用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 K1 民生 VS K2LH 點揀好
樓主: whylikeu
go

K1 民生 VS K2LH 點揀好   [複製鏈接]

monodad 發表於 20-4-18 23:20
總之我間龍幼就係6,7個人揸住B1A直小offer爭贏咗LH 572人減果13個(即係559)入咗果間直資囉⋯⋯我間龍幼 ...

你指7人直資是指邊間?spcc??兩拔?高主教(3/176人spcc)(2/176人dbspd)
民生(??????)
只希望了解清楚。

Dollys 發表於 20-4-18 23:05
睇返LH website,邊一間係寶?聽完有無求證?
並不是其他人講,就要信十足,
透明公開是十分重要。

LH無中寶?LH入津校間間B1?LH畢業抽獎一定抽中?咁搞笑?請問以下果D係咩banding嘅學校?喺LH個website 搵出嚟嘅:

中華基督教會基慧小學(馬灣)       
中華基督教會基華小學(九龍塘)       
九龍塘官立小學       
保良局世德小學       
保良局朱正賢小學       
保良局錦泰小學       
保良局陳溢小學       
保良局雨川小學       
保良局馮晴紀念小學       
保良局黃永樹小學       
培基小學       
基督教宣道會徐澤林紀念小學       
大埔舊墟公立學校(寶湖道)       
太古小學......等等

Dollys 發表於 20-4-18 23:26
你指7人直資是指邊間?spcc??兩拔?高主教(3/176人spcc)(2/176人dbspd)
民生(??????)
只希望了解清楚。

我幾時講過我係讀高主教?況且LH有13個人入果間LH家長們引以為傲係邊間?自已去LH搵答案。更何況我並不只一間直私offer,駛唔駛double count?不過唔好問我攞證據,我唔㑹交證據出嚟,sorry madam!! 況且當年我大果個讀龍幼考到 8個直私 offer以上,最後叩入男津,起碼果間男津冇LH生叩得入但我間龍幼3個叩入。

monodad 發表於 20-4-18 23:28
LH無中寶?LH入津校間間B1?LH畢業抽獎一定抽中?咁搞笑?請問以下果D係咩banding嘅學校?喺LH個website  ...
剛剛數了你所說的學校,其實係後小部份,
1x人/576人!
並不如你剛說的很多中寶

Dollys 發表於 20-4-19 00:04
剛剛數了你所說的學校,其實係後小部份,
1x人/576人!
並不如你剛說的很多中寶

哦⋯⋯睇你點睇咩叫寶囉⋯⋯咁起碼我而家呢間龍幼就無人中寶囉⋯⋯可能GH, SH, RC, SPK, PC, MS 加埋都未必有1X人中寶。

回覆 Dollys 的帖子

我諗你講緊既「安全」係要100%升小。
但我從另一角度睇,做到50%-60%以上, 已經係多一個保障(當然%愈高愈好),因為畢竟o係私幼,保障係「0」,咁60%我都覺得賺左,好過好多人喇。如果再有心有力,讀龍幼都可以外補+學野,一樣可以有機會再考到直私其他offer. 當然......你會話,私幼程度深,唔使再外補.....但現實係當你要博命考私小,壓力咁大,我相信你會補得更進取(假設家庭經濟許可)。

nman0802 發表於 20-4-19 00:10
回覆 Dollys 的帖子

我諗你講緊既「安全」係要100%升小。

講笑.....讀私幼唔外補.....你可以去九龍塘著名面試班、AXX pathwxxx,、早X、彥X育,xye- lexxl 問下邊間幼稚園學生最多?

