用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教: SPC vs 華英中學(何文田)
go

請教: SPC vs 華英中學(何文田)   [複製鏈接]

家住黃埔,學費並非最大問題。
喜歡華英的實在、欣賞直資的資源及名氣⋯大家可知實情?
應該如何比較及選擇原因。
多謝大家(emoji)(emoji)

10    0    0    0

其實兩間dse成績差不多。不過華英要搬校,對學生可能有有影響。
SPC近年成績向好,英語能力較強,通識用英語授課,會加強英語運用能力。
如果不嫌路途較遠,應選 SPC。

多謝回覆。是的,搬校通常成績跌幾年。有地鐵去SPC大约45~55分鐘。聽說男校通常粗魯D,又會講吓粗口⋯⋯保羅仔唔知係咪?華英同學係咪純D?

我見過啲華英仔真係好文靜,好純。
我見過啲保羅仔都好乖巧,好有禮貌,佢哋出咗名 gentleman.。
其中有粗魯的或講粗口的也不為奇,畢竟青少年血氣方剛,會以激烈的方式發洩情緒,只要唔過份,我覺得可以接受。

fly08 發表於 20-4-9 14:21
應該如何比較及選擇 ...

華英重建實在係一個要考慮的問題,個人認為有兩個原因會令重建時間變長,1係華英實在十分接近丘中,日間工程不會太過進取施工。2係華英中學有部份位置係申咗出去那小山坡之外,估計工程有一定重建難度。

醒目開學勳章

fly08 發表於 20-4-9 16:28
多謝回覆。是的,搬校通常成績跌幾年。有地鐵去SPC大约45~55分鐘。聽說男校通常粗魯D,又會講吓粗口⋯⋯保 ...
中西區啲仔唔覺特別粗口,spc班仔仲算幾斯文添

IloveJJ 發表於 20-4-9 16:32
點解介意男仔粗魯?

其實唔係介意,只係諗起同事咁講起呢

bobbob 發表於 20-4-9 17:19

多謝回覆,那麼請問你們會怎樣選?

我知有人放了迦密選SPC. 僅供參考。

bobbob 發表於 20-4-9 17:19

唔覺特別,形容得好專業下~~~

醒目開學勳章

mcl203 發表於 20-4-9 17:47
唔覺特別,形容得好專業下~~~
咁我估總會有啲,但行開行埋又唔多覺,反而另一區名女校有講

醒目開學勳章

fly08 發表於 20-4-9 17:32
多謝回覆,那麼請問你們會怎樣選?
唔熟華英,但既然成績差不多,啲學生睇落又企理,我會揀唔過海,因為我唔信咩brotherhood、舊生network 之類。。

Arabellahk    發表於 20-4-10 14:56

咁你要見識下英華仔啲活力,佢哋同 SPC 完全係兩個唔同風格

我覺得冇必要用「粗口」衡量一間學校好壞,自己唔講咪得。叻到好似聖保羅男女、男女拔,一樣都有人講粗口,成績普通嘅學校一樣有人清出淤泥而不染。把口生係人地到你控制唔到,自己知道唔應該亂講就得。

不過咁,入讀左,有機會因為唔同原因要提早返學校半個鐘、遲放一個鐘,仔仔有冇呢個能力去 6:30 出門口返 SPC?

cvparent 發表於 20-4-9 17:41
我知有人放了迦密選SPC. 僅供參考。

真的值得參考!請問是那個post看到?

想請問ㄧ下聖保羅書院的學習氣氛如何? 另外,學生的中文DSE 成績如何?因在學校網站找不到。

如果話仔校無粗口,等於拍拖個男仔話畀女朋友知,佢無睇過曳曳片一樣!......... 講都無人信!

入傳統男校係欣賞佢哋 brotherhood 及代代相傳嘅精神!

至於 SPC 值唔值?樓主比較下全港幾大男校就會有答案!

問問自己,當初為何考SPC?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 fly08 的帖子

間間中學都有人講粗口,我相信二間也有囉,但講粗口又吾 好曳,申利我仔讀華英,中二定中三時亦有講鞋音粗口,反而小學吾識,連仆街也不懂,好純下,上到中學自然識, 唔係講器官好入肉嗰啲,人講佢米up下,我鬧過佢又冇咩講了,而家青少年好難教。
‹ 上一主題|下一主題