用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教: 港華 vs 港同
樓主: judith07
go

請教: 港華 vs 港同   [複製鏈接]

youngoldboy 發表於 20-4-12 11:49
Big 4 就大部份喺local U 畢業啦,仲有好多唔喺三大添,外國翻都有, 不過唔係Ivy league 囉。
至於ibank,  ...

我是指請人那位(即高層)都是鬼或海歸。因為我係work for ibanker嘅,老細或接觸嘅ibanker都是鬼或讀完international school再外國畢業返黎。不過我承認講時忘記左其他services

Anyways 想講嘅係,我經歷嘅都不覺得邊間中學畢業好重要。其他人可能經歷非常唔同,所以覺得非名校不可。但選校時將network睇到咁大,就有點買大細了。

我會揀港同,好似新經濟股一樣,有前景,小朋友喺呢間讀,佢地嘅遠景會超乎家長所想。

一般又睇番傳統學校既歸屬感好似強d,例如畢左業都會番去train 師弟妹。又聽過師弟妹要考邊間大學咩系時,會過好多料甚至黎個mock in. 所以可以係一個考慮因素,但一定唔係最重要或唯一的因素。

醒目開學勳章 王國長老

kimlam953 發表於 20-4-12 22:05
我是指請人那位(即高層)都是鬼或海歸。因為我係work for ibanker嘅,老細或接觸嘅ibanker都是鬼或讀完in ...

唔扯太遠鬼唔鬼了
如果講人脈同選中學有關,對我來說,就係1. 學生升大學時可搵到嘅support 2. 學生將來要發展事業、搵生意時,認人好辦事,中同都係source之一,當同校中學同學(其他人都好)都係商界成功人士,互相引薦的情況是常有的,我亦在自己老闆身上見到
講返港華vs港同,港同會輸蝕左因無左百年舊生呢層關係
Connection呢樣唔係最重要的考慮因素,但亦應加入考慮因素之一

Charlotte_mom 發表於 20-4-12 23:02
唔扯太遠鬼唔鬼了
如果講人脈同選中學有關,對我來說,就係1. 學生升大學時可搵到嘅support 2. 學生將來要 ...
作為舊生, 例如我想買樣嘢/ service, 我都會先睇下我中學同學會唔會做個行, 如果價錢/ 質素相若我一定優先幫襯我舊同學, 因為我信任我識咗廿幾年嘅同學。當然我又唔會話好在意佢哋有冇生意介紹比我, 有同冇我同佢哋都係brothers。

回覆 Charlotte_mom 的帖子

港同現時的確沒有百年舊生網絡,那港同的的仔仔女女一起努力貢獻社會吧!將來他們就是師弟師妹的舊生網絡了。

Charlotte_mom 發表於 20-4-11 18:39
咁我又持唔同意見呀今次(倒米都係咁話)
人脈呢樣野,多好過少。港同創校時間短,靠嘅主要係辦學 ...
多謝分享!意見很有用。同意人際網絡一定係有好過冇。只是相對其他因素,比重多少而己。這個,各人把尺又不一樣。。。

feiji 發表於 20-4-11 22:07
回覆 judith07 的帖子

我仔仔當時收到港同 offer, 就決定不去港華面試了。在決定不去港華面試之前,我有同 ...
謝謝你的分享! 很有幫助!同意教學理念,質素最重耍。
當然也耍配合小朋友性格啦!

Charlotte_mom 發表於 20-4-12 23:02
唔扯太遠鬼唔鬼了
如果講人脈同選中學有關,對我來說,就係1. 學生升大學時可搵到嘅support 2. 學生將來要 ...

我估,人際網絡唔係局限於畢業後~~~

中學果6年,只要你參加校外活動,或許已能領略到網絡是否存在~~~

回覆 mcl203 的帖子

Agree, training,visit甚至placement

02413124 發表於 20-4-13 13:19

Agree, training,visit甚至placement

所以見大家都專注將來搵工搵生意,某些中學學生報個課程都好似好輕鬆,有啲交晒成績表都取錄遲過人,呢啲咪係網絡囉~~~

我覺得係佢地比較注重承傳文化,有朋友畢業左廿年都仲個個星期番母校帶制服團隊聽過中三選科前有機會去申請都冇得申請參觀既地方參觀(醫學部門,確定係未有志做醫生要簡CHEM)
聽過某政府高官畢左業N年都番去做COACH
DEBATE年年嬴個D一定會多謝師兄師姐
呢D都係多多錢都買唔到

02413124 發表於 20-4-13 13:31

我覺得係佢地比較注重承傳文化,有朋友畢業左廿年都仲個個星期番母校帶制服團隊聽過中 ...

呢啲就係傳統中學嘅優勢,果一百幾廿年並非浪得虛名嘅,唔得嘅收咗檔好耐啦~~~

Buy唔Buy,就各人要求唔同了~~~

不過我認同只係一個考慮因素同唔係最重要/唯一既因素

02413124 發表於 20-4-13 13:40

不過我認同只係一個考慮因素同唔係最重要/唯一既因素

當然當然,所以顧客有選擇權囉~~~

百貨遇百客

醒目開學勳章 王國長老

feiji 發表於 20-4-13 02:52
回覆 Charlotte_mom 的帖子

港同現時的確沒有百年舊生網絡,那港同的的仔仔女女一起努力貢獻社會吧!將來 ...

我都希望
我黎自一間唔多掂嘅中學,基本上同學都對學校無咩歸屬感,亦唔會安排自己個女返去讀,呢樣亦係人生中若有所失

我見港同畢業生都對港同有歸屬感,亦proud of自己黎自港同,希望假以時日港同可以建立到一個強大嘅舊生網絡啦

youngoldboy 發表於 20-4-12 23:23
作為舊生, 例如我想買樣嘢/ service, 我都會先睇下我中學同學會唔會做個行, 如果價錢/ 質素相若我一定優先 ...
謝謝前用家的分享!
‹ 上一主題|下一主題