可能我pool細,我身邊的情況是,龍幼狂外補、中英數普通話等學術、考cert、面試班,但我身邊的LH同學仔連同我自己小朋友考到理想小學係零cert、只靠LH啟迪班

當然龍幼背靠B1小學(唔理幾多%升小)就進可攻退可守,道理顯淺易明,但㨂得LH家長,或者我自己,唔係咁著重B1定神校,係睇教學理念,我自己小朋友所有龍幼的小學一間都無報,GH SPK MS PC 等等,好多我身邊的家長亦如是,因大家喜歡新派直資,不是以B幾B幾衡量龍幼小孩出路好定LH出路好,因只㨂蘋果無諗住買梨,唔駛比較,但龍幼家長點諗我就唔清楚。

所以MS vs LH,其實是完全走兩種不同風派嘅教學,樓主應該最清楚小朋友的需要。

slingbb 發表於 20-4-19 00:20
可能我pool細,我身邊的情況是,龍幼狂外補、中英數普通話等學術、考cert、面試班,但我身邊的LH同學仔連同 ...
講得好好,LH 家長就是如此,唔著重龍校,只求教學理念,反而喜愛新派直資。 我個pool 都係咁細,我地個班都係冇咩人外補。由此至終,龍幼跟LH 家長嘅要求跟本完全不同

monodad 發表於 20-4-18 23:28
LH無中寶?LH入津校間間B1?LH畢業抽獎一定抽中?咁搞笑?請問以下果D係咩banding嘅學校?喺LH個website  ...

你提嘅,我又識嘅,有幾間都係地區一線喎

基慧(馬灣),朱正賢,雨川,培基,大埔墟公立

馮晴,黃永樹,基華,九龍塘官小肯定唔係寶

印象中LH除左一年有個中油麻地街坊係寶之外,真係無間寶校

slingbb 發表於 20-4-19 00:20
可能我pool細,我身邊的情況是,龍幼狂外補、中英數普通話等學術、考cert、面試班,但我身邊的LH同學仔連同 ...

我又係LH無補考到一線學校,另外熟嘅一位同學又係無補考到CKY

我亦就我認識的家長和朋友分享下,可能個pool都係好細,讀龍幼的有外補亦有不外補的,讀名幼的亦如是。至於是否要瘋狂外補和考cert,與家長教育理念而非跟哪類學校有必然關係。亦認識有LH朋友現k1上緊面試班,可能好心儀某些學校,要及早預備,而她坦言沒跟同校家長談及外補一事。選龍校如之前家長分享,除了免卻一些升小壓力,當然亦會考慮學校的教育理念,品德教育如何,課程和活動設計,老師的教學方法等是適合自己小朋友。而有些小朋友是從幼到小到中一起成長,對學校歸屬感強,像一個大家庭,這也是其中可貴之處。

triceramum 發表於 20-4-19 01:59

你提嘅,我又識嘅,有幾間都係地區一線喎

哦⋯⋯咁LH家長究竟係targert 直私定地區一線,定二線直私,定二線津?咁究竟抽津校果D又係咪考唔到直資又好彩抽到一線?之前果位家長又話冇人中寶?個個入直私咁滯,我好混亂喎⋯⋯佢嘅然可以挑戰龍幼嘅入直私率,點解LH又會咁神奇呢?唔通LH中文名轉咗寶山?定係LH一係唔抽,一抽教育局就一定要俾佢抽中咁得意?

龍幼同私幼本來就係兩個market,即係你想讀IS咪去IS 度讀 year 1囉⋯⋯人地想入龍小咪讀龍幼,就係咁簡單,整一堆入直私率出嚟又挑戰人地龍幼升小成績做咩呢?咁咁唔鍾意龍小咪唔好小一時去考GH, SH, PC, MS, RC 等等囉⋯⋯人地明一條龍教學模式,幼稚園係銜接小學㗎喎⋯⋯你就算識飛都係同龍幼生學同一程度嘅課程㗎咋,入去讀屈就咗咁高學術嘅學生添㗎......唉!

monodad 發表於 20-4-19 02:13

哦⋯⋯咁LH家長究竟係targert 直私定地區一線,定二線直私 ...

