用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 老師提供的banding準確率高嗎?
go

老師提供的banding準確率高嗎?   [複製鏈接]

因為band1同band2揀法好吾同,有d擔心!
   2    0    0    0

回覆樓主:

教育局不會提供banding, 只有信老師!根據老師的經驗,應準確!.

tiffanymelody1 發表於 20-4-12 16:27
好難講。如果小學本身唔透明,例如無建議自行時選校、無級名次、無細分Banding、無年年公佈具體派位結果,就好難有較可靠估計。
期望今年自行玩提早公佈,無論得失,大家都掌握到多少情報參考。

回覆樓主:

有自己中學部的都一般唔準,事關大部份入番自己中學入唔番中學得三成人,所以越後果d越唔準

我都擔心緊!學校banding同全港性binging又差距嗎?
老師說小女band1但不是Top小學會有偏差嗎?

我覺得學校老師意見較保守,通常比本身banding降低d黎選校,穩保學校top3率⋯大家有同感嗎?
例如B1生就叩你選2間b1,第3間已叫選b2作保險線⋯如此類推⋯⋯

以老師提供的banding為參考,但家長也要自己做功課,留意小朋友學校近幾年升中情況~

Duffy15 發表於 20-4-12 20:43
我覺得學校老師意見較保守,通常比本身banding降低d黎選校,穩保學校top3率⋯大家有同感嗎?
例如B1生就叩 ...
甚至老師會叫家長乙二已經要落B2,開頭聽,覺得奇怪,因為之前自行老師無話係邊緣人。然後問其他家長,發現好多家長都聽到老師咁樣叫選校,就強烈感到:學校要保升中頭三志願率、學校會否發現好多人估錯Banding?知道學校自行結果不理想?知道去年ps-1考得差?

回覆 tiffanymelody1 的帖子

打聽到名次附近或較後嘅同學有咩自行OFFER嗎?
邊緣人就乙三保險線吧

Yca1112 發表於 20-4-12 19:00
我都擔心緊!學校banding同全港性binging又差距嗎?
老師說小女band1但不是Top小學會有偏差嗎?
...

即係老師唔準囉,banding係依實戰去估計,各校係一致嘅~~~

要考慮返,學校係要兼顧收生,跑輸大市會有啲麻煩~~~

回覆樓主:

要睇個老師做過幾多年小六班主任,有啲跟本是第一次做,仲要住係唔同區,跟本唔會熟本區中學情況,我覺得睇schooland, 升學指南,自己睇多啲學校,多啲問有經驗的人仲可信 ,因我自己都有識人教書,真好睇本身個老師係咪有heart, 老師好佢就會做定好多功課去提家長,否則,靠自己好過。

nillnill    發表於 20-4-14 13:13

邊緣人個d就難估,因都係估

tiffanymelody1 發表於 20-4-12 16:27

個人認為,小學估算學生的Banding係應該準確嘅!只是學校想用"保守DD"方法話俾jm知吖!定係想"進取DD"口吻告知家長而矣?!

29XX86 發表於 20-4-14 12:03
要睇個老師做過幾多年小六班主任,有啲跟本是第一次做,仲要住係唔同區,跟本唔會熟本區中學情況,我覺得睇 ...

就係遇到個唔掂既班主任

Duffy15 發表於 20-4-14 12:38
就係遇到個唔掂既班主任
我同你一樣, 有個唔掂班主任

wongau 發表於 20-4-14 17:04
我同你一樣, 有個唔掂班主任

點唔掂法

YmOra 發表於 20-4-14 12:36
個人認為,小學估算學生的Banding係應該準確嘅!只是學校想用"保守DD"方法話俾jm知吖!定係想" ...

好難知道老師系保守定係進區口吻

stmo 發表於 20-4-14 18:30
好難知道老師系保守定係進區口吻

我當年係"八"盡幾年嘅小五小六學生和佢哋媽咪對小學知道嘅"料"。

回覆 tiffanymelody1 的帖子

無人會有真實知道學生是什麼band, 只係靠老師經驗及學生以往所派學校去估計。例如以往考全級頭50都可派到band1學校,甘學生呈一呈二考頭30,甘老師就可肯定估學生係band1,但例如學生考45到55之間,甘老師只可估學生可能係band1c, 但亦可係band2a, 呢D就係邊緣人,無人可估得準,而只可選校要保守D,保險線提前D。

其實真係好唔明,教育局明明有晒小朋友banding,但又唔比番家長,要學校同家長估估吓咁,好似今年自行新安排,好似好好,但又唔明㸃解唔可以首先處理晒果三成學位,自取一,二同備取一次過上晒教育局,由教育局搞掂晒先落返學校,再通知家長,唔洗搞到家長咁徬徨,得就得,唔得就抽獎。
‹ 上一主題|下一主題