用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 實體書 vs kindle
樓主: janiceau88
go

實體書 vs kindle   [複製鏈接]

MrBeast 發表於 20-4-14 22:18
身邊幾位親友都係中三左右,但若自幼有培養閲讀,高小有足夠能力亦當然,我都是tend to be right book at t ...

我都係right book at right time㗎,所以中學至睇HP

little_yolky 發表於 20-4-15 09:06
我都係right book at right time㗎,所以中學至睇HP
閲無前後達者為先
其實我有些後悔太早試hp,或許過一兩年再試

bobbob 發表於 20-4-14 23:57
等我又講下,識人最早p2睇晒全集,同學亦大多p4、5開始睇,到p6都仲睇唔掂嘅寥寥可數,包括阿仔 ...

我好肯定我仔都睇唔掂金庸。

bobbob    發表於 20-4-15 11:27

yaijing 發表於 20-4-15 09:53
小二識睇金庸小說? 武俠小說?唔係講笑啩
小一都有人睇hp, 唔好當係norm 就得

Kindle詞典工具,可以按單詞來立即理解新單詞。當然,如果您需要一直檢查,那麼就會減少閱讀樂趣

yaijing 發表於 20-4-15 10:00
早十幾年前聽到神校啲學生五年級就識睇 HP 用黎 show off , 當時我都以為好勁。 而家濕濕碎啦 ...

幾十年前,我讀到話三毛P5睇紅樓覺得好犀,依家我阿女P5睇紅樓,就算唔係原裝,我都覺得好犀利我大學至睇

醒目開學勳章

yaijing 發表於 20-4-15 09:53
小二識睇金庸小說? 武俠小說?唔係講笑啩
嗰個係神童,一早有神校接收

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 20-4-15 08:47
有一次聚會,一親友見到就好奇問小朋友會否完全明白,跟著kid 開其中一頁指出一些生字which 高小生是不會識 ...
我自己小4開始睇金庸,有唔少字唔識,啲武功打鬥又睇唔明,但過咗開頭啲悶場就好快睇到結尾,不過我中文一樣咁c

醒目開學勳章

yaijing 發表於 20-4-15 10:00
早十幾年前聽到神校啲學生五年級就識睇 HP 用黎 show off , 當時我都以為好勁。 而家濕濕碎啦 ...
呢度有網友仔女kg睇啦,show乜鬼off吖

yaijing 發表於 20-4-15 10:04
小一?佢攞住本書睇啫,係咪代表睇得明先
dont know 但呢個世界的確有不少能人異士,我自己個件唔係只能笑答:本書咁厚對手一定好累

MrBeast 發表於 20-4-15 12:28
dont know 但呢個世界的確有不少能人異士,我自己個件唔係只能笑答:本書咁厚對手一定好累  ...

唔好話HP咁厚,曾幾何時,響EK見人地K3睇晒ORT level 9,我愁咗幾耐呀

阿女P3時,有次等上堂,響大快活打den,隔離枱差唔多年紀女仔睇緊HP,佢睇緊長生殿。抹枱阿姐同睇HP女仔講:哇!好叻呀!睇咁厚書。阿女好不滿,同我講:我本深D,點解唔話我叻?D細路有時好奇怪,好需要人認同,就算對方係路人甲。

notcool 發表於 20-4-15 09:58
Kindle詞典工具,可以按單詞來立即理解新單詞。當然,如果您需要一直檢查,那麼就會減少閱讀樂趣
...

呢個都係我鼓勵佢地睇kindle既理由之一。

MrBeast 發表於 20-4-14 08:43
personally 我都是prefer 實體書,可以做閱讀外交,ie, 借比同學。有時朋友見面見到小朋友姆住本金庸,會有 ...

我兩個女唔會借書俾同學,因為有慘痛經歷⋯⋯

阿大:借書俾同學,同學上堂睇,俾老師收咗本書⋯⋯

阿細:借書俾同學,還返後見到入面有食物殘渣⋯⋯

bobbob 發表於 20-4-15 11:24
我自己小4開始睇金庸,有唔少字唔識,啲武功打鬥又睇唔明,但過咗開頭啲悶場就好快睇到結尾,不過我中文一 ...
我s4看了幾頁就放棄了,實在慚愧

little_yolky 發表於 20-4-15 12:45
我兩個女唔會借書俾同學,因為有慘痛經歷⋯⋯

阿大:借書俾同學,同學上堂睇,俾老師收咗本書⋯⋯
呢d都是社會大學的一科,有次有本書借出左幾個星期我叫小朋友攞番,從不同同學朋友的behaviour,引導一下閲人,一本書的價錢,值呀

little_yolky 發表於 20-4-15 12:36
唔好話HP咁厚,曾幾何時,響EK見人地K3睇晒ORT level 9,我愁咗幾耐呀

阿女P3時,有次等上堂, ...
月亮是外國圓ar ma, 香港地係咁㗎啦,你當時冇借機叫女兒看多d英文書?有點錯失良機 wor

MrBeast 發表於 20-4-15 13:37
月亮是外國圓ar ma, 香港地係咁㗎啦,你當時冇借機叫女兒看多d英文書?有點錯失良機 wor ...

吓!無呀!我只係話,你鍾意睇咪得囉,理人咁多做乜⋯⋯
‹ 上一主題|下一主題