用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍城B1生大抽獎
樓主:
go

九龍城B1生大抽獎   [複製鏈接]

ManLam 發表於 20-4-27 11:57
完全明白, 但假如最后佢係B1生, 咁乙2 放 B2 入咗可能會有D唔甘心..

讀完6年小學都都只能徘徊B1/B2邊緣,仲唔認認真真去接受自己目前力有不逮既事實而去搏入B1名校唔入B1尾B2頭既學校,係咪入到去年做墊底個批都好開心先?

而且就算你真係B1生,以邊緣人身份去搏而乙1個間應該唔會係B1生大熱放乙1個堆學校,正常嚟講應該係B1生乙1必入之選。例如我諗唔會有一個B1學生乙1放人佐榮係入唔到囉!

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-4-27 12:03
讀完6年小學都都只能徘徊B1/B2邊緣,仲唔認認真真去接受自己目前力有不逮既事實而去搏入B1名校唔入B1尾B ...
所以已決定應該會乙2 放B2學校了....

IloveJJ 發表於 20-4-27 12:37
邊兩間直資?
福建及LKP

ManLam 發表於 20-4-27 11:55
唉! 阿仔吾係好想讀男校, 現在好頭痕, 都吾知點揀? 而且CSK初中無得讀地理 及HISTORY, 但到高中又有得讀地 ...

有無考慮以學科作為篩選中學的標準?
雖然大學未必人人都讀歷史系,大學的歷史系又係另一回事。不過我就相信,中學提供"土壤"或"機會"都好重要。中學或初中如果沒有世史讀,高中修讀機會恐怕都未必高。

ManLam 發表於 20-4-27 11:57
完全明白, 但假如最后佢係B1生, 咁乙2 放 B2 入咗可能會有D唔甘心..

其實好難知道, 就算考41名和43 名, 有機會43 名派到band 1, 考41 名派band 2 什至band 3 , 甘唔甘心係自己現在已經要決擇, 如果去band 2 競爭無咁大, 壓力鬆d , 用這方向想, 也好的

KL3 band 2 校少,胡兆熾,何官,陳瑞淇,所以乙2 陳瑞淇已經叫有機會d,band 2男女校更大競爭

IloveJJ 發表於 20-4-27 13:53
LKP都唔收,其實banding都唔高吧?

CMMANDY 發表於 20-4-27 13:54
其實好難知道, 就算考41名和43 名, 有機會43 名派到band 1, 考41 名派band 2 什至band 3 , 甘唔甘 ...

但係如果佢係B2生,乙二CSK睇怕都無乜位喔。

nillnill 發表於 20-4-27 13:19
有無考慮以學科作為篩選中學的標準?
雖然大學未必人人都讀歷史系,大學的歷史系又係另一回事。不過我就相 ...

當然有啦, 所以我才會知很多B2學校在初中時無咩科讀, 最多係無地理,  歷史, ECON, 但奇怪係到高中反而有返? 認同你如初中無讀,高中都應該吾會選了, 所以變咗無咩文科選擇了, 這都是我煩惱中的一項.

ManLam 發表於 20-4-27 16:53
當然有啦, 所以我才會知很多B2學校在初中時無咩科讀, 最多係無地理,  歷史, ECON, 但奇怪係到高中反而有返 ...

我聽陳中D家長講,佢地初中無地理西史,但有一科叫綜合人文科,內容是有西史地理的,乜都有D,所以系有接觸過的,選科會知地理果D系乜,不過選科是無西史讀

little_yolky 發表於 20-4-27 16:38

暫時上年來講,呢四,五年,都有朋友乙二入到,不過都有人乙二入吾到,應該還剩少量位,填乙二系博

little_yolky 發表於 20-4-27 16:38

個人意見,無肯定的,始終耍看自己彩數

上年有朋友也是邊緣人,乙一,何文田三宝,乙二陳瑞淇,最後入左陳瑞淇,夠竟佢甲二定乙二入呢?夠竞最後他係band 1 定band 2 呢?

搏吾搏,看自己,咁多年,我就每年都見有邊緣人入到黄芴南,而且入到去ok,吾會太大壓力

CMMANDY 發表於 20-4-27 17:32
個人意見,無肯定的,始終耍看自己彩數

上年有朋友也是邊緣人,乙一,何文田三宝,乙二陳瑞淇,最後入左 ...

你朋友有機會係B1,無人知。但如果乙一填丘中唔入,就好大可能係B2了。

little_yolky 發表於 20-4-27 17:35
你朋友有機會係B1,無人知。但如果乙一填丘中唔入,就好大可能係B2了。
...
係呀! 所以看彩數, 同埋自己知孩子性格和日常,  係失手定係點, 要雞頭定鳳尾, , 如果一時失手, 我會提議黃芴南

瑩希媽媽 發表於 20-4-27 17:21
我聽陳中D家長講,佢地初中無地理西史,但有一科叫綜合人文科,內容是有西史地理的,乜都有D,所以系有接 ...
多謝你的資料

回覆樓主:

我仔都係邊緣人,希望大家俾d意見。阿仔呈一級38,呈二級42。

排位是:
旅港 / 丘中 / 可立 / CSK / 何官

大家請俾d意見,謝謝

CM0804 發表於 20-4-29 05:35
我仔都係邊緣人,希望大家俾d意見。

阿仔呈一級38/158,呈二級42/158。老師講過52名以內也是band one, 本 ...

你呈1(38名),呈2(42名),但大抽獎竟然是(50名),名次後咗之餘又是"邊緣人",那麼响自行階段應該也是邊緣人,因為今年取消呈3,大至上自行的Banding與大抽獎的相差好少,由於係咁,你的孩子响自行時如果真的屬邊緣人,以"九龍城區"而言,全港屬邊緣人回到本區屬B2a機會會很大。你務必要估算清楚會否跌入B2組別。

CM0804 發表於 20-4-29 05:35
我仔都係邊緣人,希望大家俾d意見。

阿仔呈一級38/158,呈二級42/158。老師講過52名以內也是band one, 本 ...
如果小學係CSK,呢個排名我認為可當B1生去抽。如果係黃宣,當係B2生就安全D
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-4-29 08:37
如果小學係CSK,呢個排名我認為可當B1生去抽。如果係黃宣,當係B2生就安全D
...

好似係官校

福祥街 或 農校?
‹ 上一主題|下一主題