用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 K1 民生 VS K2LH 點揀好
樓主: whylikeu
go

K1 民生 VS K2LH 點揀好   [複製鏈接]

monodad 發表於 20-4-17 15:07
其實算啦,無謂再解釋,信則信,不信則不信,講解己經講解過,誰說龍幼不能有80-90%直私率請看下圖,迷信 ...
人望高處,有更好的才會離開龍校,男拔2,spcc3,聖心5,港同3,聖士提反外,

是否代表漢華4,真道2,聖若瑟英文小學2,玫瑰崗2,啟思2。
啟思香港,陸慶濤等比高主教更好?

Dollys 發表於 20-4-17 15:41
非直資及私立:
華仁 9
聖若瑟小學 6

1)高主教係唔可以抽獎嘅

2)高幼上嘅津小並非一般津小,除咗自行之外,好多係叩門叩返嚟,所以龍幼學術淺呢個觀念妳要再深思一下

3)直升小學嘅80人其實唔係全部嘅offer,原先100個位但有人drop去咗其他直私,然後學校再call waiting,end up 收80人,你可以諗下佢地有冇能力考到直私?

Dollys 發表於 20-4-17 15:50
人望高處,有更好的才會離開龍校,男拔2,spcc3,聖心5,港同3,聖士提反外,

是否代表漢華4,真道2,聖若 ...

每人有不同需要,有人要考慮地點,有人考慮學費,有人考慮弟妹升學,有人考慮教學模式,並非好過同差過嘅絕對量化

Dollys 發表於 20-4-17 15:01
另外有一點想請教,如何選擇適合小朋友既學校?
還是為小朋友選擇父母想既學校?
因為好多家長,對學術好 ...

每個小朋友的特質同每間學校的教學/風格都唔同,其實仔細了解並唔難幫小朋友找合適的學校。而且,有時小朋友係會自己選擇學校,如果佢鍾意果間學校,係會表現得特別好。
千其唔好單純以升小成績作為選校條件,讀名幼可以0 offer,讀龍幼亦有機會不能直升。學習係一個過程,幼稚園最少讀3年,選擇錯的學校對小朋友及家長都可以好痛苦。

好同意(emoji)(emoji)

非常同意,其實經歷了考N,考K就會更加了解自己的小朋友,尤其是他的性格及需要什麼,箇中經歷真係當事人才會明白。

從MS現讀生朋友口中得知,MS只有約330人中,30-40人沒有升小,當中有些當然是更上一層樓、有些有兄弟姊妹的津小offer丶最後就是未能升上去,計一計,直升率有87%,算高!

Chuchumin 發表於 20-4-17 16:57
非常同意,其實經歷了考N,考K就會更加了解自己的小朋友,尤其是他的性格及需要什麼,箇中經歷真係當事人才 ...

比我想像中要高,當年我估計大概80%最後收返,可能係因為小一每班加咗位

monodad 發表於 20-4-17 18:48

比我想像中要高,當年我估計大概80%最後收返,可能係因為小 ...

不存在任何fans情感,才能客觀分析,
如果肯定有8成升小率,
為何要取巧民小學額85%預留民幼生?又為何不是小學100/100留位給民幼生?
無任何數據參考只靠傳/疑似,如何客觀分析?

質疑,源於想更相信,如果將確定我小朋友一定有民小打底,
當然進可攻退可守,但原來我要靠waiting/傳會收返,
那麼部署上,我應當自己係公海還是如何處理好?
還有,學校歡迎我在k3時外考嗎?
如果為interview而請假,無問題嗎?

Dollys 發表於 20-4-17 18:57
如果肯定有8成升小率,
為何要取巧民小學額85%預留民幼生?又為何不 ...