我地target合適小朋友嘅學校
至於你個list學校我check晒,無間寶校

如果你堅持二線係寶校嘅話,相信同當年那個回你「亞皆老街學校」男生一樣,一「兩個小朋友入名校」對眼位置係唔同啲

triceramum 發表於 20-4-19 02:24
我地target合適小朋友嘅學校
至於你個list學校我check晒,無間寶校

無間寶校代表咩?代表佢抽中因為LH? 你嘅邏輯好難理解呀⋯⋯

monodad 發表於 20-4-19 02:26
無間寶校代表咩?代表佢抽中因為LH? 你嘅邏輯好難理解呀⋯⋯

又係你問個list有無寶校,洗唔洗寫返幾樓俾你睇返自己條問題呀

你啲問題都好難明喎⋯⋯⋯⋯

triceramum 發表於 20-4-19 02:28
又係你問個list有無寶校,洗唔洗寫返幾樓俾你睇返自己條問題呀

哦⋯⋯你話無寶校咪無寶校囉⋯⋯記住去睇晒成個LH個津校list喎⋯⋯咁LH直
真係好有信心嘅保證㗎,就算考唔到直私,學校同家長都保證你抽中奬,係咪咁?

triceramum 發表於 20-4-19 02:28

無謂斷章取義丫,本身果位L粉就係討論緊龍幼同私幼都有機會喺公海考小同升小同升小率嘅問題,又要挑戰人地升唔到直小嘅去向,又話上唔到直小嘅家長要生要死,咁LH考唔到直私嘅家長又點?就有學校同家長保證一定抽中奬?咁荒謬嘅論點都要去求證有冇入過寶校?唔係掛?駛唔駛睇晒咁多年有冇人入過寶校呀?

真係無意冒犯任何人,但今次真係大開眼界,仲要去翻舊post起底?厲害厲害,果然係「名幼」嘅家長。

monodad 發表於 20-4-19 02:40

無謂斷章取義丫,本身果位L粉就係討論緊龍幼同私幼都有機會 ...

1.) 我現階段並無資格做LH粉,我只係從討論中了解多o的

2.) 你由MS說起,繼而引申龍幼既安全,外出考小又強,
既然如此,何解別人有數據下,升小成績越來越好?我理解係別人穩定增長下,就一定有人下降左。
而MS升小學率不變,都是民幼6成,咁餘下4成人數到底去左邊?如果跟據你所講,人地好左,而民幼、龍幼繼續無敵,難道其他私幼差左?

3.) 你一路以來既論點,大多跟據聽返來既東西,
而我就係聽得多龍幼較淺,但又說龍幼學術,能力足以應付外考,什至更勝其他私幼。
可能你說家長背後發功,
但奇怪地成個邏輯、理念錯哂,不喜歡那間龍,為何讀那間龍的幼?
既然心儀那間龍,又為何外考?
想小朋友開心童年,又自我外補去考出面?

種種矛盾之處,你從無認真解答,只留下信不信由你。

Dollys 發表於 20-4-19 04:35
1.) 我現階段並無資格做LH粉,我只係從討論中了解多o的

2.) 你由MS說起,繼而引申龍幼既安全,外出考小又 ...

1)做粉無需資格,喜歡做就可以做

2)由頭到尾已經有在讀家長講咗民小最終收返大概290-300民幼生,其餘有去咗其他直私同抽獎,同所謂個別幼稚園所謂升小成績好咗與差咗有何關係?

3)我親身經歷龍幼嘅升小,身邊同學嘅升小去向,喺睇返嚟唔係聽返嚟,聽返嚟果位係閣下。

4)我喜歡某間龍小所以讀該龍幼,咁就唔可以喜歡另一間冇龍幼嘅龍小嘅咩?
咁唔該你請D系同SP系搞埋直屬幼稚園,我保證大把人仆去考。何況如果真係所有一線直私同神校都有自己直屬幼稚園?學店幼執晒都得啦!

5)外補為考直私係天真嘅諗法,學習係幫小朋友充實時間同學習建立社交嘅機會,可能閣下只會關心考到咩學校,升小率呢類型嘅家長永遠唔會明白。Btw, 名校係選擇小朋友嘅特質而非5歲人所擁有嘅所謂「學術」,如果如你所言,成間LH咪要入晒SP系同D系?

6)我已經多次圖文並茂而且有其他在校家長引用所見嘅事實解答你嘅問題,閣下不但無心懷感激之心,只求一再企圖推倒違背自己意願嘅觀點,自己不斷要求別人提供答案,對他人之質疑卻視而不見。

綜合以上6點,我認為我無需要再理睬閣下,再見!

祝你好運........

‹ 上一主題|下一主題