用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 德望 VS 曾肇添
樓主: blackbe
go

德望 VS 曾肇添   [複製鏈接]

little_yolky 發表於 20-4-12 22:25
咁緊係啦!咁多年捱生捱死無功都有勞丫。但係老公想搵個後生靚女又有家底,有乜辦法呢!唯有等佢回心轉意 ...

又輕鬆下
嫁俾佢時,明知佢咁花心,個底花晒,都肯嫁,咁一定好鍾意佢,一定會等佢回心轉意。除非係小鮮肉或更心儀啦

02413124 發表於 20-4-12 22:45

我又輕鬆下

我先至慘呀!

之前諗住嫁佢,係因為佢夠穩健老實,諗住咁就一世平平淡淡咁過都唔錯。點知中途佢轉咗老細,業績表現出色,扮升lev,係扮咋喔,又唔明點解咁多(emoji)妹信佢。佢僧面佛面都唔睇,我依家執緊包袱唔知去邊好呀,出面風大雨大⋯⋯

little_yolky 發表於 20-4-12 22:53
我先至慘呀!

之前諗住嫁佢,係因為佢夠穩健老實,諗住咁就一世平平淡淡咁過都唔錯。點知中途佢轉咗老細 ...

咁只好....好好利用剩下既時光留住佢

02413124 發表於 20-4-12 22:57
咁只好....好好利用剩下既時光留住佢

依家keep緊fit了⋯⋯睇下仲有無得mang⋯⋯

little_yolky 發表於 20-4-12 23:01
依家keep緊fit了⋯⋯睇下仲有無得mang⋯⋯

做多幾次facial 啦

02413124 發表於 20-4-12 23:02
做多幾次facial 啦

facial要關門14日呀

little_yolky 發表於 20-4-12 23:07
facial要關門14日呀

咁阿媽只好學下點做,再幫阿仔做

02413124 發表於 20-4-12 23:19
咁阿媽只好學下點做,再幫阿仔做

阿女呀!依家咪日日拿住支棍幫佢做囉!

little_yolky 發表於 20-4-12 23:21
阿女呀!依家咪日日拿住支棍幫佢做囉!

真係好搞笑

兩間學校都識人讀緊咁講啦 對於你囡囡嘅性格我就冇話邊間好啲嘅
但係以下都有少少建議希望幫到你

1. 考慮交通問題
如果係大型交通事故嘅話,而家嘅學校普遍都唔會事後追究學生,因為佢哋都明白呢啲突發事故好難避免,所以我認為唔需要多考慮「如果發生交通事故咁咪要行山返學」嘅問題
tst 嘅話 如果搭火車,落咗車之後要行15分鐘,但係如果你真係鍾意間學校嘅話,其實30至45分鐘嘅交通時間都可以將就吓。識得有朋友由新界東過海返學都係咁,不過囡囡就可能辛苦啲

2. 課外活動
TST就真係少啲課外活動嘅,就算有嘅話都係啲學術性活動。相反ghs就會有埋體藝方面嘅發展,更加有唔少交流團、跨校交流活動,確實可以令囡囡大開眼界。如果揀德望嘅話較文靜其實都冇問題,反而可以睇吓囡囡升左中學之後除咗讀書方面會唔會可以喺德望入面發掘到其他興趣。

3. 學業成績
坦白講其實兩間嘅學業成績近幾年都差唔多
tst會比較催谷公開試成績,到高中會勸喻學生唔好玩咁多課外活動,近年入u率高達九成,呢一兩年更加有10+入到醫科。我識嘅tst同學仔有啲就覺得好大壓力,有啲讀文科嘅就覺得自己冇咁受重視。但整體來講選科組合都唔算少,而學校入面嘅文科生都有唔錯嘅出路。
德望嘅學術風氣就比較自由,相對上冇咁催谷,呢類傳統名校一個特點就係咩人都有,雖則話100%自行收生,但係唔少學生都係因為體藝方面所以先入到去,坦白講呢類學生好多時唔係點讀書。整體而言係德望讀書嘅成績都唔差嘅,近呢幾年都有出到狀元。

不過我認為講到高中選科,都唔使太早下定論嘅,主要睇吓嗰間學校多唔多選科嘅選擇就OK。始終三年嘅變化好大,好難話得埋。

4. 男女校問題
tst等嘅band1學校好多都係女多男少,但係呢一兩年男女比例開始平均番少少,以我觀察男女校嘅學生都可以相處融洽。
相反如果要選擇德望嘅話可能要考慮一個問題,就係女校是非多,尤其是德望,呢個問題都幾嚴重。所以考慮德望嘅時候可能就要諗吓。

希望以上嘅嘢幫到你間學校,亦都祝囡囡升中順利!

