用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 全港性BAND 1B, 地區性BAND 2A 唔知點算好
樓主: wongau
go

全港性BAND 1B, 地區性BAND 2A 唔知點算好   [複製鏈接]

YmOra 發表於 20-4-8 21:16
這裏有個疑問,老師明知你係九龍城區B2a位置,為何仲建議你揀"黃笏南"。
因為乙1學校幫我駁高一線, 乙2已經BAND 2C.

chrischeung 發表於 20-4-8 21:28
回覆 wongau 的帖子

自行時學校亦比b2a banding 你?
我是3/4先知道自己跌左去BAND 2A

wongau 發表於 20-4-8 21:42
唔好意思, 我打少左幾個字.
我係想講, 學校有幾多個BAND 1位都唔會話比家長知
...

要消化下先

暗公,學校好衰

wongau 發表於 20-4-8 21:47
因為乙1學校幫我駁高一線, 乙2已經BAND 2C.

總之,e+信學校嘅判斷又唔係唔信又唔係。太不負責任啦!!

YmOra 發表於 20-4-8 21:52
總之,e+信學校嘅判斷又唔係唔信又唔係。太不負責任啦!!
...
我唔會再信學校啦!
我只可以自救同埋BK 媽媽幫我.

正常點會吾同,我仔呈二後加權名次和banding和剛學校再比的是一樣的 。

chrischeung 發表於 20-4-8 22:01

正常點會吾同,我仔呈二後加權名次和banding和剛學校再比的是一樣的 。 ...
我都唔知點解
我而家解決方法, 我要係甲部入到心儀中學, 唔好跌到乙部大抽獎

甲部好難中,得几個位,反而乙部,乙一培道或真光可能已入

wongau 發表於 20-4-8 16:50
小女九龍城區, 全港性BAND 1B, 地區BAND 2A
甲1)九真, 甲2)德雅, 甲3)宣基/王華湘

樓主,希望你唔好介意,你多次提及學校得幾個band 1位,學校是否一級人數很少?是否區內較弱勢學校?一級人數少,老師較難估各banding人數,而弱勢小學可能全級band 1少於5人,考10幾已是band 2尾甚至band 3。咁難睇的數字,學校梗係唔會同家長講,於是習慣自行時估到好高,反正家長唔會知自行入唔入到,當然今年出事啦!到派位,話學生是band 1實際是band 2,學生真係派到,學校就搏到個band 1位,派唔到,就話隨機no差。九龍城區以往band 2生真係抽到入band 1校的嘛。所以樓主真係不宜太搏,甚至唔好信甚麼全港1b,當是band 2去抽,可能放培道第1機會大過九真,因九真是b1生保險線。老師建議得咁保守,真係純粹保守仲好,如不是保守而是擔心學生可能band 3,咁太搏就好大鑊

WinnieCatCat 發表於 20-4-8 22:15
樓主,希望你唔好介意,你多次提及學校得幾個band 1位,學校是否一級人數很少?是否區內較弱勢學校?一級 ...
學校是九龍城區較弱學校, 六年級都有100人左右.

wongau 發表於 20-4-8 21:56
我唔會再信學校啦!
我只可以自救同埋BK 媽媽幫我.

我諗過啦!我唯有當你囡囡係"邊緣人"看待,全港跌入B1組別,九龍城區則跌入B2組別。

個人建議,想甲部收工嘅最大機會之選為:
甲1::九真(九真今年有機會响甲部已經被B1組別派晒給學生,
       因為九真已經可視為B1中學看待)

甲2::王華湘(因為你喜歡且屬B2a靠向B1c進步中中學,
        搏到機會會大DD。)

甲3::培道(本區B2a熱校,搏你係B1組別,以實入姿態派入。)

如果,你真的响甲部屬B1組別學生,幸運的會被派往"九真",最差嘅應該入"培道"。

wongau 發表於 20-4-8 22:40
學校是九龍城區較弱學校, 六年級都有100人左右.

你話band 1位得幾個,是家長們自己觀察以往派位結果得知的嗎?我唔熟九龍城,但知道另一區某間每級約有100人的學校,真係全級考7-10已是band 2。所以還是忘記全港1b之說吧!band2生甲一乙一想搏九真還可,但機會一定比培道何官細。

YmOra 發表於 20-4-8 22:44
我諗過啦!我唯有當你囡囡係"邊緣人"看待,全港跌入B1組別,九龍城區則跌入B2組別。

個人建議,想甲 ...

唔知有冇人可以解答到,若在觀塘校網改去沙田校網,會唔會跌banding呀?

個人建議,想甲 ...
好多謝你詳細意見

YmOra    發表於 20-4-9 09:30

今日先同人討論完如果係真band2, 你填晒九龍城d band2 去到五旬節、彭學高 同聖三一應該已經收左,因band3 number 前都可能入到呢幾間,以band2 揀完到band3 應該重有位!我同意你話頭三放2a 係自殺,咁放乙一乙二囉,抽獎睇運氣,相信自己唔係最差已可!

momling 發表於 20-4-8 22:56
唔知有冇人可以解答到,若在觀塘校網改去沙田校網,會唔會跌banding呀?

...

個人認為,"沙田區"屬強區,如果以住址進行大抽獎,B1c學生需要小心但未必一定跌Band,而(B1c-B2a)邊緣人跌的機會就大好多。B1a或B1b轉就最安全。

YmOra 發表於 20-4-9 09:29
個人認為,"沙田區"屬強區,如果以住址進行大抽獎,B1c學生需要小心但未必一定跌Band,而(B1c- ...

謝謝(emoji)我果個第一次呈分1C ,第二次呈分1B,都唔知點計我好驚轉左沙田跌band

個人建議,想甲 ...

但如果係band 2, 米3 間都好大機會落空?不過仲有乙部既。

momling 發表於 20-4-9 09:43
謝謝(emoji)我果個第一次呈分1C ,第二次呈分1B,都唔知點計我好驚轉左沙田跌band
...

你已轉至"沙田區"嗎?學校應該比埋咗(呈1+呈2)嘅Banding,多少呀?
‹ 上一主題|下一主題