用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 德望 VS 曾肇添
樓主: blackbe
go

德望 VS 曾肇添   [複製鏈接]

奥脫福 發表於 20-4-11 02:15
今期(鏗鏘集)「考期」,可以一探曾記的老師和同學。

段片開頭睇咗好耐只見女學生多仲以為係女校,及後有一名男同學出現才知道是男女校。

YmOra 發表於 20-4-11 13:41
段片開頭睇咗好耐只見女學生多仲以為係女校,及後有一名男同學出現才知道是男女校。
...

好多英中,自從平機會贏左後,都有此情況。

YmOra 發表於 20-4-11 13:41
...

雖然我知道距係男女校,但睇片個陣都同你一樣感覺

02413124 發表於 20-4-11 13:34
讀書型,多人入醫科,聽簡介講就好多學會,但朋友仔話都冇咩人玩,個個讀書,高中時好多時補課課到7:30。 ...

好耐之前既舊文,都有位家長都係咁樣講,大概意思係d課外活動形同虛設,聽你咁講即係話時至今日都無乜改變

02413124 發表於 20-4-11 12:11
朋友小朋友黃大仙入沙田,多數搭巴士,不過佢話屯馬線開左,鐵路快左,黃大仙中人入到大圍 20分鐘
...

唔明點解咁多年都無巴士經大老山入曾記。

blackbe 發表於 20-4-11 13:55
好耐之前既舊文,都有位家長都係咁樣講,大概意思係d課外活動形同虛設,聽你咁講即係話時至今日都無乜改變 ...

係架,我都好奇簡介會講咁多野玩,點解d話冇課外活動,所以問朋友先知。佢仔剛上年畢業。

YmOra 發表於 20-4-11 13:57
唔明點解咁多年都無巴士經大老山入曾記。

屯馬線後機會更微

02413124 發表於 20-4-11 13:45
好多英中,自從平機會贏左後,都有此情況。

係啫!但"增記"男女生比例都有1:1左右比例。我估片中嘅中文科男老師較受女同學觀迎,老師較熟嘅都係女學生。

參考資料:
https://www.skhtst.edu.hk/downlo ... -2018-19.pdf#page=5

YmOra 發表於 20-4-11 14:04
係啫!但"增記"男女生比例都有1:1左右比例。我估片中嘅中文科男老師較受女同學觀迎,老師較熟嘅都係女 ...

女仔都係較多,但曾記情況應該較好,因我聽過有女仔覺得曾紀強理,所以較多男仔簡,不過因為7成學校都係抽入。真係唔知抽個到會唔會分開男女抽如果會考慮性別抽就得3成自行入面少少既分別?

blackbe 發表於 20-4-11 13:53
雖然我知道距係男女校,但睇片個陣都同你一樣感覺

唔知點解中文科老師多數和女學生較好朋友

02413124 發表於 20-4-11 14:00
屯馬線後機會更微

講得啱

YmOra 發表於 20-4-11 13:34
性格讀書型去邊間都可以,如果想囡囡接觸多DD好動型嘅同學仔希望感染到女兒性格嘅話"德望"是好選擇。但 ...

外向型的確起校園生活至將來踏足社會都較著數,我也糾結,究竟係順應距本性,定改變下距,因為每種性格都無絕對既好與唔好,我感覺距有時都會羨慕d活潑既同學,以前我同距講,各種性格將來都有其適合做噶野,文靜唔係唔好,唔需要夾硬要自己改變,最緊要對自己有信心。距聽到我咁樣講都好感動

02413124 發表於 20-4-11 14:12
女仔都係較多,但曾記情況應該較好,因我聽過有女仔覺得曾紀強理,所以較多男仔簡,不過因為7成學校都係抽 ...

大抽獎點會分開男女抽?!

YmOra 發表於 20-4-11 14:42
唔知點解中文科老師多數和女學生較好朋友

女仔中意文科多d?我女睇左條片,話個啊sir整果對鉛筆都算幾有心思

回覆樓主:

vote for 德望

師資, 校舍, 學校環境, 同學質素, 英語氣氛一定係德望。

靠學校男仔另女兒活潑少少?? 呢個想法好似有少少攪笑喎

iml 發表於 20-4-11 14:55
vote for 德望

師資, 校舍, 學校環境, 同學質素, 英語氣氛一定係德望。

你搞錯了,我係覺得德望外向型多d,唔係曾記

blackbe 發表於 20-4-11 14:47
外向型的確起校園生活至將來踏足社會都較著數,我也糾結,究竟係順應距本性,定改變下距,因為每種性格都 ...

無錯,無話咩性格最好,你已經好清晰囡囡的現在及未來,只是考慮緊响中學六年校園生活想得到D咩啫!這點正正就是我建議你與女兒詳談一個或兩個早上,到空氣清新嘅地方,吸著晨早的新鮮空氣諗嘢都會清楚DD,傾出個方向來,女兒的取向最重要,可能佢想群一些動感強嘅人,又或者對自己的個格十分喜歡唔想改變只想响學術上有更多同學仔能夠交流交流就十分滿足亦未定,總之,這方面傾得越深入越能夠選擇到"合適"的中學。個人認為,要從兩校中選擇"適合"女兒成長嘅應該唔難,"傾"就是你們的解決方法。如你話齋,每種個性都有其好處,女兒聽見亦明白也覺媽媽關心才會感動,揀邊間都好,你和女兒的關係已經贏咗先!

iml 發表於 20-4-11 14:55
vote for 德望

性格如何,與性別無關,係學校整體既氛圍對個小朋友既影響

blackbe 發表於 20-4-11 14:49
女仔中意文科多d?我女睇左條片,話個啊sir整果對鉛筆都算幾有心思
...

認同呀!文人女子多,故多喜歡中文科老師呱!

我打算"偷橋",整番對以女兒名字開頭嘅鼓勵說話送俾囡囡。

YmOra 發表於 20-4-11 14:49
大抽獎點會分開男女抽?!

呢個唔知,因為當年平機會係投訴男女band 1 比率,即原先係分開男一條隊分3份女分一條隊分3份,但現在係一條隊男加女分3份。但抽就真係唔知啦。不過我估機會微,因我記得小一男女比率都年件唔同。
‹ 上一主題|下一主題