用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 實體書 vs kindle
樓主: janiceau88
go

實體書 vs kindle   [複製鏈接]

cafeva 發表於 20-4-14 08:18
最近買好多ebook, kindle 版面太細,想買部大D既!
中文書都係網站訂
screen size 都是當初我有些抗拒的原因之一,有一部大d但貴好多和screen refresh 慢

little_yolky 發表於 20-4-13 22:55
咪係囉,又環保、又慳位、又平D,真係唔知佢諗乜既!
personally 我都是prefer 實體書,可以做閱讀外交,ie, 借比同學。有時朋友見面見到小朋友姆住本金庸,會有些wa 然,都會是一種動力

little_yolky 發表於 20-4-14 00:02
佢咪就係有C6響背後無限加持囉佢開句聲就得架啦,C6就可以網購俾佢

以前BB時,買過一隻J ...

愛女深切  

MrBeast 發表於 20-4-14 08:43
personally 我都是prefer 實體書,可以做閱讀外交,ie, 借比同學。有時朋友見面見到小朋友姆住本金庸,會有 ...

你小朋友唔係中學啦咩?乸住金庸都要哇然?!

S-Kwok 發表於 20-4-14 09:02
愛女深切

慈父多敗兒

IloveJJ 發表於 20-4-14 11:10
中文書响邊個網訂?
都係台灣個網站.
中文書我都鍾意去書局自己搵.

little_yolky 發表於 20-4-14 09:40
你小朋友唔係中學啦咩?乸住金庸都要哇然?!
普通凡人中三左右先看,小學就讀是ek閲讀派standard哦

MrBeast 發表於 20-4-14 08:33
screen size 都是當初我有些抗拒的原因之一,有一部大d但貴好多和screen refresh 慢 ...
Thanks.
咁我試清楚先

小朋友睇實體書會好d吧,用kindle感覺沒佐睇書噶味道,如果覺得買係屋企霸位,考慮下去圖書館借?

醒目開學勳章 貢獻勳章

我仔用咗kindle 一年,係我舊年俾佢嘅生日禮物

kindle 嘅好處,係... 有唔少free ebook 可 download
加上近期無得出街,kindle unlimited 救咗我一命,如果唔係,一定大出血!

我地唔俾佢開background light,一定要夠自然光,唔係就唔好睇,同實體書一樣
touch wood~ 仔d近視都係差唔多,1xx 度

恐龍家

回覆樓主:

我覺得燈光、距離唔正確,實體書同 Kindle 都一樣傷眼。

電子書慳好多位,但有啲人係鍾意書的質感

MrBeast 發表於 20-4-14 13:34
普通凡人中三左右先看,小學就讀是ek閲讀派standard哦

是嗎⋯⋯sorry,唔知⋯⋯

IloveJJ 發表於 20-4-14 14:18
唔係卦?我見皇仁中一要睇架喎!所以我先小學睇喳!

足以證明讀到的唔係普通凡人  

little_yolky 發表於 20-4-14 17:29
是嗎⋯⋯sorry,唔知⋯⋯
身邊幾位親友都係中三左右,但若自幼有培養閲讀,高小有足夠能力亦當然,我都是tend to be right book at the right time

小曳人 發表於 20-4-14 15:50
我仔用咗kindle 一年,係我舊年俾佢嘅生日禮物

kindle 嘅好處,係... 有唔少free ebook 可 download
我都是當生日禮物,就算冇用都好過d無聊玩具。
我覺得bavklight 只是問題之一,對眼長時間定點focus 在同一位置是問題,看實體書因為每kid一頁,focus 會有少許變動。in any case, 父母要間中提下小朋友望遠野,呢d小學常識有教,學以致用

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 20-4-14 22:18
身邊幾位親友都係中三左右,但若自幼有培養閲讀,高小有足夠能力亦當然,我都是tend to be right book at t ...
等我又講下,識人最早p2睇晒全集,同學亦大多p4、5開始睇,到p6都仲睇唔掂嘅寥寥可數,包括阿仔

bobbob 發表於 20-4-14 23:57
等我又講下,識人最早p2睇晒全集,同學亦大多p4、5開始睇,到p6都仲睇唔掂嘅寥寥可數,包括阿仔 ...
有一次聚會,一親友見到就好奇問小朋友會否完全明白,跟著kid 開其中一頁指出一些生字which 高小生是不會識的,然後話佢自己都是中三左右先看 which is consistent within our social/peer group.  當然要看明個故事未必一定要識所有字。
我另一朋友書架上有不少金庸,有次好自豪話佢小朋友小六時就已看完了,不過佢小朋友係過唔到馬路的一群。

若小朋友小學就有能力當然好,未得父母亦不需介懷,balance 更重要。另外kindle 有另一好處:放大字體,或許可幫某些小朋友跨過障礙
‹ 上一主題|下一主題