用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教荃灣區排位
go

請教荃灣區排位 [複製鏈接]

Band1生,如果想保險D,應該點排,謝謝(emoji)(emoji)

頭1-3選band1校,4開始選band2校,安全嗎?
   4    0    0    0

回覆樓主:

應該太進取了 !荃灣不嬲唔夠band1位,第二志願都要揾間band1尾band2頭頂住了。我個仔當年有band1同學仔頭3志願都擺band1, 結果派咗去間band3.
朗朗BB已於2005年8月28日係廣華醫院出世啦! :-D :-D :-D

回覆樓主:

第一位最好擺番自一or自二果間(假設同區的話)。第二位已經要擺個相當穩陣。可能係b1尾2頭嘅學校。老實講,荃灣d位太少,top4間各自有捧場客,冇所謂1尾了。

longlong28 發表於 20-4-8 21:01
應該太進取了  !荃灣不嬲唔夠band1位,第二志願都要揾間band1尾band2頭頂住了。我個仔當年有b ...

band1組別派先,唔夠band1位最多落到band2,唔明點解會落到band3??係咪估錯band?

小B, 你要乖乖咁喺媽咪肚裡面, 我地就快可以一齊睇奧運喇

chowyiuwinnie 發表於 20-4-8 22:31
第一位最好擺番自一or自二果間(假設同區的話)。第二位已經要擺個相當穩陣。可能係b1尾2頭嘅學校。老實講 ...

絕對同意

08Baby08 發表於 20-4-8 22:35
band1組別派先,唔夠band1位最多落到band2,唔明點解會落到band3??係咪估錯band?
...

其實唔會無可能,如果第一至四志願擺荃官,何傳耀,可風,王少清,第五志願先開始擺寥寶珊,李城璧果啲band1尾band2頭,入到嘅機會已經好微啦 (emoji)
朗朗BB已於2005年8月28日係廣華醫院出世啦! :-D :-D :-D

回覆樓主:

Deleted

回覆樓主:

Deleted

longlong28 發表於 20-4-8 23:43
其實唔會無可能,如果第一至四志願擺荃官,何傳耀,可風,王少清,第五志願先開始擺寥寶珊,李城璧果啲ban ...

入到廖寶珊、李城壁點會好微?佢哋一直有收b2學生,如果b1都入唔到點會仲有位收到b2?b1派曬先到b2喎

love-baby 發表於 20-4-8 23:49
B1生最差都係碌入b2
除非唔係b1生
要清楚遊戲點玩,唔係就好易錯失機會

http://www.####.com/444139/primaryschool/ian-tsang_%E5%8D%87%E4%B8%AD%E9%99%B7%E9%98%B1%EF%BC%881%EF%BC%89%EF%BC%9Aband-1%E5%AD%B8%E7%94%9F%E6%B4%BEband3%E5%AD%B8%E6%A0%A1/

longlong28 發表於 20-4-8 23:43
其實唔會無可能,如果第一至四志願擺荃官,何傳耀,可風,王少清,第五志願先開始擺寥寶珊,李城璧果啲ban ...

呢個case係估錯banding, 以為自己係band 1尾,當band 1生咁填,其實係band 2生,當其他band 2生派晒乙一廖乙二李乙三梁,自己排到乙五咪派晒,所以咪派去band 3中學

所以邊緣人要好小心咁填。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆樓主:

謝謝各位!如果1A生,可以請教點填嗎?

回覆 babyhy 的帖子

統一派位只分band 123 , 冇分b1a b c , 所以b1a 同b1c 係一齊抽,睇隨機number.
只有邊緣人的選校次序有不同

上面有家長分享的例子似乎由一開已估錯band , 如果b2 生當自己係b1 生選,放了四間英中,之後先放廖/李,甘當佢隨機number 又後,固然冇b1 offer , 而b2 校又俾隨機number 先的入左,所以會去b3

個人意見,如果係b1 生乙一 官/ 可
乙一 王/ 何 (夠膽就填借位肅/安/沙蘇)
乙三  未填的英中
乙四 未填英中
乙五 中中
因為規則係b1 優先抽,所以最差情況係入排第一間的中中(無論中中係放乙三定乙七),絶對冇可能band 3

同意如果要穩陣,建議乙一何中

回覆樓主:

謝謝你,感激不盡

請問何是否敎小人選?容易入?

回覆 babyhy 的帖子

你有冇去過四間的open day / info day ? 相信去完四間,好容易就小朋友性格作出選擇

babyhy 發表於 20-4-9 09:19

謝謝你,感激不盡

4間band 1之中, 何中係齋讀書,冇乜野玩/活動嘅中學,睇小朋友性格,想中學生涯,玩得又讀得就可風,所以可風係比較受歡迎。

可能因為社運問題,何確實喺自行嗰陣小人揀左,好多考1x都有offer,自行放榜後,可能個個家長見到何中易入而揀,變相咪又係僧多粥少⋯⋯

08Baby08 發表於 20-4-9 11:32
可能因為社運問題,何確實喺自行嗰陣小人揀左,好多考1x都有offer,自行放榜後,可能個個家長見到何中易入 ...

我識人今年考級3x, 自行入左

gracelam 發表於 20-4-9 11:33
我識人今年考級3x, 自行入左

荃灣一線小學?
‹ 上一主題|下一主題