾多人?如果小朋友排名係Top 20%內,應該好安全會係B1生,咁唔需要理老師講咁多(可能力保首三志願係佢個KPI)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

個問題就喺呢度!

我覺得有幾個可能
1. 老師收到「上頭」指示,要力保頭三%。有些小學派英中數量唔多,會用頭3%甚至第一志願%做宣傳。如侄女是真b1,乙三放b2必入

2. 老師唔知b1生應盡填b1校這玩法。唔少家長覺得老師一定有經驗,好信老師,但有些老師可能真係知d唔知d,年年也如此建議學生咪繼續囉。呢度啲資深會員先係專家

3. 老師擔心侄女是邊緣人甚至b2。有啲較弱的學校,b1人數可以少得驚人,但如話畀家長聽級6也是邊緣人,學校實變寶中寶。唯有硬著頭皮話係b1,反正自行可搏下面試表現取勝。但到派位b2生當b1排學校,就會唔知派左去邊,於是就變保守。侄女能否打聽到名次後過她的,有冇人自行成功入到b1學校?如一個也沒有,真係要小心

個問題就喺呢度!

你這裏話"不相信侄女是B1生",但她是級6名次喎?!為何你有這樣想法?!唔通貴小學屬於級人數極低之學校嗎?thx.thx

YmOra 發表於 20-4-15 11:38
你這裏話"不相信侄女是B1生",但她是級6名次喎?!為何你有這樣想法?!唔通貴小學屬於級人數極低之學 ...

人數唔夠60人

chanti 發表於 20-4-15 10:20
又係既, 不過有d 會填埋跨區b2 才b3.
其實他區學校,入到機會仲微,老師叫我如鍾意他區個間,要放第一,因得幾個位

ho_yan2406 發表於 20-4-15 14:14
其實他區學校,入到機會仲微,老師叫我如鍾意他區個間,要放第一,因得幾個位 ...

睇下咩校網,如果係觀塘網,band 2 揀他區band 2 校在乙二- 五都有人入到。
至於黃大仙識人band 1 乙二入到沙田band 1., 即係機會細但係有,睇下有幾多人敢搏。

chanti 發表於 20-4-15 14:28
睇下咩校網,如果係觀塘網,band 2 揀他區band 2 校在乙二- 五都有人入到。
至於黃大仙識人band 1 乙二入到 ...
葵青,b2生。係咪b1位多可搏一間b1尾?但b2位唔夠,係咪唔應該填晒b2先填b3, 應該將間b3A填去第5,6保住個位?

ho_yan2406 發表於 20-4-15 14:34
葵青,b2生。係咪b1位多可搏一間b1尾?但b2位唔夠,係咪唔應該填晒b2先填b3, 應該將間b3A填去第5,6保住個 ...

葵青區我唔識, 只識九龍及港島一帶。

間b3A係咪一個band 3 生都無派過入去?
‹ 上一主題|下一主題