用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 老師提供的banding準確率高嗎?
樓主: tiffanymelody1
go

老師提供的banding準確率高嗎?   [複製鏈接]

nillnill 發表於 20-4-14 11:38
甚至老師會叫家長乙二已經要落B2,開頭聽,覺得奇怪,因為之前自行老師無話係邊緣人。然後問其他家長,發現 ...

冇錯,我侄女正正就是這權。自行前肯定band 1, 自行後就叫揀兩間band 2

咁大家會點做?冇理由band 1 盡填band 1 學校!

咁請問跟banding 派,會跟讀過間小學有影響?我朋友話好d既小學,佢地較優先

chankki127 發表於 20-4-17 08:07
咁請問跟banding 派,會跟讀過間小學有影響?我朋友話好d既小學,佢地較優先
...

吾係跟學校派,同band就跟隨機號碼抽,無人知自己的隨機號碼

回覆 chankki127 的帖子

完全錯,同小學名氣無關!只係名校學生考得好,所以派得好D!

0030 發表於 20-4-14 10:48
以老師提供的banding為參考,但家長也要自己做功課,留意小朋友學校近幾年升中情況~ ...

學校都唔係咁想透露,因為分佈太散

回覆樓主:

其實會參考班主任意見的家長不多

BQL 發表於 20-4-17 17:04
學校都唔係咁想透露,因為分佈太散

學校可否透露過往派去各中學的學生在什麼名次範圍?家長可因應情況評估機會率。如果聽完那個唔知有幾準嘅 banding 盲目報中學,可能浪費晒兩個自行上岸機會,或者太保守將來後悔。

boboT 發表於 20-4-19 07:40
學校可否透露過往派去各中學的學生在什麼名次範圍?家長可因應情況評估機會率。如果聽完那個唔知有幾準嘅  ...

有jm間小學係以過往學兄學姊的名次範圍對比可獲派之中學,對比jm自行搵番嚟嘅數據發覺小學對B1生的對照中學屬比較進取,而B2或B3嘅則比較保守。

boboT 發表於 20-4-19 07:40
學校可否透露過往派去各中學的學生在什麼名次範圍?家長可因應情況評估機會率。如果聽完那個唔知有幾準嘅  ...

我學校會講過往banding,排位,甲,乙選項,自行有冇簡過等資料。應該比名次有用。
‹ 上一主題|下一主題