用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英華書院(南昌男校) - 近年成績
樓主: miss11
go

英華書院(南昌男校) - 近年成績   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 20-4-13 10:11
老師話秩序係呀!
成績就兩極都有(唔知中間)

秩序唔奇

學校好自由,小息放學周圍跑,唔知其他小學是否咁。即使放假期間交功課都好自由,如果家長唔介意標註迉交的話。總之老師盡量唔管學生。

學校的自由風好勁

73662710 發表於 20-4-12 23:52
英華當年一條龍收派位生,當然甚麼banding的學生也有。你連這點都不清楚,就唔應該亂吹!

今年是首屈自資 ...
咁你哋不如報埋條數出嚟啦,DSE result 中有幾多係津小升上?有幾多係全直資生?雖然我冇興趣尋根問底,或者有未來家長想知呢!
咁人哋第二間學校會唔會需要走出嚟話自己原本又有幾多top students 出咗國.......

要講間學校好唔好,都唔會單睇DSE成績啦!只係focus香港嘅,都係一部份家長啫。

kiwi2007 發表於 20-4-12 21:39
十分認同樓上提及的 1% 例子。傳統名校這4個字,是經歷過漫長歲月洗禮而被社會大衆認同和給與的,是一個正 ...

傳統名校始終要成績支持,其它是配菜.
同樣新興直資成績一上就吸引到band1A學生.
(睇下隔離vs港華post就知)
張無忌無門無派,關鍵都是靠武功高.
以前中學中五淘汰一批學生,吸收外來精英,而家學生要培養六年,更顯中學功力.
就咁睇六年前英華既收生未符合官津英中要求—中一每班有八成五學生屬於全港成績前列四成,咁睇英華都應是正增值.
我都估計英華親生仔今年DSE成績會上,既然學生都是自己逐個挑選返來,萬一今年唔得都冇得好講.

Sing13 發表於 20-4-13 13:30
一條龍學校中學部(津校)開英文班要求:
龍小學生只要75%屬全港Top 40%就得
街外學生要按85%計
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

IloveJJ 發表於 20-4-13 11:14
响EK蒲咁耐,其實好多時都有人會話xx學校好多人出國,dse數字未反映事實全部,又唔可以話無。

當然,書院 ...
因為真係聽咗好多年嗱!你哋年年都話唔係全直資生。其實好多一條龍或聯繫,不論直資還是津校,中一收生都要硬食自己band2 生嗱。人人都有,又睇唔到你有幾蝕底。其實外人都未必好care㗎!咁如果另一啲學校有人target 外國名牌大學,又真係未必會想係香港考埋個DSE喎!為咗中文同通識,要放棄一些electives, 我個人覺得計唔到數。如果間學校有多啲呢啲學生,同佢哋做同學做三幾年都幾好呀!我覺得氛圍都幾好呀!唔一定要一日到黑睇住個DSE成績,5以上幾多、三大入學率⋯⋯做人。

路過,又要講兩句:
~課堂秩序在 boys' schools 比較熱鬧是十分正常不過的,英小學生的特質是: sociable, presentable with critical thinking (那些年 snoopy 校長年代,要過三次 interviews 兼要見埋 parents, 精挑細選,大家不會忘記吧?) 討論氣氛濃烈和秩序失控兼攪事是不同的 scenario!
~究竟自己的子女是屬於1% top,50% medium 或是1% bottom? 唔好諗住全部靠學校,自身的性格、耐力、意志力、領悟力、同輩影響、伯樂培育、爆發力...等等更重要
~六合彩頭獎好難中,但仍然有人中獎。最記得當年高中修讀過 probability 後,全班同學都話唔會買 mark six.  可是直至現在,當年數學至叻,A Level 纯數及應數攞A,又於 KongU 主修 Maths 的死黨,至今仍是 mark six的忠粉呢!
~如果張無忌同龍劍飛互相切磋,誰人可勝?假如龍劍飛留在小學,即使只用如來神掌第七式已經所向無敵。但如果跳船去左 SPXC, 可能要用萬佛朝宗才可保住盟主地位呢!
~親生仔是否 DSE 靚成績的保證,今年由於變數太多,結果也不可作準及得出最客觀定論。相信起碼要有連續三年的 detailed breakdown , 才可有比較科學化的數據分析,大家拭目以待,唔洗咁早jump to conclusions

ajfamily 發表於 20-4-13 15:14
因為真係聽咗好多年嗱!你哋年年都話唔係全直資生。其實好多一條龍或聯繫,不論直資還是津校,中一收生都要 ...

"...唔一定要一日到黑睇住個DSE成績,5以上幾多、三大入學率⋯⋯做人。"

尤其同意這句

中學不講品德,不學品德,我想之後都不用學了。

有無中學品德統計?

回覆 2jkidsfather 的帖子

又搭句,品德應該從易培育,不過學好三年,學壞三日,但係學校學唔學到好,或學唔學壞,一半睇佢自己,青春期朋輩影響當然都唔可以睇少

IloveJJ 發表於 20-4-12 11:22
這裏有列出比全港高2/3倍的科目。
另外兩張圖是這年dse考生的banding和去年in take學生的banding。

#Banding of intake for batch of students taking 2019 HKDSE
=1.57
Band1=113
Band2= 60
Band3= 16
Total=189=113+60+16

從校務報告得知2019DSE考生人數160人且不等於189人,
個人認為189人會否係指透過"聯招"入讀大學之排位描述,
並非講緊嘅學生之Banding描述。

#Academic Background of S1 intake in 2019(all DSS)
=1.19(Band1)

另外,想問問1.57和1.19這兩數字點睇?應該點描述?
thx.thx

參考資料:校務報告2018-2019
https://www.yingwa.edu.hk/uploadfile/2019101910311270474file_file_ub0/School_Report_2018-2019.pdf#page=14

YmOra 發表於 20-4-15 10:43
#Banding of intake for batch of students taking 2019 HKDSE
=1.57
Band1=113
應該 total 係 113 + 60 + 16 = 189 人

IYY 發表於 20-4-15 11:48
應該 total 係 113 + 60 + 16 = 189 人

謝謝更正,資料已修正了。

但,為何189人,而非160人呢?!

IYY 發表於 20-4-15 11:48

另外,想請問知不知道:
1.57和1.19這兩個數字點睇?應該點描述?

thx.thx

‹ 上一主題|下一主題