用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 K1 民生 VS K2LH 點揀好
樓主: whylikeu
go

K1 民生 VS K2LH 點揀好   [複製鏈接]

我小朋友是讀LH,剛經歷完小一面試,亦有幸獲神校取錄。

當初身邊PN同學仔一個個跳船轉龍校,大家都覺得LH很好,但龍校的保障是家長一大枝強心針,有誰抵得過這份誘惑?

他們都跳去大家講的最common 4-5間龍校,這幾年亦一直保持聯絡,他們都忙學術外補、面試班,反而我小朋友要在公海浮沉是最少外補,因我信任LH、和喜歡身教自教(我都要返工),而且我絕對是有播道就心滿意足的家長。

大家一直聯絡,有的家長都會後悔離開LH,再㨂未必會選擇手上的龍(老師質素、學校教學方法、學術深淺程度等等原因);而亦有些K3 LH家長,小朋友考小未如理想,都會後悔當初無報龍,唔想再玩呢個遊戲。

我以上分享純粹好片面的經歷,有時家長亦要行過一次先知甚麼是best choice,但童年好寶貴,不要太著眼於升小率、值博率,無忘初心純粹從小朋友角度㨂對佢最好的決定,我自己㨂幼稚園是只從教學理念出發。

CXW    發表於 20-4-18 00:37

slingbb 發表於 20-4-17 23:45

當初身邊PN同學仔一個個跳船轉龍校,大家都覺得LH ...

完全同意!我黎緊幫小朋友揀左一間我無諗過自己會揀既龍幼...最主要竟然係
因為嗰間學校,係我女面試唯一讚過既學校

有時都係膽粗粗憑感覺去做架咋~

slingbb 發表於 20-4-17 23:45

當初身邊PN同學仔一個個跳船轉龍校,大家都覺得LH ...

正正係有選擇,才會苦惱。小囡而家尚未考完pn。
正想了解龍既心態。
如果到最後入龍係要互相撕殺。
哪麼情願不報龍,起碼不會互相差度,亦都目標明確。

朋友讀Good X 龍有此情況,其他龍就係普遍擔心偏淺。

不過互唔互相撕殺係家長取向和心態主導,如果清楚自己想小朋友條路點走,就要堅定,如果唔係好易殺埋一份。

為何龍校的升小機會要理解成「互相撕殺」?在公海一起浮浮沉沉考小,起不是又係終有一日互相撕殺?

其實大部分龍都係有傳統的學校,自己有自己的教育理念,有的偏淺因為它們認為德育行先,加上若小朋友在龍會讀9年丶甚至15年,學術可以慢慢栽培,甚至你陰謀地去想它們可能不希望train 好你小朋友3年,最後你跳去別校。
但大部分龍校只是你小朋友沒大問題,不會生事,進度跟得上,通常也很大機會順利升上,這樣開開心心Happy School 3年可以上唔錯的直私小學,跟著B1A的中學,相信一定比在公海要面對一round 又一round 的小一interview 舒服。
不要忘記每年報名考出名的直私小的是上千計。

Chuchumin 發表於 20-4-18 02:38
為何龍校的升小機會要理解成「互相撕殺」?在公海一起浮浮沉沉考小,起不是又係終有一日互相撕殺?
...

揀私幼某程度上都係預左入去撕殺

回覆 Dollys 的帖子

首先我唔認為係龍入面就叫互相廝殺,基本上同一年入學既,全香港既小朋友都係對手。
入龍心態係,就算唔係100%包升小,都係200人爭150個位(例子only), 唔係4000人爭150個位.

當然每個父母都覺得自己小朋友最叻最醒,但天外有天,再加上小一面試唔同N班呀,唔係指下蘋果橙跳跳舞就完,閒閒地2-3round 見埋家長,你點敢包小朋友(或者家長自己)臨場發揮得到。

而且重點係:好似樓上講,龍幼升既龍小唔會差,再升b1中學,除非你好堅定一定要考到神校或者新派直資類型既學校。

nman0802 發表於 20-4-18 10:04
回覆 Dollys 的帖子

首先我唔認為係龍入面就叫互相廝殺,基本上同一年入學既,全香港既小朋友都係對手。

其實讀龍幼攞咗直升offer之後有時間剩都可以出去廝殺埋一份,不過係零心理壓力,大人小朋友都輕鬆好多。不過我見好多係攞咗直小offer就計劃緊畢業旅行,聖誕新年開開心心玩完之後迎接小一新學年,唔駛擔憂收信收call唔喺香港。

monodad 發表於 20-4-18 11:13
其實讀龍幼攞咗直升offer之後有時間剩都可以出去廝殺埋一份,不過係零心理壓力,大人小朋友都輕鬆好多。不 ...

