用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有感而發升中怪事
樓主: lamar
go

有感而發升中怪事   [複製鏈接]

lamar 發表於 20-4-8 18:28
只係呻下不公道事!外甥係B1b學生,自行直資都無著落!家人好擔心!

其實今年好多學校無面試,睇成績,好多1A 同部分1B 都有著落,咁咪1B 同1C反而多些機會抽中band 1學校?

回覆樓主:

因為自己外甥考唔到就眼紅他人?我當人地真係band3成績,真係校長比料,佢都要肯讀肯背先拎到頭一,頭二啦,同埋面試應該唔會淨係睇英文科,而且如果有面試,都要考對答,唔係淨係睇成績表

睇篇文,我淨係睇到有人好葡萄,好大陣酸味
人哋點做,你控制唔到
講黑暗每間學校都有機會有
但如果真係講到咁嚴重,教局絕對有權徹查
影響嘅唔只得你姨甥

如果派唔到,我會檢討自己可能某方面不達學校要求
唔會浪費時間指責其他人
如果我係咁唔妥佢,就更唔會浪費時間喺佢身上

Btw 樓主問我係咪樓主?我唔係好明
諗下大抽獎

回覆樓主:

樓主呻下啫,不要太認真,但大家係家長都明白,葡萄又好,退一步諗,事實都好,自己才是最重要,反正都改不了這個小社會,不如諗下一步,如何處理最實際!我亦同意上面有些家長講校方不會太過份,但家長就不知。點都好做好大抽獎選擇仲好啦!

對,校方唔會咁明目張膽,比人查會好麻煩,收拾心情填派位表吧,其他野又管唔到

回覆 NNbaby 的帖子

佐敦柯士甸道德X!

z.mavis 發表於 20-4-8 20:30
對,校方唔會咁明目張膽,比人查會好麻煩,收拾心情填派位表吧,其他野又管唔到 ...

講得啱,現在與要收拾心情研究如何選學校,學校老師校長沒有問題,問題在古怪家長利用人的同情心!

b1b真的不敢太搏,考慮2線學校又覺得太浪費,搏一線學校有怕唔得,真係不知點搞!

lamar 發表於 20-4-8 16:30
我都有個故事,外甥的學校六年級有一對孖仔恃住自己係半個外國人,成日黐住校長及老師攞料,明明係band3學 ...

路過一嘆!

Danielhk 發表於 20-4-8 18:48
邏輯漏洞百出;

據說,聽聞,...,依靠想像推理出想要的結論;

呢篇帖好勵志。搞掂一科就可以B3變B1,睇嚟阿細仲有希望,我目標係B2咋

回覆樓主:

何解唔比小孩子突然開曉.讀書突飛猛進?呢樣事唔係位位家長們最想見到既事咩.我都想我囡終有一天腦袋大開,識"轉彎"就夠了.

swytca 發表於 20-4-27 17:13
我都想知點擦鞋?band3生變級頭,若真額話肯定不是普通的擦鞋

佢只係話英文一科級頭,然後就可以B3變B1。

swytca 發表於 20-4-27 17:13
我都想知點擦鞋?band3生變級頭,若真額話肯定不是普通的擦鞋

其實,我睇極都唔明點樣可以擦小學鞋但俾中學收。LSC收得肯定個細路有自己長處,人哋點會亂收人。級一唔收收特異功能好正常喔。家姐唔鍾意人哋曬命,其實可以唔聽佢電話,做乜要自己勞氣。

vivicicimimi 發表於 20-4-8 22:21

佐敦柯士甸道德X!

呢間我都識人係靠識人就入到小學。

vivicicimimi 發表於 20-4-8 22:21

佐敦柯士甸道德X!

肯定唔係德信,德信同LSC唔friend架 (鄰居講,佢仔級頭入到皇仁,當年佢提我如果讀德信就唔洗諗中學入LSC啦,咁多年黎無人入到,咁啱我睇左幾年升中又真係無個入到LSC)

lamar 發表於 20-4-8 16:30
我都有個故事,外甥的學校六年級有一對孖仔恃住自己係半個外國人,成日黐住校長及老師攞料,明明係band3學 ...
Sad but true ! ! !

首先孖仔去in華仁,就當係靠關係,但佢英文一向唔合格,你家姐講到佢係有貼士定唔知點解可以英文變成級頭,華仁面試主要講英文的,佢點應付?至於冇得in的即係話佢未夠叻,每年都唔係所有band1都有得見的,LS嗰個又假設佢靠關係或者有推薦先有得見,但校長應該冇可能令ls收一個未夠班的人,咁人哋入到去係人哋自己本事有咩好嬲?至於你家姐話咩學校点D學生in低D嘅B1,你知唔知學校最多都係畀意見,冇決定權指定指派學生自行邊間?我學校就有b3學生去in b1,仲要唔止一個,可能諗住全in所以搏一搏,學校都阻佢哋唔到,識人教名校,唔係你諗得咁簡單的,不能解釋及不合邏輯嘅case真係會要去飲咖啡,你呢啲咁奇怪既事,如果你家姐有證據建議去搵|CAC,係好嚴重嘅指控,涉事嘅人唔係淨係冇咗份工咁簡單
‹ 上一主題|下一主題