用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Band 1 學生沙田區大收奬點排好?
樓主: Pepa_py
go

Band 1 學生沙田區大收奬點排好?   [複製鏈接]

cathy0506 發表於 20-4-16 18:23
回覆 MrsKong 的帖子

如果乙2都林漢光, 咁之后己經無咩好填

我都係咁諗!
如果乙二填漢光,咁之後點填落去呀!

Pepa_py 發表於 20-4-9 08:45
心儀浸信會呂明才和沙祟,但是呂明才的位少,今年學生競爭又大,值得博下嗎?
這樣排是否很冒險?

乙2乙3機會變得微。

回覆 MrsKong 的帖子

個個過份保守時, 我反而唸B1太早入B2 , B2反而有位入B1嗎?

Hoining 發表於 20-4-16 18:21
第二好似沙蘇,第三唔記得
估計都會是蘇浙林裘謀

MrsKong 發表於 20-4-16 18:05
小兒是band1,非沙官小學生。今年唔夠band1學位,個個都話要保守啲!所以,想如下.....
乙一:四大之一
乙 ...

為何覺得今年缺乏band1位呢?
今年有擴班, 每班人數亦增加, 應該足夠應付學童增加.

所以以往足夠, 今年亦應該足夠.
2018/20年度18區升中統一派位派獲B1中學機會估計 (Update:6-Apr)

就算不計算鄭榮之, 都可能足夠.

MrsKong 發表於 20-4-16 18:29
我都係咁諗!
如果乙二填漢光,咁之後點填落去呀!
乙二.....乙6  按自己喜好順次序排列

郭/沙官/蘇浙/聖心/林漢光

乙7 鄭榮之

Happykidss 發表於 20-4-16 18:42
估計都會是蘇浙林裘謀

呢度少人提「林裘謀」,它的定位又如何?
如果填乙二,有冇機會?而且,今年加多一班!

MrsKong 發表於 20-4-17 09:59
呢度少人提「林裘謀」,它的定位又如何?
如果填乙二,有冇機會?而且,今年加多一班!
...

"林裘謀"係好好的中學,屬B1b英中,也是區內受B1b學生和jm歡迎。今年多咗一班,入讀之機會率增加,但亦可能多咗人報讀,個人認為乙2有機會,乙3就少半信心。

YmOra 發表於 20-4-17 10:15
"林裘謀"係好好的中學,屬B1b英中,也是區內受B1b學生和jm歡迎。今年多咗一班,入讀之機會率增加 ...

Thank you!

YmOra 發表於 20-4-16 18:33
乙2乙3機會變得微。1
您好, 想預早了解多一些(我囡不是今年升中), 因見主要有兩說法,
一主張如果能夠確定是B1生, 就盡填區內所有B1校, 之後才填B2校, 因為EDB先處理B1生的申請.
另一主張就是預早set B2A校作保險.

大家現在這裡討論及發帖,  我是完全明白的"EDB首先處理B1申請" .

但沙田區, 又實在是有四大熱門B1, 大家共識是四大只能放一間在乙一.

咁請問大家, 其實B1生是要盡填沙田區內12間有B1校? 或提早Set B2A在例如乙七/八/九?  

我疑問是: 如果我乙一培英, 之後乙二至乙九盡填其他B1b~ b1c校, 乙十至乙十二要填沙呂/ 曾/ 崇?
乙十至十二的效用是?

真心求指教, 謝謝大家

Summer622 發表於 20-4-17 11:49
您好, 想預早了解多一些(我囡不是今年升中), 因見主要有兩說法,
一主張如果能夠確定是B1生, 就盡填區內所 ...

個人認為,"沙田區"可盡填區內之B1中學,只要選一兩間較好嘅B2a中學作保險線就可以了。我的選校策略是認真平衡"心儀"中學和"命中率"作基礎填選乙1至乙5,乙6打後盡填""本區和他區""B1英中。以沙田區13間B1英中為例如果我乙1填咗曾記,我仍然會把Big4中未填過嘅其餘3間填响乙11至乙13,而乙14才填一所區內最熱嘅B2a中中,目的係計算過當我揀嘅第一所區內最熱之B2a中中縱然填响乙1或乙5或乙10或乙14或乙30皆有著同樣之"命中率",所以我才會响乙11至乙13點都走入去"沙崇沙呂沙培"一趟看清楚是否真的完完全全無位才真正願意放棄"B1組別"之優先選校優勢乖乖地承認自己無"運氣"被迫要揀B2a中中。

YmOra 發表於 20-4-17 12:31
個人認為,"沙田區"可盡填區內之B1中學,只要選一兩間較好嘅B2a中學作保險線就可以了。我的選校策略 ...
謝謝您, 解釋得很仔細, 很明白了.

