用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 老師提供的banding準確率高嗎?
樓主: tiffanymelody1
go

老師提供的banding準確率高嗎?   [複製鏈接]

foxli 發表於 20-4-15 11:23
其實真係好唔明,教育局明明有晒小朋友banding,但又唔比番家長,要學校同家長估估吓咁,好似今年自行新安 ...

教育局仲係提倡讀書不是求分數,各校係一樣的~

回覆 foxli 的帖子

Agree

我問老師校內名次,都避而不談

其實我可唔可以問學校?

j87cheung 發表於 20-4-15 22:06
我問老師校內名次,都避而不談

其實我可唔可以問學校?

你有直屬中學?

tiffanymelody1 發表於 20-4-15 22:07
你有直屬中學?
沒有

j87cheung 發表於 20-4-15 22:08
沒有

吓!無講banding甘你點揀之前自行?
我哋老師自行前講左大約banding,自行結果出左再傾電話講確實d banaing,教埋我哋點揀,其實你一定要去問,吾係好易揀錯

tiffanymelody1 發表於 20-4-15 22:26
吓!無講banding甘你點揀之前自行?
我哋老師自行前講左大約banding,自行結果出左再傾電話講確實d banaing ...
只答我「應該係band2」
問佢名次,不回答

只答:學校估計「一般」無錯

呢個老師係新人

j87cheung 發表於 20-4-15 22:33
問佢名次,不回答

可能揾下學校的負責升中的主任問下,有需要問清楚,可以問下大約自己屬於band2a/b/c,方便揀合適的的中學

j87cheung 發表於 20-4-15 22:33
問佢名次,不回答

新人?可能都未必。

聽過有家長有類似情況,班主任問BANDING,只講BAND1,家長再問有無細分或名次,班主任回覆係︰唔講得,又堅決話小朋友有BAND1有面試就唔會有問題。班主任教左廿年書,都住學校附近,唔係新人喇。

家長們聽完會點想呢?

回覆 nillnill 的帖子

其實再細分,主要係要確定是否邊緣人!完全吾明点解老師可話吾講得!

maskedrider2158 發表於 20-4-16 10:35
回覆 nillnill 的帖子

其實再細分,主要係要確定是否邊緣人!完全吾明点解老師可話吾講得! ...

唔只,細分起碼可以幫到家長及小朋友知道自己能力去到邊去選校。無細分,自行就會攪到個個Band1以為自己好勇,不知天高地厚走去搏名校。亦會令到band2以為自己可以搏高一線走去自行申請band1的中學(但小朋友可能係band2尾),甚去可能以band2搏band1a的中學。(結果當然無可能自行無獲錄取浪費左喇)
邊緣人更命危喇。

2008出生人數突然飆升,老師即使估啱banding, 始終競爭大左,未必入倒預期的中學,級頭的同學就隱陣。求學不是求分數,求名次之嘛!

首先,我理解係EDB從不鼓勵小學提供banding,EDB唔準,部分小學咪照跟囉~

亦有部份係,呀A學生級5去報B1A中學,小學校長莫非會咁真心同呀A講,唔好咁勇呀,我哋啲學生報B1B成功率都唔係高~~~

又或,呀B學生級10,統一選校揀B1英中,校長又直言你係本區B2,我哋跑輸基準率~~~

學校都要顧住收生㗎~~~

其實會唔會有小學已經公報咗自己學生自行獲派比率,始終自行都係實力,要抽獎就運氣。

除非自行間學校係成績最大、其他都唔太影響,否則難估計到 banding 實力。有啲同學係特異功能,有啲係識人,有啲係突然面試跑出,有啲學校係鍾意收個別科目強嘅同學,變左雖然間學校係 1A,學生 1C 成績,但某一科係幾乎滿分而且多獎,所以收左佢。
你就當好似估藝術作品、作文分數咁,老師只能靠經驗同歷屆同學實力估,老師一般都估到係咩字頭,再經驗老啲嘅老師可以話埋畀你聽係頭尾中,再好啲嘅,話到埋畀你聽呢個位同其他區分嘅小朋友比係如何,有咩學校會欣賞、適合,邊啲可以搏,邊啲冇可能。

有你最好 發表於 20-4-16 13:02
2008出生人數突然飆升,老師即使估啱banding, 始終競爭大左,未必入倒預期的中學,級頭的同學就隱陣。求學 ...

其實唔係2008年既事,係2006年開始多,2007年金豬年更多,然後穩步上揚我阿女係2009呀

今年少咗呈三,所以統一派位會按自行的banding填表!
咁其實會唔會出現一種情況:就係自行時,老師會估高個banding,想同學搏高一線,入到就自然好,入唔到就參加統一派位!
但正正因為咁,大家都唔知自己的banding俾估高咗!統一派位時按照錯估的banding報學校!
咁樣邊緣會以為自己系banding1生?
會唔會有呢種情況呢!

foxli 發表於 20-4-16 13:33
其實會唔會有小學已經公報咗自己學生自行獲派比率,始終自行都係實力,要抽獎就運氣。 ...

未來可能會,今年應該未打算會住,可能各小學計獲派頭三志願轉用自行獲派率作為招來。

stmo 發表於 20-4-16 23:06
今年少咗呈三,所以統一派位會按自行的banding填表!
咁其實會唔會出現一種情況:就係自行時,老師會估高個 ...

我都驚發生呢個情況。

回覆樓主:

我仔學校除咗班主任外,另外亦都有一個升中主任,佢主要係處理小六學生嘅升中問題,除咗每年會有講座講解自行及統一派基制之外,亦都包括同班主任去商討學生嘅所屬banding,升中主任係會有歷屆學生派位嘅資料,然後去計算今年有幾多學生係屬於B1、2 or 3,而且佢曾經係升中座談會講過咁多年以來佢哋計算學生所屬banding嘅誤差率係少於0.1%,同埋佢亦都講如果係邊緣學生,係會另外與該家長聯絡提議點樣選校,所以我都好信任學校所告知嘅banding,因為唔係淨係班主任一個去決定,而係會由升中主任一齊傾,以及要上報校長。另外我仔嘅學校係會列埋全級名次係成績表內,所以基本上我哋做家長嘅都大概估到全級幾多名內會係B1。

‹ 上一主題|下一主題