用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英華書院(南昌男校) - 近年成績
樓主: miss11
go

英華書院(南昌男校) - 近年成績   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 20-4-15 11:57
有人走架嘛!年年都有,我仔班已經走了3個

但,圖中又標明係2019DSE數據,但"校務報告"又話有160人考2019DSE,這點看不明?!

IloveJJ 發表於 20-4-15 12:03
Intake係指2019dse當年入學時既人數和banding, 咁到2019考時已經無當年既人數了
...

不過,189人會否係指透過"聯招"入讀大學之排位描述,這裏之Band1是否講緊升大學選校排位之BandA位置。

YmOra 發表於 20-4-15 11:58
另外,想請問知不知道:
1.57和1.19這兩個數字點睇?應該點描述?
其實我都演繹唔到 1.57 點計出來......

我初時以為係 band 1 : non-band 1 = 113 : 76; 但計落又唔係.

又以為係 total student : band 1 = 189 : 113; 又唔啱.

我D 數渣, 都係要搵大佬出來計下先至得.

hkpapa852, over over !

IYY 發表於 20-4-15 12:13
其實我都演繹唔到 1.57 點計出來......

我初時以為係 band 1 : non-band 1 = 113 : 76; 但計落又唔係.

我都係有如你般計算,一樣未計到為何有1.57數字,我估關鍵在於(2013年)括號內之文字。1.19哩個數字亦不明。如果攪唔清楚這兩數字何解,好難認為因數字上升咗就等於Banding進步咗?!

IloveJJ 發表於 20-4-15 12:18
唔明你講乜?
嗰個圖係講2019年dse考生當年入學時既banding。

我估我開始明白,如果189是中六9月之學生人數,而160是最終考2019DSE之考生人數嘅話,咁那裏所描述嘅Band1或2或3就是與中一時的Banding有著同樣之描述。只是不知道學校是用咩"準則"作Banding的評估。

YmOra 發表於 20-4-15 12:30
我估我開始明白,如果189是中六9月之學生人數,而160是最終考2019DSE之考生人數嘅話,咁那 ...

冇記錯banding 數據係edb俾學校,所以甚至有學校甚計到以前5個band黎計既band 1 (top 20%)

IloveJJ 發表於 20-4-15 12:31
其實最緊要到時成績有冇上升吧?

對。從數字可以反映出上升數字很好

IloveJJ 發表於 20-4-13 15:59

聽咗好多年,係唔同既人回應,咁其實會唔會正正的確係一個 ...
唔覺得係,主要覺得係你哋學校班家長係咁風格。有乜影響到自己學校嘅就立即disclaim 責任,所以啲人咪咁有大反應同咁有興趣囉。其實你學校好咗又唔代表我哋學校差咗,本來真係未必人人好care 同concern㗎咋!
正常家長唔會因為差幾個百分點就話間學校唔好呀!好似我之前講人哋學校可能好多top student中二、三出咗國,又或者唔考DSE,走去考IB / IAL, 咁唔通人哋又要拎出嚟講咩?

02413124 發表於 20-4-15 12:32
冇記錯banding 數據係edb俾學校,所以甚至有學校甚計到以前5個band黎計既band 1 (top 20%)
...

會嗎?!中六唔會有來自教育局之Banding評估報告吧?!

YmOra 發表於 20-4-15 12:43
會嗎?!中六唔會有來自教育局之Banding評估報告吧?!

我講中一intake banding , 學校keep數據,當然要比較未搵番6年前既intake edb data
當然呢個係唔會有插班生離校生等data
正如增值都唔會計repeater,我相信佢個Banding 1.xx 純搵番6年前data

02413124 發表於 20-4-15 12:45

我講中一intake banding , 學校keep數據,當然要比較未搵 ...

oic我响度試下睇番六年前的校務報告看看有無線索解題。

英華2020 DSE通識科係用中文定英文教?之前好似係中文的,但今年的F6英文應該很強,會否轉了用英文?好奇一問。

IloveJJ 發表於 20-4-30 19:19
沒有轉,仍然是中文
謝謝答覆。

scooper 發表於 20-4-30 19:27
謝謝答覆。
最近再睇中學發現有幾間英中,同幾年前分別是將英文通識或可選中/英通識,改為用中文教,可能用中文通識科較容易取分。還好普通話仍然多數獨立成科。

回覆 wongtw 的帖子

根據數字,近年考英文通識的人數比例越來越多,很少聽由英文轉中文讀通識的。請問能否提供例子,那一間學校改為中文考?
‹ 上一主題|下一主題