回覆樓主:

有無人知道林護?是不是和曾肇添性質差不多?這兩天要决定是否抽飛GH。

回覆 kwchiu 的帖子

林護相對曾肇添,相當重視音樂。

其餘就差不多

回覆樓主:

LW體藝方面也是和TST 差不多,课外運動少一些對發育期小朋友會否不足。

回覆 blackbe 的帖子

如果樓主女兒無體藝的話可能曾記適合D, TST 讀書氣氛好, 專注讀書的話係好選擇, 無體藝齋讀書都無乜問題, TST 出名玩SCRABBLE, 哈哈!
GHS 比我感覺係文武雙全, 係果種名女校氣質, 人人都起碼有一體/一藝, 學界成績出眾, 讀得呢D學校都預左要花時間兼顧體藝

地理方面好似TST佔優, 隔離有禾輋商場, 10分鐘到新城市, 食LUNCH多選擇
GHS最近係彩雲商場

另外, 男女校/齋校樓主有CONCERN嗎?

利申: 小朋友非今年升中, TST舊生

曾記排球都唔差,識嘅舊生都係有玩過排球
另外,曾記嘅讀書氣氛係好到啲學生會自組study group, 互相請教。fb成日見曾記舊生返去母校,感覺好團結。之前有位曾記蘇老師(希望我無記錯個姓)病危,都有唔少校友post, 佢地真係好鐘意自己嘅老師架。坦白講,我好鐘意呢間學校。

行申,小朋友係龍校,非TST學生。只是本人大學時有幾位TST舊生朋友,而有嘅感覺

shevachevy 發表於 20-4-14 11:36
回覆 blackbe 的帖子

如果樓主女兒無體藝的話可能曾記適合D, TST 讀書氣氛好, 專注讀書的話係好選擇, 無體 ...

同意,如果純粹專注讀書冇體藝,我都會選TST

little_yolky 發表於 20-4-11 12:05
而且,黃大仙入沙田好遠,依家咁既時勢,鐵路一停真係要踩單車返學都似,德望市區去市區,打的都平D。
...
好同意!地點中學重要(雖然GH 好釣腳)
其實GH / 大部分私校,資源真係冇得輸。除非囡真係唔鐘意女校,否則,一定GH.
如冇記錯,這幾年GH 好多個囡一班;
校風仍然嚴謹,學術(英文)水平高。
唔係好明點解有人特別提運動?唔會人人都又玩得運動又讀得。
就算HY妹,不相信人人又運動又讀得....
GH 有囡囡覺得壓力仍大。不過感覺是個人處事問題。

kwchiu 發表於 20-4-14 09:59
有無人知道林護?是不是和曾肇添性質差不多?這兩天要决定是否抽飛GH。

林護上年校長榮休,副校坐正, 不是空降,所以政策上應該唔太大改變, 感覺曾較為谷成績, 而林護重音樂及近港鐵站較方便些, 兩間成績差不多, 都是基督教好學校。

newmommy 發表於 20-4-14 18:30
好同意!地點中學重要(雖然GH 好釣腳)
其實GH / 大部分私校,資源真係冇得輸。除非囡真係唔鐘意女校,否 ...

GH 主科係20-22 人一班。
表面上A-F班,其實A1 A2 B1 B2 ……有獨立課室。
至於講到學界運動,主力喺E、F班。課餘運動係自願參与,冇潛質嘅想跟操都未必有机会。
S1 一人一樂器,都可以好hea 搞掂。

GHS容下選擇'摺埋'讀書學生,冇任何強迫搞乜玩乜學乜,校風嚴謹,功踝徧多就真嘅。

回覆樓主:

GH中六精英盡在E,F班. DSE狀元都係E兩班出嚟
‹ 上一主題|下一主題