用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有感而發升中怪事
樓主: lamar
go

有感而發升中怪事   [複製鏈接]

醒目開學勳章 貢獻勳章

書係自己讀嘅,各自修行,今年一定有好多人唔滿意流程及派位結果,應該會多咗人覺得錯配,但無論如何,一切係緣份

恐龍家

其實理掂自己咪算,八人地做乜,收別人唔收自己囝囡,別人仲有個人之處
http://www.friso.com.hk/ticker/ticker_p.jsp?dn=TON&mn=PINK&y=2008&m=6&d=29&bg=bg3&mk=pragnancy3.png[/img][/url]

kimlam953 發表於 20-4-28 13:07
肯定唔係德信,德信同LSC唔friend架 (鄰居講,佢仔級頭入到皇仁,當年佢提我如果讀德信就唔洗諗中學入LSC ...

但大抽獎系冇得揀禾
http://www.friso.com.hk/ticker/ticker_p.jsp?dn=TON&mn=PINK&y=2008&m=6&d=29&bg=bg3&mk=pragnancy3.png[/img][/url]

PINK2007 發表於 20-4-29 16:21
但大抽獎系冇得揀禾

講緊自行喎,選親無個有得in 即使實力已能入到皇仁(鄰居咁講)

kimlam953 發表於 20-4-29 16:44
講緊自行喎,選親無個有得in 即使實力已能入到皇仁(鄰居咁講)

甘就系!

little_yolky 發表於 20-4-27 17:08
呢篇帖好勵志。搞掂一科就可以B3變B1,睇嚟阿細仲有希望,我目標係B2咋
...

阿仔当年同学在小五都係有洗牌效应,小四中下爬上全级头十,因为终于肯读书,补习,开窍,而且策略正确,例如开始留意闲科,一分都不能少。还有小六上学期一样有洗牌,但机会细咗,因为谷开小五下,一定谷埋小六上!

阿仔当时小五亦由头十上头三,都是在闲科上用心去做及考,因为主科大家都好接近,体育及音乐都是因为是校队及合唱团,肯定有A了,美勞俾心机做,一拉开主车群就可以好稳阵!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 20-4-29 23:00
阿仔当年同学在小五都係有洗牌效应,小四中下爬上全级头十,因为终于肯读书,补习,开窍,而且策略正确, ...

但係阿細咁多年閒科都係A,樂器考試仲高分過家姐⋯⋯

little_yolky 發表於 20-4-29 23:07
但係阿細咁多年閒科都係A,樂器考試仲高分過家姐⋯⋯

咁樣點會係B3呀,主科肯臨尾谷,可以直路過頭,英文頭一,延續神話,去埋LSC呢!
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 20-4-30 11:14
咁樣點會係B3呀,主科肯臨尾谷,可以直路過頭,英文頭一,延續神話,去埋LSC呢!
...

我近年因為阿細,發現唔掂既小朋友唔係谷下咁簡單,佢哋既表達同組織能力的確係比較弱。阿細作篇中文真係狗屁不通,英文D grammar錯到連NET都講粗口。佢四主科只有常識可以稍微高分D。我哋B3率高呀!

little_yolky 發表於 20-4-30 11:43
我近年因為阿細,發現唔掂既小朋友唔係谷下咁簡單,佢哋既表達同組織能力的確係比較弱。阿細作篇中文真係 ...

我都覺得如果記性唔好,理解力低,好難谷

little_yolky 發表於 20-4-30 11:43
我近年因為阿細,發現唔掂既小朋友唔係谷下咁簡單,佢哋既表達同組織能力的確係比較弱。阿細作篇中文真係 ...

小四,還有一年,一開竅就OK!

ANChan59 發表於 20-4-30 11:53
小四,還有一年,一開竅就OK!

小五了。

IloveJJ 發表於 20-4-30 13:06
記性同理解力,係讀書好唔好既關鍵!
所以人哋話細個睇唔到,我就覺得唔係,呢兩樣野都係幼稚園已睇到。

同意,特別如果有2個,特別易見到分別

02413124 發表於 20-4-30 13:07
同意,特別如果有2個,特別易見到分別
即係天生?

cafeva 發表於 20-4-30 13:11
即係天生?

有d係,後天可以訓練但亦有限制
不過就算天生有,都要肯用

IloveJJ 發表於 20-4-30 13:56
我兩個都具備呢兩個條件喎!

咁未好囉
不過就算2個都應該都會見到有分別

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 20-4-30 13:56
我兩個都具備呢兩個條件喎!
都話你好彩啦,我個2樣都無乜

醒目開學勳章

見你同net同老師都經常批評阿細唔掂,好凳阿細難過
‹ 上一主題|下一主題