另外, 又引伸想問問大家, 為何好多老師都總會勸家長要保險D, 保守D, 早D放2A校, 止蝕?

如果純粹為整靚派首三志願位率, 叫明明肯定是B1生的人, 乙三放B2A校,

咁間小學升B1的%又有機會拉低了? (可能做成B1生 乙三 派入B2)

老師勸B1生用保守方案, 起不是靠害 ?

(純粹疑問)

Summer622 發表於 20-4-17 17:39

另外, 又引伸想問問大家, 為何好多老師都總會勸家長要保險D, 保守D, 早D ...

個人認為,睇見好多小學都係以自己利益行先,校長往往唔係好適玩升中選校策略,不過一些極少數如"九龍塘宣道小學"就唔同,個人覺得該校懂得遊戲規則點玩,幫到學生選適合之中學。實不相瞞,我開始研究升中都係由九宣小之升中派位結果開始。所以,小學為保頭3率、為保失誤,普遍都會以較保守方式建議家長填寫大抽獎。我知道有小學係真的有懂得排位填選大抽獎次序的老師們,只是往往要"奉命行事",就算想幫亦不能高調教路。我知道有些小學校長無信心,怕畢業生响中一考嗰個"Pre-S1"唔認真考幫唔到學弟學妹,其實這些事情係有但唔會多發生,因為當小學攞到份PS1嘅"考核概報"就知道畢業生有無認真考。純個人觀察,這些種種就是令到小學存在着不盡力幫小學生升中的原因了。

我都係比較相信响升中過程中,找到一班同行者jm們比較安全DD啫!

參考資料:九龍塘宣道小學歷年升中概況
http://www.apskt.edu.hk/secondary.html

YmOra 發表於 20-4-17 21:16
個人認為,睇見好多小學都係以自己利益行先,校長往往唔係好適玩升中選校策略,不過一些極少數如"九龍塘宣 ...

竟然係咁…………咁家長是否信自己好d?因為理論上家長最了解小朋友特質、性格,老師意見作參考吓。同埋呢度真的很多好好、有見地的熱心家長,thanks。

YmOra 發表於 20-4-17 21:16
個人認為,睇見好多小學都係以自己利益行先,校長往往唔係好適玩升中選校策略,不過一些極少數如"九龍塘宣 ...

我個人相信派得唔好個d先會只放頭三位成功率。所以搵小學時我盡量避開呢類型小學。最好簡越存細每間學校有幾多人入個種,你就數到太約幾多band 1位,咩位置你小朋友安全。

Summer622 發表於 20-4-17 21:29
竟然係咁…………咁家長是否信自己好d?因為理論上家長最了解小朋友特質、性格,老師意見作參考吓。 ...

個人認為,係!我只對老師的建議用作為參考之用,而孩子之Banding就信多DD,又會响選小學時揀一所Banding估算得準確DD的小學就讀。

個人認為,收集幾年嘅學生""呈分試名次"" 加埋 ""佢哋獲派之中學""就可以有大約B1和B2之分界線,再打個折就有個正負誤差極少之B1安全線。

Summer622 發表於 20-4-17 21:29
竟然係咁…………咁家長是否信自己好d?因為理論上家長最了解小朋友特質、性格,老師意見作參考吓。 ...

但成績,過往數據老師最清楚。如果你唔信老師,試下搵下有冇同區小學或中學老師問下意見。

02413124 發表於 20-4-17 21:38
我個人相信派得唔好個d先會只放頭三位成功率。所以搵小學時我盡量避開呢類型小學。最好簡越存細每間學校有 ...

我有見過,明明學校派B1位都尚算唔錯吖!但小學仍然要保頭三百分比,真R頭?!

Summer622 發表於 20-4-17 17:39

另外, 又引伸想問問大家, 為何好多老師都總會勸家長要保險D, 保守D, 早D ...

某d學校想頭三志願成功率高

YmOra 發表於 20-4-17 21:45
我有見過,明明學校派B1位都尚算唔錯吖!但小學仍然要保頭三百分比,真R頭?!
...

咁2樣都有都冇問題,因有d家長唔明,可能以為首三高就代表勁。但其實首三高只代表運氣好同選校啱band同保守
‹ 上一主題|下一主題