不如咁啦,市面上嘅幼稚園,根本唔會對外宣告佢地嘅畢業生升學去向,就算SC, KV, 什至神幼寶山,升小數據只會向校內家長分享。辦教育本來係以發展小孩身心體智為目標,何需向外宣告升小結果以作招徠?唔通寶山90%入神校要話你知?你上得EK問,別人家長答咗你,你又要懷疑人生,要人俾證據出嚟,EK家長樂於助人,唔係要同你辯論,你唔信可以繼續我行我素或自己去尋找可靠證據。呢個post可以幫助其他想了解兩間學校嘅其中之一渠道,莫再苦苦痴纏別人真心分享嘅數據好嗎?其實無人有義務證實俾你睇,信就信,唔信就唔信,自己用心分析,唔好挑戰一D你自己都未知嘅情況可以嗎?

如果肯定有8成升小率,

民小好早已經公佈升小結果,唔會影響你去interview 嘅

如果肯定有8成升小率,

另外學校只預留85%小學學位俾幼稚園生係因為要俾外校生一個機會,同剩餘嘅民幼生去一齊考,唔怕話埋你知,民小公開面試同出offer時間都好遲,一般外校生升小結果已經塵埃落定,抽獎同直私都註冊晒,剩低去面試嘅只會係大部份waiting offer嘅民幼生同小部份升學未如理想嘅外校生,所以喺呢個階段再收返民幼生嘅機會係好高,咁講希望你會明白,再多嘅insider info我唔會太清楚,亦唔打算再多講。

民幼學術程度頗高的,考小有競爭力,很多民幼生都考到比民小更好的小學,加上是半龍,怎麼看都是比LH更好的選擇。不是Lh不好,我認同LH是一間很好的學校,但考慮到綜合因素和處境,應選民幼。

hariet909 發表於 20-4-17 19:47
民幼學術程度頗高的,考小有競爭力,很多民幼生都考到比民小更好的小學,加上是半龍,怎麼看都是比LH更好的 ...

結論,一個信字,升不上民小的因為考得更好!

hariet909 發表於 20-4-17 19:47
民幼學術程度頗高的,考小有競爭力,很多民幼生都考到比民小更好的小學,加上是半龍,怎麼看都是比LH更好的 ...

算啦.....慳返啖氣

算啦,講咁多俾佢聽 佢都要咁諗,真係慳番啖氣好過(emoji)

回覆樓主:

其實真係慳返啖氣。考過PN&K, 就會更明白自己&小朋友需要。反而我後悔無報多幾間龍校!哈哈!

hapiqwerty 發表於 20-4-17 22:51
其實真係慳返啖氣。考過PN&K, 就會更明白自己&小朋友需要。反而我後悔無報多幾間龍校!哈哈!

...

考完小一你仲更加深入明白

樓主,如果你係target 播道呢類型小學,播道都幾鍾意收LH學生,而LH教法亦同播道好接近,你可以喺呢個角度考慮清楚。

而播道類型嘅學校同民小完全係兩種風格,你想自己小朋友行邊種風格嘅小學,你自己先最清楚呀,唔好畀考唔考到或入直私值博率呢啲統計數字影響自己的初心。

monodad 發表於 20-4-17 23:00
考完小一你仲更加深入明白

我棄SC KV KM 揀龍校呀!諗左幾個月,都係決定有龍揀龍

Dollys 發表於 20-4-17 14:50
民生家長如非aggressive,如何能夠在3xx人中成為能夠升上民小的204人?

龍幼當中的幸福感,親身體會就感受到。
我是一個懶人,只要小朋友入到一間好校風的學校己足夠 :)

教育很主觀,我們只是經歷左PN, K面試後,家長累了,遊戲太刺激,龍校輕鬆點升小有保障,專心讀好書升小就得,當然也有機會升不到小,有利有弊,所以家長也不能停止陪讀。

事實上,LH能幫小朋友考到神校,直資,呢個機會的確比龍幼的機會大,本人十分欣賞。
選擇就在乎家庭雖要和小朋友本身性格。

‹ 上一主題|下一主題