用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 全港性BAND 1B, 地區性BAND 2A 唔知點算好
樓主: wongau
go

全港性BAND 1B, 地區性BAND 2A 唔知點算好   [複製鏈接]

wongau 發表於 20-4-8 16:50
小女九龍城區, 全港性BAND 1B, 地區BAND 2A
甲1)九真, 甲2)德雅, 甲3)宣基/王華湘

樓主,有無其他學生成績比你囡囡差而又要進入大抽獎,問問他們是否亦被評為全港B1b或B1c而回到本區則為B2a或更差成績,照理差過你囡囡成績嘅B1學生通通都會被評為B2,即跌兩級嘅唔只你囡囡一人呢!

chanti 發表於 20-4-9 09:50
但如果係band 2, 米3 間都好大機會落空?不過仲有乙部既。

如果係B2,我估甲1搏"九真"亦OK的。加上,我當樓主囡囡屬"邊緣人",故甲部可以係B1機會比較大,入九真亦比較大機會,這點與樓主一樣想法。

YmOra 發表於 20-4-9 10:58
如果係B2,我估甲1搏"九真"亦OK的。加上,我當樓主囡囡屬"邊緣人",故甲部可以係B1機會比較大,入 ...

如邊緣人甲1 培道, 會不會太過保守?

樓主, 學校講名次, 你有無過住派位數據 ???

今期,
九真中有55個位, 即甲6, 乙49
培道51, 即甲5, 乙46

但九真中有聯小, 九真中升緊,
九真小已經相信中學部已經是1B全開英文班
大多填番中學部, 所以都機會唔會比培道多 !
雖然培道都有,但想回去培道的,應不多

甲位太小, 又係同全港一起抽
如果想早離場, 你不如想清楚乙一填邊間 !!!!

chanti 發表於 20-4-9 11:03
如邊緣人甲1 培道, 會不會太過保守?

個人認為,以九龍城區而言,"邊緣人"可以以甲部屬B1組別之優勢提早入B2a中學,因為邊緣人去到乙部就會跌至B2組別,若然乙部打算以B2組別排位置,何不把握""甲3""比人優先入B2a嘅""培道""。如果屬九龍城區邊緣人又心儀培道嘅jm們可以參考這策略。

YmOra 發表於 20-4-9 11:22
個人認為,以九龍城區而言,"邊緣人"可以以甲部屬B1組別之優勢提早入B2a中學,因為邊緣人去到乙部就 ...

都啱。不過今年唔知九真有幾搶手。我見好多邊緣人自行揀csk 、九真、培道, 大家都好保守下。

chanti 發表於 20-4-9 11:28
都啱。不過今年唔知九真有幾搶手。我見好多邊緣人自行揀csk 、九真、培道, 大家都好保守下。
...

是的。今年係好特別好特別嘅一年,個人認為個個範圍之"保守指數"皆十分之高。

YmOra 發表於 20-4-9 11:32
是的。今年係好特別好特別嘅一年,個人認為個個範圍之"保守指數"皆十分之高。
...
認同,班主任打電話建議排法,聽完已經感覺到。所以自行階段,一定要搏,大抽獎階段無得搏。

YmOra    發表於 20-4-9 11:41

chanti 發表於 20-4-9 11:28
...

個人認為,"九真"嘅搶手指數很高,由於保守嘅人可能比往年多,未必好多人會肯"盡填"B1中學,乙4就收工嘅填九真可能性大增,如果九真學額被多B1生填為保險線且填得十分前嘅話,九真未必有位流落B2組別,就算有都可能只有極少量位而矣!

YmOra 發表於 20-4-9 10:37
樓主,有無其他學生成績比你囡囡差而又要進入大抽獎,問問他們是否亦被評為全港B1b或B1c而回到本區 ...
其實我唔知, 因為我是一個在職媽媽, 識唔到其他家長(即無入學校媽媽群組), 我有叫個阿女問下D同學有無同我一樣情況, 但我個女話甘尷尬問題點問窩

YmOra 發表於 20-4-9 11:38
個人認為,"九真"嘅搶手指數很高,由於保守嘅人可能比往年多,未必好多人會肯"盡填"B1中學,乙4就收工 ...

經過自行收不到電話既失落,有不少band 1 已決定讀直資, 收工離場, 可能少左一大批人band 1 人爭band 1 位。以往二線直資收band 2多, 今年有d 九成收哂Band 1, 甚至有band 1 入Band 2C 直資, 再上一些英中加班, 所以今年好難估,但我見阿仔同學d 媽咪好怕自行失落完派位又失落過,普遍都好保守。

subb 發表於 20-4-9 11:15

今期,
我打算乙1)九真

subb 發表於 20-4-9 11:15

今期,
學校完全沒有講過, 過往派位數據

chanti 發表於 20-4-9 12:08
經過自行收不到電話既失落,有不少band 1 已決定讀直資, 收工離場, 可能少左一大批人band 1 人爭band 1 位 ...

非常同意!

新制度有利二線直資, 眼見東區不少 B1 生去晒中基, 今年B1大抽獎可能可以進取少少.

HK-EAST-PAPA 發表於 20-4-9 12:31
非常同意!

新制度有利二線直資, 眼見東區不少 B1 生去晒中基, 今年B1大抽獎可能可以進取少少.

未計幾間神直資個批band 1, 一大批Band 1 去哂中基,李國寶, 東九匯基, 福建, 培基, 顏保齡,基祟, 羅氏,少量去了聖道迦南,播道,優才,聖瑪加利.... 港島及九龍B1大抽獎我都估計幾有利.

wongau 發表於 20-4-9 12:06
其實我唔知, 因為我是一個在職媽媽, 識唔到其他家長(即無入學校媽媽群組), 我有叫個阿女問下D同學有無同我 ...

因為你增說過六年前你大子或大女也有同樣經歷且也是發生响同一小學,我以為你會從此結交多啲jm朋友建立關係以免重蹈覆轍。

YmOra 發表於 20-4-9 13:32
因為你增說過六年前你大子或大女也有同樣經歷且也是發生响同一小學,我以為你會從此結交多啲jm朋友建立 ...
無呀!
不過我知道當年我大女有個同學仔是band 1學生, 相信了老師排位, 最後入左band 3 中學, 最後亦都叩唔到其他學校

YmOra    發表於 20-4-9 14:28

chanti 發表於 20-4-9 12:59
未計幾間神直資個批band 1, 一大批Band 1 去哂中基,李國寶, 東九匯基, 福建, 培基, 顏保齡,基祟, 羅氏,少 ...

但B2生就好慘, 二線直資比B1要晒, B1抽獎多左位都唔會有B2生敢博.

allypaco 發表於 20-4-9 14:48
但B2生就好慘, 二線直資比B1要晒, B1抽獎多左位都唔會有B2生敢博.
係呀! 博到就BONUS, 博唔到就跌到無影.
此終要讀6年

allypaco 發表於 20-4-9 14:48

咁起碼B1 穩入返B1時, 不用拿了B2位呀, 救到部分邊緣生及隨機號碼後又搏唔到乙1-3 而有機會派B3 的B2 生
‹ 上一主題|下一主題