用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 心好亂,請教九龍城Band2女仔大抽獎排位。 ...
go

心好亂,請教九龍城Band2女仔大抽獎排位。 [複製鏈接]

直資和自行都失敗了,不想去到扣門,好擔心,請問九龍城band2A 女仔大抽獎這樣排安全嗎?
甲一培道,甲二文理,甲三胡兆熾

乙一培道
乙二文理
乙三胡兆熾
乙四基道
乙五可立
乙六五旬節
乙七彭學高

還是乙一連培道都唔博?

求指点!謝謝!
   13    0    0    0

艾艾 發表於 20-4-9 23:08
直資和自行都失敗了,不想去到扣門,好擔心,請問九龍城band2A 女仔大抽獎這樣排安全嗎?
甲一培道,甲二文 ...

可以呀,為什麼唔搏?

安全到不得了的排位!

好安全,Band 2 的話worst Case乙七已入, 我覺得可以放多3 間他區band 2 才在乙十放Band 3 的彭學高, 例如永光,聖文德, 培敦。如喜歡女校,也可考慮德雅放頭三搏一搏。文理,識幾個人讀都話麻麻。

chanti 發表於 20-4-10 10:01
好安全,Band 2 的話worst Case乙七已入, 我覺得可以放多3 間他區band 2 才在乙十放Band 3 的彭學高, 例如 ...

請教,"聖三一"今年屬Band幾中學呀?thx.thx

YmOra 發表於 20-4-10 10:35
請教,"聖三一"今年屬Band幾中學呀?thx.thx

沒有公開dse 成績,只開一班英文班,估計同九龍塘中學banding咁上下.

chanti 發表於 20-4-10 10:41
沒有公開dse 成績,只開一班英文班,估計同九龍塘中學banding咁上下.

咁B3學生乙1有機嗎?thx.thx

chanti 發表於 20-4-10 10:01
好安全,Band 2 的話worst Case乙七已入, 我覺得可以放多3 間他區band 2 才在乙十放Band 3 的彭學高, 例如 ...

德雅唔係九龍城區,放頭三會否好冒險?

YmOra 發表於 20-4-10 11:03
咁B3學生乙1機嗎?thx.thx

當然有機啦。我見有band 3 已決定揀創知及鄧做乙一搏一搏、而band 2 保險線都係放彭多。

YmOra    發表於 20-4-10 11:40

jy0022 發表於 20-4-10 11:04
德雅唔係九龍城區,放頭三會否好冒險?

區內Band 1 位夠、band 1 放九真及培道做保險線多。band 2 又放九真、培道或何官做乙一多。咁究竟邊個及多唔多人放德雅做乙一呢?呢d 咁少位真係無得計,得個搏字,但樓主係band 2, touchwood 號碼差極相信都派到保險線彭學高, 咁比我會放德雅乙二搏一搏.

chanti 發表於 20-4-10 11:42
區內Band 1 位夠、band 1 放九真及培道做保險線多。band 2 又放九真、培道或何官做乙一多。咁究竟邊個及多 ...

乙部揀聖羅撒會唔會位仲多過德雅?

kyu0203 發表於 20-4-10 12:02
乙部揀聖羅撒會唔會位仲多過德雅?

Band 2 乙部中聖羅撒, 幾年前仲有呢支歌仔唱, 但今年多左人就唔知了。不如話放德愛, 我唸呢間就真係少人放了。

回覆 chanti 的帖子

KL3的他區校信義,莫慶堯,永光,培敦,劉皇發,這些全是band2 嗎?那間校風較好?我不太熟悉他區校。另外,可立是band1 or band2? 有些網站說1C, 一d 說2A.
是不是盡填band2 才到band3?

Thanks.

chanti 發表於 20-4-10 12:20
Band 2 乙部中聖羅撒, 幾年前仲有呢支歌仔唱, 但今年多左人就唔知了。不如話放德愛, 我唸呢間就真係少人放 ...

如果班band 1生揀培道係乙二做保險線,咁band 2生揀培道乙一會否都未必穩陣?

kyu0203 發表於 20-4-10 17:06
如果班band 1生揀培道係乙二做保險線,咁band 2生揀培道乙一會否都未必穩陣?
...

培道是b1c ?

艾艾 發表於 20-4-10 14:30
回覆 chanti 的帖子

KL3的他區校信義,莫慶堯,永光,培敦,劉皇發,這些全是band2 嗎?那間校風較好?我 ...

信義,永光,培敦,劉皇發,這些是band2 .

莫慶堯不清楚是2c還是3A。

那間校風較好?永光及培敦是黃大仙區band 2 大熱, 相信校風都不會差。有家長分享過培敦校長好有熱誠、而永光有個幾好玩的家舍。
你可看看各band 2 校特色、課程(如幾多班英文班)及返學交通再去排位。
記得hkpapa 話可立成績是band2、但黃大仙區band 2 生無咩機會入到、因為不夠band 1 位而佢又係英中。

chanti 發表於 20-4-10 11:36
當然有機啦。我見有band 3 已決定揀創知及鄧做乙一搏一搏、而band 2 保險線都係放彭多。
...

創知好唔好?我見好少人討論。

回覆 艾艾 的帖子

會不會考慮德愛?

回覆 christy2011 的帖子

其實我地喜歡男女校多d,不過培道最近屋企而且有三班英文班好吸引,女兒喜歡英文教學。
未研究德愛,等我search 下資料先。

Mstsuitsui 發表於 20-4-10 18:18
創知好唔好?我見好少人討論。

我只知佢係上位中的學校及校風純樸。少人討論我唸係因為普通家長都比較喜歡附近那幾間band 2 即五旬節、何官及胡兆熾。
‹ 上一主題|下一主題