用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Lh VS SPK
go

Lh VS SPK  

女兒在讀LH PN 會升普英班,Lh上學開心愉快的。
女兒性格活潑開朗,好勝心強 ,喜歡尋求答案, 說話不停, 口甜舌滑,大膽外向,住九龍區返學之園近 ,返spk要校巴1.5小時,但spk 靚龍,應該怎選呢?

無知一問,Spk小學spc,有邊方面特別優秀?
一讀就係12年,其實搬過海ok嗎?

先研究下搬屋, 未必需要搬到港島, 其實港島都好塞車 除非近到可以步行返學, 睇住條校車線搵屋搬, 應該有d位置可以快d返到學校?!1.5小時真係太辛苦小朋友, spk龍校值得搬

回覆樓主:

不會搬過海了,但其實搬到去黃埔校巴,都要一個鐘頭15分鐘,好奇怪。

bibilove116 發表於 20-4-13 14:24
不會搬過海了,但其實搬到去黃埔校巴,都要一個鐘頭15分鐘,好奇怪。

邊使咁耐呀,4:30放學,5:15前黃埔落車(唔塞車的話)你搬去海濱南岸、海逸豪園再快多5-10分鐘...

回覆樓主:

咁快?返學海逸要1150上車

回覆樓主:

請問邊度有校巴資料

Dollys 發表於 20-4-13 14:06
無知一問,Spk小學spc,有邊方面特別優秀?
一讀就係12年,其實搬過海ok嗎?
...

絕對值得

好多人入左spk都會搬屋 不過唔一定搬港島 九龍好多地方去銅鑼灣都好方便

回覆樓主:

見住九龍車程仲快過港島區

回覆樓主:

邊區吖?

校巴多數12:30前已到學校 (下午班返1點)

學生12:30可以到校,在操場遊樂場遊玩,1點入課室,4:30放學。預算在校時間4小時。

bibilove116 發表於 20-4-13 12:15
女兒在讀LH PN 會升普英班,Lh上學開心愉快的。
女兒性格活潑開朗,好勝心強 ,喜歡尋求答案, 說話不停,  ...

LH, 無謂咁早局限自己
Spk +spc 學費加外補錢唔少,除非好有錢否則三思

LH 補唔補好個人,但另一間教淺考深,同你講無補個位肯定係阿爸阿媽係教書啦

利申,朋友讀緊spc,top,小一補中文,小二開始英文都補埋,今年小四補埋數學

delete

LH到時K2又要入公海再考過 考小不比考K1 小朋友要攞出黎比老師睇嘅野係多好多好多 家長要準備好多。還有考完出黎大部分學校都不比SPC好

回覆 bibilove116 的帖子

SPK。除非已經知道自己唔喜歡SPC小學,知道一定會考慮其他類型的小學,否則要考SPC同類型小學我諗LH出黎未必太多考到好過SPC小學。有媽咪話SPK係讀得好開心老師好友愛心。

回覆樓主:

SPK,但最好預左一讀1X年,不要打算騎牛搵馬(外出考小),因為請假考小好容易被人發現有離心,而且程度真係好淺。
SPC名氣大,校風好,成績優異,不過係傳統型女校,而且一分耕耘一分收獲,讀書壓力不少。
如果你唔想要傳統型學校就LH,好多新派直私小學非單純追求成績,加入好多不同學習元素,但要考小,亦唔一定你話想入就有offer。

wg_ann 發表於 20-4-14 16:28
SPK,但最好預左一讀1X年,不要打算騎牛搵馬(外出考小),因為請假考小好容易被人發現有離心,而且程度真 ...

考新派直資競爭都很大,cky 陳守仁港同等年年都好多人考,有d interview都3 round,是否有信心和心機去準備?

當然spk la.

回覆 triceramum 的帖子

但係讀LH + 讀直私(如果考到) >  需要既銀彈都唔會少。而且要係公海同人爭小一,K2K3 就算讀LH (或者其他私幼),相信不少家長都會進補。係SPK,如果唔係心頭高想博神校,都唔一定要Chur 到行。