用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英華書院(南昌男校) - 近年成績
樓主: miss11
go

英華書院(南昌男校) - 近年成績   [複製鏈接]

kiwi2007 發表於 20-4-12 19:36
路過,講番幾句,英華書院:
~創於1881, 百年傳統名校
~牛津道校舍年代,名人輩出

認同,不想冒險等待大抽獎的話,其實當初報得都覺得唔錯,除非係當熱身。如果覺得唔錯,錢唔係問題,唔想搏,點解唔讀?好多人會睇幾多%幾多% ,但真係最重要?因為問心只要你叻,最top個1%,係邊間你都係最top 個個,咁又有咩影響?相反係唔得,就算個間學校99%lv 5or above, 你係個1% 咁99%都唔關自己事。呢個係玩完呢個遊戲參透出來

conniewktang 發表於 20-4-12 15:46

樓上post出來的,不是我講呀!b2:60
B3:16
其他b1, 自己計下2019 intake.
This is Academic background of S1 intake in year 2013

IloveJJ 發表於 20-4-12 14:48
如果比3322或4+,匯基好點,如果比5+,英華好點。
以我所見,EK係以3322率來評banding,如果係咁,匯基b ...

3322率,睇到學校既補底能力,現時過左3322,起碼都有個學位(包括自資),男仔理科叻,中文過唔到3唔出奇,band1男校每年3322上到80%唔容易.
4級以上百分比,睇到學校既整體功力.
5級以上百分比,除左學校既拔尖能力,更與自行或直資收到咩級別學生有關,有D學生是資優,人地得唔等于自己得

02413124 發表於 20-4-12 20:03

認同,不想冒險等待大抽獎的話,其實當初報得都覺得唔錯, ...
十分認同樓上提及的 1% 例子。傳統名校這4個字,是經歷過漫長歲月洗禮而被社會大衆認同和給與的,是一個正面的評價及嘉許,也是一種無形的壓力。認識某傳統名校高層,他語重心長的慨歎近年真的頗多在校生其實是戴著學兄們辛苦建立的光環並燒耗著百年老校的金漆招牌呢! 以張無忌的蓋世神功,即使他改投任何其他門派也仍是至尊,只因巧遇趙敏而令他恩義兩難斷,經歷了那麼多。要不是周芷若因愛成恨及走火入魔,她的結局也許是十分甜美的呢! 1%的尖子經過6年的 processing time 理論上應該也是那1%最好的 output, 但亦可以變成次貨甚至壞貨而被棄掉,反之亦言。要是您決定抽飛而去參加大抽獎,肯定有不少正在 waiting list名單中的家長們慨歎可否把這張 admission ticket 讓給我呢? If yes, 呢條讓飛隊肯定由英華街排長龍去番牛津道舊校舍。能夠成為英華仔這個 chance,取之肯定無悔,棄之就肯定可惜。

kiwi2007 發表於 20-4-12 21:39
十分認同樓上提及的 1% 例子。傳統名校這4個字,是經歷過漫長歲月洗禮而被社會大衆認同和給與的,是一個正 ...

可惜這1% 理論在另一post 俾人鬧只係想講我係一個穩陣既人,唔想搏,所以我連6合彩都唔買

IloveJJ 發表於 20-4-12 22:46

我贊成你喎!

我都係咁諗,可能佢未試過呢個感覺。當年我冇得簡先要搏,仲要搏甲一。如果當年英華小收我,我就唔會搏

conniewktang 發表於 20-4-12 11:37
原來英華男intake,乜band都有,人地好多間b1c津校都可做到近100%全b1 intake, 怪不得DSE成績有分別!
...
英華當年一條龍收派位生,當然甚麼banding的學生也有。你連這點都不清楚,就唔應該亂吹!

今年是首屈自資生考dse, 應該會有大進步!

conniewktang 發表於 20-4-12 11:48

我只有DSE info, intake只略知。
IIove JJ, 非常有禮貌。
既然只係略知一二,個口就唔好開太大!

73662710 發表於 20-4-12 23:52
英華當年一條龍收派位生,當然甚麼banding的學生也有。你連這點都不清楚,就唔應該亂吹!

今年是首屈自資 ...

我都期待今屆dse,但今年太多變數。其實都未必公平。
不過另一事實曾聽過係書院教既老師這小學走既路線太活動教學,太開心,上到黎要考dse,始終有一d野要硬食同悶野,就唔太適應,不過唔知會唔會係個別老師睇法。

conniewktang 發表於 20-4-12 13:52
2019 DSE成績整體也不靚,其中DSE中文丶經濟、物理丶化學也非100%全合格,但這間點都是b1校喎。
...
Band 1要100%及格,阿老師,麻煩你問下Spcc dgs dbs做唔做到?

sunnymama2 發表於 20-4-12 15:48

如果講唔好,應該係33222%。 校長都講過,學習差異係一 ...
這個成績英華站穩band1b有突。我肯定全港沒有任何一間band1c有此成績!

小朋友身心健康先最重要,數據虛名勿過重,今天又不代表明天,放開啲 !
從人願,又如何 !

UNCLE_RICK 發表於 20-4-13 04:31
小朋友身心健康先最重要,數據虛名勿過重,今天又不代表明天,放開啲 !
天不從人願,又如何 !
...

冇錯,人地5**唔代表自己5**,今年叻又唔代表下年叻,不過見到有人用攞不出的“內部機密資料”講一間學校差,我才用真實的客觀數據反駁。

IloveJJ 發表於 20-4-13 09:11
我仔老師都有講過,唔知係咪同一位老師呢?

原校學生是否和外校生差很遠?

IloveJJ 發表於 20-4-13 09:11
我仔老師都有講過,唔知係咪同一位老師呢?

‹ 上一主題|下一主題