用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行備取生即係点?
go

自行備取生即係点? [複製鏈接]

失落自行位,想問下當中有樣叫備取生即係點?由於唔知自己係咪備取生,咁我甲一乙一係咪要揀返自行果間?定還是備取生即使甲乙都冇揀自行果二問,如果學校已列我為備取生在大抽獎時已自動派返自行既中學!唔好意思,真係想了解下🙏🏻🙏🏻
   0    0    0    0

pjbb 發表於 20-4-10 04:16
失落自行位,想問下當中有樣叫備取生即係點?由於唔知自己係咪備取生,咁我甲一乙一係咪要揀返自行果間?定 ...

因為你唔會知道自己自行係唔係備取生。所以只可以當自己落選咁樣去安排大抽獎嘅選擇!

如果備取生真係可以候補,經過自行嘅模式去入讀自行所選擇左嘅中學。呢一個過程你亦都係唔會知道最終嘅運作!所以,而家只可以做嘅,就係當冇嘢發生,大抽獎想讀邊間報邊間。

備取生即是當有正取生要唔到個自行位(例如:佢揀咗直資,又或者佢兩間自行都有offer, 佢一定要入自一,所以自二就放咗出嚟), 喺呢啲情況下, 多咗出嚟嘅自行位會由備取生取替,但除咗教育局,無人會知你係咪備取生而又後備補上

唯一途徑知道就喺當你大抽獎甲部和乙部都無再揀呢間學校,而7月派位反而去咗呢間,就知道你是備取生而又補上了

以我所知,有啲學校嘅備取生人數是和正取生一樣,當中亦有次序先後,所以就算你係備取生都未必輪到你,所以唔好諗咁多了,就當自己落選咁去安排大抽獎好啲

ak1020 發表於 20-4-10 08:42
備取生即是當有正取生要唔到個自行位(例如:佢揀咗直資,又或者佢兩間自行都有offer, 佢一定要入自一,所以 ...
謝謝你,解答左我既問題!因為我諗如果我甲乙都冇再揀自一同二呢二間而會唔會有機會入返呢二間其中一間!係咪連中學本身都唔知邊個係備取生?

pjbb 發表於 20-4-10 08:59
謝謝你,解答左我既問題!因為我諗如果我甲乙都冇再揀自一同二呢二間而會唔會有機會入返呢二間其中一間!係 ...

中學一定知,因為備取生都係佢哋自己揀,我去過一間中學講座,校長話自行階段佢哋會揀50人做正取生另外再加50人做備取生

ak1020 發表於 20-4-10 09:05
中學一定知,因為備取生都係佢哋自己揀,我去過一間中學講座,校長話自行階段佢哋會揀50人做正取生另外再 ...

明白哂, 非常感謝你

ak1020 發表於 20-4-10 09:05
中學一定知,因為備取生都係佢哋自己揀,我去過一間中學講座,校長話自行階段佢哋會揀50人做正取生另外再 ...

在自行派位中學被選了為備取生的話,咁備取生最後派位是否一定可入讀(分別是到七月派位結果才知道)?姑勿論在統一派位是否有填返自行派位的那兩間。

mupooh 發表於 20-4-10 12:55
在自行派位中學被選了為備取生的話,咁備取生最後派位是否一定可入讀(分別是到七月派位結果才知道)?姑 ...

當然不是一定可入讀,要正取生有人退咗個位出嚟先會由備取生補上,所以先話如收不到正取生取錄通知,就當落選好了
‹ 上一主題|下一主題