用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 甲部跨區
go

甲部跨區 [複製鏈接]

在紅磡上學,本打算報九龍城區,但小朋友成績差,英文D數學C,中文同常識較好,老師無講Band幾,b2中學怕入唔到,揀b3心儀的但交通唔方便,現在想甲部填跨區觀塘,機會有多大呢?如果在紅磡派b3,咁我不如在觀塘讀b3中學。上學又無咪辛苦。
   2    0    0    0

學校近屋企,我諗點都容易管教。
不如了解下觀塘邊間校風好﹑小朋友較乖少少好

chanling1017 發表於 20-4-10 01:25
在紅磡上學,本打算報九龍城區,但小朋友成績差,英文D數學C,中文同常識較好,老師無講Band幾,b2中學怕入 ...

官塘的Band 3中學,也不覺有那間好wo。

觀塘非保留學額,是不是講跨區學位,如果中覽表寫學位是2,是不是只有兩個位?

chanling1017 發表於 20-4-10 01:25
在紅磡上學,本打算報九龍城區,但小朋友成績差,英文D數學C,中文同常識較好,老師無講Band幾,b2中學怕入 ...

學校無講Band幾,但老師有無建議孩子揀咩中學,都應該估到少少孩子屬咩Banding。

甲部不是跨區概念,甲部是全港所有中學皆可填選,包括九龍城區,甲部機會大家均等,無話邊個機會大DD。

chanling1017 發表於 20-4-10 09:57
觀塘非保留學額,是不是講跨區學位,如果中覽表寫學位是2,是不是只有兩個位?
...

你講緊嘅應該係乙部"他區位",例如指觀塘區有中學提供他區位2個給九龍城區學生填選,一般而言多數只有兩個左右,真實幾多就要逐間查看了。

參考資料:九龍城區他區位學額數(第10頁開始紀錄他區位情況)
https://www.edb.gov.hk/attachmen ... L3_2020.pdf#page=10

乙部可以考慮下黃大仙區個幾間band 3 借位學校、比青松及朱石麟好吧、例如彩天。

甲部可唔可以填九龍1間,觀塘1間,黃大仙1間?thanks

chanling1017 發表於 20-4-10 10:25
甲部可唔可以填九龍1間,觀塘1間,黃大仙1間?thanks

甲部當然可以填任何區域。
‹ 上一主題|下一主題