用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英華書院(南昌男校) - 近年成績
樓主: miss11
go

英華書院(南昌男校) - 近年成績   [複製鏈接]

醒目開學勳章

wongtw 發表於 20-5-1 11:36
最近再睇中學發現有幾間英中,同幾年前分別是將英文通識或可選中/英通識,改為用中文教,可能用中文通識科 ...
我見相反嘅多咗,本來中文教變咗可以揀語言,可以講下邊間轉咗用中文教嗎?

genpub 發表於 20-5-1 11:42
回覆 wongtw 的帖子

根據數字,近年考英文通識的人數比例越來越多,很少聽由英文轉中文讀通識的。請問能否 ...
港島民生,中婦,南區呂明才轉中英,自己個區播道,迦密主恩(好似是),羅氐問過可選中英,但8成選中文,英文通識律校只剩一間景嶺,直資就真道,其他沒有太留意,但如果想選英文通識,大部份是B1A學校或者是直資校先有。

其他唔知,但港島民生從來都係中文,無從英文轉中文這回事
我反而知道有不少學校因為有非華裔學生的關係,所以開英文通識班。

根據考評局的數字,用英文考通識學生的比例

2014 - 12.4%
2015 - 12.9%
2016 - 14.5%
2017 - 14.3%
2018 - 15.1%
2019 - 15.4%

我想知道你究竟根據甚麼理據指越來越學生用用中文考通識。

醒目開學勳章

wongtw 發表於 20-5-1 12:22
港島民生,中婦,南區呂明才轉中英,自己個區播道,迦密主恩(好似是),羅氐問過可選中英,但8成選中文,英 ...
中婦應該無變,仍然係英文教(個校長好proud of 學校英文水平),港島民生不嬲係用中文教,而家變咗有得揀中英?聖呂應該一直都係按班別用唔同語言教。

genpub 發表於 20-5-1 12:45

其他唔知,但港島民生從來都係中文,無從英文轉中文這回事
最近再睇中學想找英文通識,只憑印象港島4間B1都有英通識,或者中英通識,但現只餘2間,記得以前我將軍澳,觀塘和東區,想找有英文或者中英通識學校唔難,但現在所餘無幾,反而以前可選中英較多。

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 20-5-1 13:52
你都話有得揀既學校,8成揀中文了,咁仲點解奇怪好多學校用中文呢?
佢好似淨係問過羅氏咋喎。。識人讀羅氏,佢都話可以揀英文,不過好似唔多班

IloveJJ 發表於 20-5-1 13:52
你都話有得揀既學校,8成揀中文了,咁仲點解奇怪好多學校用中文呢?
由頭到尾無奇怪中文,只是講開通識,我話找英文通識學校比以前困難,因為學校少左,有的改了用中文教,而且多數是B1A學校或直資先有,B2A學校更少之又少,記得早幾年好多中英自選通識科學校,我個區二十幾間學校,,津校得一間有,直資都應該都是得一間。

bobbob 發表於 20-5-1 14:04
佢好似淨係問過羅氏咋喎。。識人讀羅氏,佢都話可以揀英文,不過好似唔多班 ...

數據永遠是對的,但我真係很難找嘛。

想請問英華書院往年統一派位公布結果後,還有沒有機會叩門呢?

IloveJJ 發表於 20-5-2 10:10
只憑直覺當然難找,逐間上官網看便知道,我找自己心儀中學時,沒遇到有找不到教學語言的。

做家長不能懶 ...
當年選區時有簡單看過通識呢科,高中按學生能力才去選中教或英教是穏妥的,每區亦有這種學校或英教學校,但沒有現在這麼少啊,現在考生人數多了,理應是更容易找,現實就是西貢,觀塘和東區,加起來約有間80幾間學校,只有約10間有,確實是較以前少了,入面還包括男女校。現在想選英通識,學生幾乎要達到B1A能力,始有較多學校選擇,還有你願意跨區去讀,附近的區無問題,但更遠的就要考慮,算吧未來通識也可能取消,暫時放棄考慮這一科。西貢津校只有景嶺,直資啟恩和龍校羅氏有,細看原來真道DSE也不是中教,播道也改了,整區學位不多︳要找英通識有局限。

醒目開學勳章

wongtw 發表於 20-5-2 12:35
當年選區時有簡單看過通識呢科,高中按學生能力才去選中教或英教是穏妥的,每區亦有這種學校或英教學校,但 ...
點會咁少?有啲band 3學校都有用英文教啦

IloveJJ 發表於 20-5-2 13:27
西貢區本來就不是好區,我當年也是搬走的,這個問題在選小學時便要考慮了。
...
中英通識可選言語學校,當年每區也差不多,但沒有想過現在如此差,西貢也有B1校,新區學校只不過沒名校,當時認為有B1校已經可以,來到西貢算是融合教育的受益者,但有得也有失。原想留在深水埗,但也不是好區,讀書始終要夠學生努力,諗住成綪好自行可以跨區出觀塘和東區選校。

bobbob 發表於 20-5-2 13:44
點會咁少?有啲band 3學校都有用英文教啦
初中嚴格來講是沒有通識科,而且要詳細睇先知道,好似西貢王華湘EK評2A校,話通識是英文教,咁其實佢初中是用英文,不過到高中用回中文通識,咁你算佢英教還是中教呢,而且成績落到B3我都唔會諗英教通識呢科,B3用中文教是最合適。

IloveJJ 發表於 20-5-2 19:58
嚴格點會無通識?英華中一就有通識科。
西貢區是B1位不夠的區分。

因根據edb cdc 指引係冇呢科,初中通識多數係校本課程

IloveJJ 發表於 20-5-2 21:50
初中有啲學校有中史有西史有經濟,有啲無然後用I. H. 代替,咁唔通話「嚴格嚟講,初中係只有中英數」? :h ...

嚴格黎講,係要有呢d科中史,歷史係有既,唔止中英數
睇睇呢到

https://www.edb.gov.hk/tc/curriculum-development/cs-curriculum-doc-report/8-key-area/
‹ 上一主題|下一主題