用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 德望 VS 曾肇添
樓主: blackbe
go

德望 VS 曾肇添   [複製鏈接]

真的很感謝各位家長既意見!最後揀左GH,也希望各位小朋友都入到心儀既中學!大家都要加油!GOOD LUCK!

fefemom    發表於 20-4-16 10:29

回覆 catf2 的帖子

德望高中精英班係D同F班呀!D班係冇讀M1或M2嘅精英班,F班就個個都有讀M1或者M2

blackbe 發表於 20-4-16 09:05
真的很感謝各位家長既意見!最後揀左GH,也希望各位小朋友都入到心儀既中學!大家都要加油!GOOD LUCK!:fo ...
  • 中一開始左半個開學期,想問下樓主女兒是否適應/ 投入多元化的校園生活呢? 女兒有否積極參與活動/ 運動,還是繼續隨心做自己喜歡做的事情,自得其樂呢?

blackbe 發表於 20-4-11 01:38
純學術,無體藝,學習自覺,不用催促,有關返學噶野自己一手包辦,但性格文靜,不是外向型,無乜特別事寧願 ...

曾記

成績好,入 U率高

little_yolky 發表於 20-4-12 11:00
拿,係你撩我講。

依家唔係話老婆變咗34寸腰,係老婆一直keep住,只係老公日日見住隔離阿乜先生個老婆好 ...

你以為keep住啫,其實可能好多人有海外升學打算,我見小學部其實唔係想像中個個咁aggressive 去爭

ASTROHK 發表於 21-2-12 11:14
  • 中一開始左半個開學期,想問下樓主女兒是否適應/ 投入多元化的校園生活呢? 女兒有否積極參與活動/ 運動 ...

• 開學半年差不多等於停學(emoji)應該未了解到德望啲咩

catf2 發表於 21-2-19 07:50
    開學半年差不多等於停學(emoji)應該未了解到德望啲咩
    其實疫情下還未知幾時可正常全日上課,更遑論課外活動,是否好的直資中學仍然值得去讀呢 !

回覆 little_yolky 的帖子

妳講真嗎? 如果是。 想像到妳和女女心情, 希望最後成功💪💪🙏個「老公」好討厭

回覆樓主:

有啲家長又攞返GHS小學部黎講,如果TST有小學部,百分百相信比全港任何一間更冇人情味。
    佩服個啲冇仔女讀過GHS 及TST而有豐富幻想力去講TST 大愛過GHS.

回覆 Cliokohonda 的帖子

踩GHS 係EK年經嚟。都睇到化。

Cliokohonda 發表於 21-2-23 08:35
    有啲家長又攞返GHS小學部黎講,如果TST有小學部,百分百相信比全港任何一間更冇人情味。
    佩服個啲冇仔女讀 ...
    讀過GH幼小中既家長我及學生(我女兒) 表示大愛GH

回覆樓主:

呢間有人情味喎?!

Cliokohonda 發表於 21-2-23 08:35
    佩服個啲冇仔女讀 ...

嗱,又咁睇。

TST同LKM都有佢地既2間feeder primary schools,係沙田友都知。但亦擺明車馬連聯繋都無,所以一個都唔收係道理;事實上當然有感情,畀係人情,仲好深厚添。

GHS當初又唔唔爭氣,起初個校長講明一條龍既理念,結果promise畀第2個校長break左。我有朋友個女就係今年頭痛痛苦中,未解決。而另一個朋友就舊年被扢入去了。

nicolemummy 發表於 21-2-23 23:35
    嗱,又咁睇。

TST同LKM都有佢地既2間feeder primary schools,係沙田友都知。但亦擺明車馬連聯繋都無,所 ...

升中時資源應唔應該永遠比有安於逸樂心態,K3參加19幾樣興趣班加宗教分加世襲分既一條龍學生?
    屋邨女父母冇錢參加什麼playgroup,學中西樂器,只有讀書天份係邨校考第一。
    GHS 收邨校女而放棄親生女喺殘忍?

一堆你地睇唔起既二線中文小學,升GHS後為何“英文科”成繢可以好過一堆浸左六年英小親生女?

那種學生更值得有更多讀書資源?

Cliokohonda 發表於 21-2-24 00:37
    升中時資源應唔應該永遠比有安於逸樂心態,K3參加19幾樣興趣班加宗教分加世襲分既一條龍學生?
    屋邨女父母 ...

我只可講TST培養出一條條書虫,讀書氣氛高壓,seafood老師勤力但有無謂執著,有定力及Smart學生反而不適合TST.

Cliokohonda 發表於 21-2-24 00:37
    屋邨女父母 ...

妳的孩子插入GH中學可能是讀書型,但妳不是在小學又怎知小學生安於逸樂?

朋友A是從其他B1B 小學插入GH小學,成績當然是可以的。她入去當然也因GH要求額外參加中西樂器。到升中GH卻因讀書天份收村校女放棄親生女?

朋友B升讀GH中學,也不見得因為讀書天份,也不是英文科好,而是她有特異功能。

可能妳的孩子有讀書天份,值得更多讀書資源。但,我並不覺得親生女不值得喎。

回覆樓主:

朋友A的孩子山長水遠晨早6:45就去搭校巴返飛鵝山上堂,辛苦返了5-6年,亦當自己一直讀到G12,中學卻叫她快找其他學校,學校有誰體諒過這群小朋友的心?

little_yolky 發表於 20-4-12 22:53
    我先至慘呀!

之前諗住嫁佢,係因為佢夠穩健老實,諗住咁就一世平平淡淡咁過都唔錯。點知中途佢轉咗老細 ...

望著自己老公,抱著小三,要求離婚等小三坐正。那種滋味,又誰懂。

成全他們吧,他們兩情相悅,不被愛才是第3者。

nicolemummy 發表於 21-2-24 06:35
    朋友A的孩子山長水遠晨早6:45就去搭校巴返飛鵝山上堂,辛苦返了5-6年,亦當自己一直讀到G12,中學卻叫她快 ...

我女都係要0645 上校巴,知道某些住福田的外校生0530已出門。

意即不近人情地方係選擇特工外校生而放棄1B親生女?

而收讀書型外校生係合情合理?

我另一女上年插德小失敗,算唔算不近人情?

Cliokohonda 發表於 21-2-24 08:05
    我女都係要0645 上校巴,知道某些住福田的外校生0530已出門。

意即不近人情地方係選擇特工外校生而放棄1B ...
    0530出門,六年
    ‹ 上一主題|下一主題