Agree no more.

rickyhohoho 發表於 20-4-17 23:21

龍幼當中的幸福感,親身體會就感受到。

超級認同!在龍幼的幸福感,只有身在其中先感受到(emoji)小朋友唔洗谷唔洗外補唔洗考cert唔洗比賽,基本上平平穩穩就可以入返間校風唔錯嘅小學,平時得閒周圍玩,擁有真正快樂的童年

回覆 MissMissMiss 的帖子

如果家長有心挑戰,其實都一樣可以外補,照樣可以考其他更上一層樓既直私,不過考到當bonus 再諗,考唔到都無所謂。
係龍幼同私幼之間,我曾經都好掙扎過,始終龍幼較淺,語境欠奉(我有offer 既2間都真心係無語境可言),點解唔讀私幼裝備好?但EK 家長講得好岩,龍幼講緊既係15年既栽培,唔係急於要3年內achieve d 咩,反而重視德育培養;私幼無小學back-up, 2文3語考小成績就係幫佢地做靚招牌。兩者難以並存,視乎家長自己取捨。

nman0802 發表於 20-4-18 22:04
回覆 MissMissMiss 的帖子

如果家長有心挑戰,其實都一樣可以外補,照樣可以考其他更上一層樓既直私,不過 ...

培道百份百收生,真正做到這個「安全」效果!但MS,不能升上小學就聽得多,確實無呢個安全效果。
只收小學學額85%遠少於民幼人數,呢點好難解釋!如果真的15年培育,又何解只會official收民幼6成人,要其他人waiting,而且數量上仲要咁多。
升到的人一定話開心快樂童年,升不到的就選擇錯誤。

Dollys 發表於 20-4-18 22:56
培道百份百收生,真正做到這個「安全」效果!但MS,不能升上小學就聽得多,確實無呢個安全效果。
只收小學 ...

哦⋯⋯咁搏晒命讀私幼又外補又面試班又比賽攞cert到最後考唔到心儀直私之後大抽奬中寶應該係無怨無悔嘅......讀LH中寶我都聽好多。

monodad 發表於 20-4-18 23:03
哦⋯⋯咁搏晒命讀私幼又外補又面試班又比賽攞cert到最後考唔到心儀直私之後大抽奬中寶應該係無怨無悔嘅... ...

睇返LH website,邊一間係寶?聽完有無求證?
並不是其他人講,就要信十足,
透明公開是十分重要。

況且,本人不是LH家長,客觀分析很重要!

民生,禮幼,宣幼,救恩等龍,正式升小率低於65%,
以上每一間都有人說安全,但事實並非如此!

總之大把龍幼80-90% 考到B1直私offer,又揸住B1直小位出去同果幾百人畢業私幼爭神校位又要爭贏你,條路又輕鬆又舒服,EK大把人係咁......鍾意去衝去闖無人會阻止你,但你亦唔需要理人點諗,入得龍幼就知99%直升都可以係你升唔到,遊戲規則係咁大家一早預咗,無咩人會怨,會怨學校嘅人讀邊間學校、最終咩結果都會怨,無咩好講。

Dollys 發表於 20-4-18 23:05
透明公開是十分重要。

本人都唔係MS畢業家長,又唔喺LH讀N班,我覺得自己相當中肯。唔知大家覺唔覺得我中肯?

KatieSo11    發表於 20-4-18 23:41

Dollys 發表於 20-4-18 23:05
透明公開是十分重要。

我諗係你唔知個事實咋?

monodad 發表於 20-4-18 23:10
總之大把龍幼80-90% 考到B1直私offer,又揸住B1直小位出去同果幾百人畢業私幼爭神校位又要爭贏你,條路又輕 ...
如何爭贏人?請提供數據?

Dollys 發表於 20-4-18 23:13
如何爭贏人?請提供數據?

總之我間龍幼就係6,7個人揸住B1A直小offer爭贏咗LH 572人減果13個(即係559)入咗果間直資囉⋯⋯我間龍幼百零人啫⋯⋯
‹ 上一主題|下一主題