用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 選擇一間唔太理想既直資,還是繼續玩大抽獎? ...
go

選擇一間唔太理想既直資,還是繼續玩大抽獎? [複製鏈接]

依家真係兩難⋯仲未決定抽唔抽飛?因擔心大抽獎唔知派到邊間,到時間津校仲仲唔理想過間直資但學校話一半一半入到我心儀個間,學校通常都會比d較保守意見,想隱定top3率,其餘個d學校都唔係好理想⋯⋯人生交叉點,怕做錯決定#mouth:

2    0    0    0

Duffy15 發表於 20-4-10 09:36
依家真係兩難⋯仲未決定抽唔抽飛?因擔心大抽獎唔知派到邊間,到時間津校仲仲唔理想過間直資但學校 ...

看看是抽那一區吧。你係九龍城區?band 2 乙一鄧鏡波, 十拿九穩了。

chanti 發表於 20-4-10 09:40
看看是抽那一區吧。你係九龍城區?band 2 乙一鄧鏡波, 十拿九穩了。

點解咁肯定學校曾有b1生派咗去b2,我最擔心⋯個number唔靚、唔好彩派左去b3就慘啦

Duffy15 發表於 20-4-10 10:19
點解咁肯定學校曾有b1生派咗去b2,我最擔心⋯個number唔靚、唔好彩派左去b3就慘啦
...

有B1生派去B2中學,會唔會小學"評估"錯咗?!

YmOra 發表於 20-4-10 10:24

唔肯定,但都聽好多人講,個隨機number靚唔靚都有一定影響

Duffy15 發表於 20-4-10 10:19
...

九龍城區b1生派咗去b2,估計係太早放band 2 校, 一係估錯band.
鄧鏡波92 個位咁多,又只for男仔,又不是大熱, 真係咁多年都未聼過band 2 放乙一入不到, 反而聼過band 3 放乙一都入到。你放佢乙一已經好穩陣。

如果介乎band 1 和band 2之間,會否有機會唔好采去左band 2-3中學?

Duffy15 發表於 20-4-10 10:27
唔肯定,但都聽好多人講,個隨機number靚唔靚都有一定影響

隨機number靚唔靚都有一定影響, 但更加影響既係你識唔識排位。
Eg 有92 個位。
你號碼好差, 排90, 但乙一揀鄧;同學仔號碼靚d , 排60, 但乙一何官大熱入不到, 乙二才揀鄧。咁結果都係你入鄧先, 有位淨先到同學仔。

視乎返你個區band 1位夠唔夠
如果唔夠 真係博架喳

間直資band幾先? 鄧鏡波好似係中中

YmOra 發表於 20-4-10 10:24

band 1生如果填得太進取,再加上冧巴唔靚,跌去band 2不是有可能嗎?

hugub 發表於 20-4-10 10:48
間直資band幾先? 鄧鏡波好似係中中

只可講唔係一線直資,否則唔駛諗一定讀直資,物有所值!

Duffy15 發表於 20-4-10 09:36
依家真係兩難⋯仲未決定抽唔抽飛?因擔心大抽獎唔知派到邊間,到時間津校仲仲唔理想過間直資但學校 ...

邊間直資?點唔理想法?

我都有里個煩惱!我小朋友b2a, 已交聖道迦南留位費.
如參加統一派位,會入b2 組別,小學老師話以學校往績,如大抽獎會有80-90%派到比聖道迦南好既中學。
你哋可唔可以比d 意見我? 觀塘區
聖道迦南老師好唔好?我女好想遇到好老師,識鼓勵佢學習。

jy0022 發表於 20-4-10 10:56
band 1生如果填得太進取,再加上冧巴唔靚,跌去band 2不是有可能嗎?

縱然太進取或冧巴太唔靚都只係派至區內"第一所"最熱門之B2a中學,早填與遲填之"終點站"都係該B2a中學。那麼,(進取或保守)和(冧巴靚或差)都不會影響最差最差情況被派入該B2a熱校之派彩。希望我無理解錯,因為我不知道其他區域是否可用同樣"邏輯"去諗。

ET0911 發表於 20-4-10 11:08
如參加統一派位,會入b2 組別,小學老師話以學校往績, ...

英文中學,孩子英文能力要考慮!

YmOra 發表於 20-4-10 11:14
縱然太進取或冧巴太唔靚都只係派至區內"第一所"最熱門之B2a中學,早填與遲填之"終點站"都係該B2a中 ...

好似不是這樣!

應該是派完所有B1生,就按隨機號碼派B2生(這個情況係唔再分B1生嘅成績高低㗎啦)!所以如果B2c生的隨機號碼較好,就會派他先!咁B2a生如果隨機號碼唔理想,可能根本排唔到去啲B2 A嘅中學!

Duffy15 發表於 20-4-10 11:01
只可講唔係一線直資,否則唔駛諗一定讀直資,物有所值!

如果係林大輝既話, 米又係band 3咁點解要為band 3 直資放棄一個好大機會入到band 2 津校既機會呢?除非, 你一定要英中。

ET0911 發表於 20-4-10 11:08
如參加統一派位,會入b2 組別,小學老師話以學校往績, ...

要睇吓小學老師估嗰80至90%去到較好嘅中學,其中有冇水份。如果真係有80-90%咁高,就搏得過啦!始終津貼學校唔使交學費。

明年已經加12%,嚟緊經濟仲差可能加幅會越大!但係一般家庭收入可能會因為疫情,又會降低。所以真係從經濟角度都考慮一下!

vin105 發表於 20-4-10 11:28
好似不是這樣!

應該是派完所有B1生,就按隨機號碼派B2生(這個情況係唔再分B1生嘅成績高低㗎啦)!所以如 ...

佢意思應該係, band 1生就算係冧巴唔靚,甚至係冧巴至差個個、都只會派去band 2a 中學(除非你無揀2a 中學做保險線)
‹ 上一主題|下一主題