用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Band 1 學生沙田區大收奬點排好?
樓主: Pepa_py
go

Band 1 學生沙田區大收奬點排好?   [複製鏈接]

例如我隨機編號是小,我乙一吾中,是否即派乙二?

定還是要等大家乙一派完再到我乙二?

samchan25 發表於 20-4-29 10:11
我知道隨機編號越小就越早抽,問題是: 我乙一吾中的話,是否即刻派乙二?還是要等大
家乙一派完先派乙二? ...
你都識講,相同志願時隨機號碼越細越優先。而志願的大細的優先度在隨機號碼前。明白嗎?

即同Banding,派完第一志願先再第二志願……

samchan25 發表於 20-4-29 10:10
其實對個玩法都有疑惑
假設已知道自己是banding 1組別學生,隨機編號吾知。
1: 是所有學校挑選完乙一學生, ...

唔該各位家長唔好懶, 睇下EDB個幾個關於派位既Video
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

乜唔係咁既咩⋯⋯
Brand   名         隨機號 乙一    乙二     乙三
1A         陳大文    3        林裘謀   培英 沙官
1B.         李大文     2       林裘謀  培英  沙崇
1c           張大文     1       林裘謀  沙循  沙官
假如學校得一個位,brand 1c 張大文 由於隨機號碼是1號所以佢先派位即是入咗林裘謀!而brand 1 b 李大文 隨機號碼是2,所以第二個派位,但係佢揀第一志願林裘謀個位已經比brand 1c 張大文拎咗,所以只能去第二志願培英!而brAnd 1 陳大文隨機號碼是3,第一,二志願都比其餘二人拎咗,所以派到第三志願.

pjbb 發表於 20-4-29 21:51
乜唔係咁既咩⋯⋯
Brand   名         隨機號 乙一    乙二     乙三
1A         陳大文    3        林裘 ...

個程序係處理完隨機號2嘅乙1(不入),
會處理埋隨機號3乙1(不入),
再隨機號2乙2(入)->隨機號3乙2(不入)
->隨機號3乙3(入)。。。
因你例子只3人,所以結果一樣但程序不是你想那樣。。。
再想像要處理一千個人的乙1。。。再處理不獲派乙1的人的乙2。。。
希望你明白我講緊乜

我今日研究左好耐,應該係咁:
同一組別的學生,電腦是處理完同一組別的第一志願選擇後,才處理第二志願。
即係,如果你乙一(吾入),亦要等所有同一組別既學生派完第一志願後先至輪到你(當然又係睇隨機編號大小而影響優先次序啦)

係米應該前題加上呈1,2分數分左仔囡係邊個banding後,再去處理乙一派...乙二三咁樣。即係1/3 B1要跌一級,1/3低級可升返上banding 抽獎,所以先叫「大抽獎」,呢個係我個人理解
‹ 上一主題|下一主題